Τα πτώματα στοιβάζονταν στα νεκροτομεία της Γάζας, ερείπια από κατεστραμμένα συγκροτήματα κατοικιών γέμιζαν τους στενούς δρόμους
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa ΠΗΓΗ: Reuters
Μια γυναίκα από τη Γάζα μάζεψε τα υπάρχοντα της οικογένειάς της και πήρε τα έξι παιδιά της – μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο μετά από μια τρομακτική νύχτα αεροπορικών επιδρομών που κατέστρεψαν το σπίτι τους. Η γυναίκα φώναζε: «Τι έκαναν τα παιδιά μου για να το αξίζουν αυτό;»
Τα πτώματα στοιβάζονταν στα νεκροτομεία της Γάζας, ερείπια από κατεστραμμένα συγκροτήματα κατοικιών γέμιζαν τους στενούς δρόμους κι όλο και περισσότερες οικογένειες συνωστίζονταν ώστε να βρουν καταφύγια σε σχολεία του ΟΗΕ, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε τον θύλακα.
Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας λένε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ είναι τα χειρότερα που έχουν υποστεί. «Αυτά δεν είναι αντίποινα, είναι τρέλα», είπε ο Τζεχάντ, ιδιοκτήτης παντοπωλείου στη συγκριτικά πλουσιότερη συνοικία Ρεμάλ του φτωχού θύλακα, ο οποίος ζήτησε να μην δώσει το όνομα της οικογένειάς του. «Ποιους σκότωσαν μέχρι στιγμής; Ηγέτες της Χαμάς; Όχι, σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους».
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανέφερε ότι -έως το μεσημέρι της Τρίτης- είχε καταγράψει 830 νεκρούς και 4.250 τραυματίες.
Το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές αμέσως μετά τη συντονισμένη επίθεση των ισλαμιστών μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις τα ξημερώματα του Σαββάτου, εκτοξεύοντας ρουκέτες και εξαπολύοντας επίθεση με ένοπλους που σκότωσαν τουλάχιστον 900 ανθρώπους και απήγαγαν περισσότερους από 100.
«Τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν»
Η Εμμάχ Θαχίρ, μητέρα από τη Γάζα τόνισε στο Reuters ότι δεν είχε ιδέα πού να πάει ώστε να είναι ασφαλής με τον σύζυγό της και τα μικρά παιδιά της. «Η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο δύσκολη που περάσαμε. Στοχεύουν σε όλες τις γύρω περιοχές – τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν».
Οι εκρήξεις από τις αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν το μπαλκόνι και τα παράθυρα του διαμερίσματός τους, έτσι βγήκαν έξω και παρέμειναν στον δρόμο μέχρι να τους περισυνέλεξε ένα ασθενοφόρο. «Τι έκαναν τα παιδιά μου για να το αξίζουν αυτό; Τι φταίμε; Τι έκαναν τα παιδιά μου; Δεν υπάρχει ρεύμα, ίντερνετ, φαγητό ή νερό». Πρόσθεσε ότι δεν είχε πού να πάει αφού τα κτίρια των ανθρώπων που τους είχαν προσφέρει καταφύγιο είχαν επίσης υποστεί ζημιές.
Εικόνες φρίκης στο νεκροτομείο
Στο νεκροτομείο στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τα πτώματα ήταν τοποθετημένα στο πάτωμα, πάνω σε φορεία – αίμα πύκνωνε ανάμεσά τους, ενώ τα ονόματά τους ήταν χαραγμένα στο στομάχι τους. Τα σώματα πέντε μικρών παιδιών ήταν τοποθετημένα σε σειρά, ακριβώς από δίπλα.
Στο νεκροτομείο, εργαζόμενοι με ιατρικές ρόμπες είχαν τυλίξει τα πτώματα με λευκά σεντόνια και απηύθυναν έκκληση στις οικογένειες να τα συλλέξουν γρήγορα για την ταφή, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τους νεκρούς που εξακολουθούσαν να φθάνουν. Τα πτώματα είχαν ανασυρθεί από ερείπια σε όλο τον θύλακα.
Τεράστιοι σωροί από σκυρόδεμα και άλλα συντρίμμια γέμιζαν τον αέρα της Γάζας με σκόνη και καπνό. Καθώς οι κάτοικοι κατευθύνουν ένα ασθενοφόρο μέσα από τα στενά δρομάκια, από όπου κρέμεται ένα πλέγμα από καλώδια, μια γυναίκα στάθηκε και παρακολουθεί, κρατώντας το στόμα της.
Τα ασθενοφόρα και οι εργαζόμενοι διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε πολλές από τις δεκάδες εκκλήσεις για να φτάσουν σε ζώνες που είχαν πληγεί και άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια ή σε υπόγεια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει.
Στο Ρεμάλ, που σημαίνει «άμμος» στα αραβικά -είναι γνωστό για τους δημόσιους κήπους του και την τοποθεσία του παλιού παλαιστινιακού κοινοβουλίου- οι κάτοικοι έλεγαν με οδύνη ότι θα έπρεπε πλέον να ονομάζεται «στάχτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου