Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Οι στόχοι τη εισβολής του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα: Ολοκληρωτική κατάληψη της Λωρίδας και μείωση της έκταση της μέσω Buffer Zone

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΚΡΑΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΙΣΡΑΗΛ
Οι στόχοι τη εισβολής του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα: Ολοκληρωτική κατάληψη της Λωρίδας και μείωση της έκταση της μέσω Buffer Zone
Έρχεται θύελλα στην Μέση Ανατολή - Τί αποκάλυψαν ισραηλινά ΜΜΕ
Iσραηλινά ΜΜΕ δημοσίευσαν το σχέδιο, άξονες και στόχους του ισραηλινού Στρατού (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο προβλέπει δημιουργία Buffer Zone πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθεί η έκταση της Λωρίδας της Γάζας όπως είχαν προαναγγείλει ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Συνοπτικά:Σκοπός της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Γάζα είναι η δημιουργία buffer-zone πλάτους 1-3 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα αυτής την οποία να ελέγχει στρατιωτικά, δημιουργώντας επαρκές στρατηγικό βάθος μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας από τις πόλεις Sderot και Ashkelon.
Οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιχειρήσουν από τέσσερις κατευθύνσεις. Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο τομέα σε συνδυασμό με την δημιουργία προγεφυρωμάτων στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας
Πρώτος στόχος η αποστρατικοποίηση ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας/ συντριβή της Χαμάς.
Δεύτερος στόχος είναι η σταθεροποίηση μέσα σε 5-10 έτη μιας πολιτικής-τοπικής κυβέρνηση φιλικής προς Ισραήλ/ΗΠΑ (πώς θα γίνει αυτό;)
Η Γάζα θα αποκτήσει ένα ελεγχόμενο λιμάνι το οποίο θα επικοινωνεί με την Κύπρο.

Το ισραηλινό σχέδιο για την Γάζα

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ:

Το σχέδιο βασίζεται σε πέντε βασικές υποθέσεις:

1. Οι τρομοκρατικοί στρατοί που συγκροτούν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εκατοντάδες μέτρα από τους οικισμούς στο βόρειο Νεγκέβ και 70 χλμ. από το Τελ Αβίβ αποτελούν απειλή που θέτει σε κίνδυνο τη φυσική ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ, το αίσθημα ασφάλειας και την ικανότητά τους να διατηρούν κανονικό τρόπο ζωής και οικονομία. Αυτή η απειλή έχει ήδη γίνει αντιληπτή στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες ειδικευμένους και καλά εξοπλισμένους μαχητές που διείσδυσαν στο Ισραήλ, και από τον όχλο της Γάζας που τους ακολούθησε. Το κράτος του Ισραήλ και οι πολίτες του δεν μπορούν και δεν θέλουν να ζουν άλλο δίπλα σε αυτήν την απειλή, την οποία το Ιράν τρέφει και τη βοηθά να αποκτήσει θανατηφόρες ικανότητες, και επομένως μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρή. Το Ισραήλ χρειάζεται επειγόντως να ανακτήσει τρία σημαντικά στοιχεία εθνικής ασφάλειας: στρατηγική αποτροπή έναντι των χωρών της περιοχής που θανάσιμα διαβρώθηκε το τρομερό Σάββατο, φυσική ασφάλεια στο νότο και αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

2. Πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους θέλουν να ζήσουν μια κανονική ζωή με σωματική ασφάλεια και αίσθημα ασφάλειας. Πρέπει επίσης να κερδίζουν τα προς το ζην και να λαμβάνουν ένα βασικό αλλά επαρκές μέτρο ελεύθερης κυκλοφορίας και δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, εκπαίδευση, νερό, ηλεκτρισμός και δημόσια αποχέτευση). Δεν λαμβάνουν το ελάχιστο που χρειάζονται γιατί ο ηγεμόνας στη Γάζα, η Χαμάς, δημιούργησε ένα μοντέλο υβριδικής κυβέρνησης: ο πολιτικός του βραχίονας προσπαθεί να προωθήσει την ευημερία των κατοίκων, αλλά αναγκάζεται να ενεργεί υποταγμένος και παράλληλα με τον στρατιωτικό βραχίονα, του οποίου το κύριο ενδιαφέρον είναι η αντίσταση (“mukauma”), να διεξάγει έναν ισλαμιστικό ιερό πόλεμο στη χώρα των Εβραίων

3. Αυτοί που απειλούν το Ισραήλ και την ικανότητα των κατοίκων της Γάζας να ζήσουν μια κανονική ζωή είναι η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα. Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή της κατάστασης είναι η άρση της εξουσίας της Χαμάς και η καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων και υποδομών και των άλλων οργανώσεων. Αλλά αυτή η προϋπόθεση δεν είναι επαρκής. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές και κυβερνητικές ικανότητές τους ή να δημιουργήσουν νέες υποδομές υπό μια μεταμφίεση ή σε νέες διαμορφώσεις.

4. Πολιτικές και περιφερειακές πτυχές: Υπάρχει εύλογη πιθανότητα η Χεζμπολάχ και πιθανώς το Ιράν και άλλα στοιχεία του ριζοσπαστικού σιιτικού άξονα να συμμετάσχουν στον πόλεμο και να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο εναντίον μας στο βορρά και ενδεχομένως επίσης στα βορειοανατολικά. Επίσης, η κρίση της Γάζας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ χρειάζεται πολιτική υποστήριξη (νομιμοποίηση), υλικοτεχνική υποστήριξη, ευαισθητοποίηση και ίσως ακόμη και επιχειρησιακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ (αναχαίτιση πυραύλων και ρουκετών). Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ δεν θέλει να χάσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ και την πιθανότητα ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία.

5. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας παράγοντας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που να έχει εφαρμόσιμη συνταγή για μια μακροπρόθεσμη σταθερή διευθέτηση της ενεργού σύγκρουσης στα σύνορα της Γάζας ή στα ισραηλινά σύνορα. «Δύο κράτη για δύο λαούς», υπό τις σημερινές συνθήκες στη Μέση Ανατολή, είναι περισσότερο μάντρα παρά πολιτικό σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί στο ορατό μέλλον. Δεν υπάρχει επίσης τρόπος να εξαλειφθεί η ιδέα του δολοφονικού φονταμενταλιστικού Ισλάμ που φιλοδοξεί να ιδρύσει ένα παγκόσμιο εμιράτο βασισμένο σε τοπικά εμιράτα που θα υψωθούν στα ερείπια των «άπιστων χωρών» – συμπεριλαμβανομένου του εβραϊκού κράτους. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ένας από τους κλάδους αυτού του κινήματος, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι πέντε στόχοι του ισραηλινού Στρατού

A – Δράση σύμφωνα με τις γραμμές του “Προστατευτικού Τείχους”: μια επίθεση που περιλαμβάνει έναν ελιγμό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να αποκτήσει ο IDF τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής που θα επέτρεπε τη συλλογή ατομικών πληροφοριών και την άμεση εφαρμογή της.

Ο φυσικός έλεγχος ολόκληρης της βόρειας λωρίδας μέχρι τον ποταμό Γάζα-wadi είναι απαραίτητος για να βλάψει τις στρατιωτικές υποδομές της Xαμάς καθώς εκεί βρίσκεται επίσης το πρακτικό και συμβολικό κέντρο διακυβέρνησης της Χαμάς, το οποίο θα χάσει την «πρωτεύουσά» του.

Β – Στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ θα εργαστεί για να επιτύχει τους ίδιους ακριβώς στόχους χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους που βασίζονται σε ακριβείς πληροφορίες που συλλέγει η Shin Bet ή πληροφορίες που θα συλλέγονται κατά τη διάρκεια της μάχης.

Γ – Στο βόρειο τμήμα της χώρας, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει τις αψιμαχίες με τη Χεζμπολάχ, με Παλαιστίνιους που επιχειρούν από λιβανέζικο έδαφος, και πιθανώς επίσης με πολιτοφυλακές και ένοπλες ομάδες από τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να κρατηθούν οι συγκρούσεις κάτω από το κατώφλι του πολέμου και να περιοριστούν στις παραμεθόριες περιοχές – το πολύ σε επίπεδο ημερών μάχης. Ο Ισραηλινός Στρατός κυρίως θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εγρήγορση για μια ισχυρή και μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων ελιγμών εδάφους, εάν η Χεζμπολάχ, κατόπιν εντολής των Ιρανών, ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Φυσικά, το Ισραήλ προτιμά να επικεντρωθεί και να διαθέσει τις καλύτερες δυνάμεις και πόρους στη μάχη στη Γάζα προκειμένου να επιτύχει γρήγορα αποτελέσματα.

Δ – Ταυτόχρονα με τις μάχες στα βόρεια και νότια της Λωρίδας, το Ισραήλ θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να διατηρήσει τη νομιμότητα και την πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τη στρατιωτική δράση. Αυτό περιλαμβάνει ήδη ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ασφαλείς περιοχές που χρησιμοποιούνται από τους μη εμπλεκόμενους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Γάζα σύμφωνα με την έκκληση του Ισραήλ.

Ε – Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν στο έδαφος τις πρώτες εβδομάδες των μαχών, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις μαζί με τις ΗΠΑ για ένα επιθυμητό “σχέδιο εξόδου” και να ξεκινήσει τις πολιτικές κινήσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη και την εφαρμογή του.

Το σχέδιο εξόδου από τη Λωρίδα και οι διαδικασίες εποικισμού μετά την αναχώρηση θα πρέπει να εξασφαλίσουν την επίτευξη των επιθυμητών στρατηγικών στόχων προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα (5-10 χρόνια).

Οι πέντε στρατηγικοί στόχοι

Το κράτος του Ισραήλ έχει πέντε στρατηγικούς στόχους που επιθυμεί να επιτύχει μεσοπρόθεσμα στο τέλος των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας:

1. Ολόκληρη η λωρίδα θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και απαιτούνται ρυθμίσεις και μηχανισμοί για να διασφαλιστεί αυτό.

2. Η διοίκηση στη Γάζα θα πρέπει να είναι πολιτικο-επαγγελματική -όχι ιδεολογικο-θρησκευτική της οποίας το μόνο ενδιαφέρον και οδηγία είναι να φροντίζει για την ευημερία των Παλαιστινίων κατοίκων. Η εξουσία του θα πηγάζει από μια βάση ευρείας διεθνούς νομιμότητας και θα πρέπει να βασίζεται στην τοπική πολιτική διοίκηση και σε αξιωματούχους υπό τον όρο ότι οι άνθρωποι τους δεν είναι πρώην στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο μηχανισμός της πολιτικής διακυβέρνησης θα βασίζεται, εκτός από την τοπική αστυνομία, σε μια διεθνή δύναμη επιβολής του νόμου και στις ρυθμίσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η Γάζα θα λάβει ένα λιμάνι βαθέων υδάτων που θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη ασφαλείας και θα επιτρέπει επίσης τη μετακίνηση επιβατών και τουριστών από και προς την Κύπρο.

3. Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προειδοποίησης και άμυνας στα σύνορα που θα παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι επιθυμητές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας ή παραβιάζονται. Οι ρυθμίσεις ασφαλείας θα περιλαμβάνουν μια περίμετρο ασφαλείας πλάτους από ένα έως τρία χιλιόμετρα, στην οποία δεν θα επιτρέπεται η είσοδος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας χωρίς ειδική άδεια. Όποιος μπει χωρίς άδεια θα ρισκάρει τη ζωή του.

4. Ο Ισραηλινός Στρατός δεν θα παραμείνει στη Γάζα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη των άμεσων στόχων μάχης και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής διοίκησης στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο IDF και η Shin Bet θα διατηρήσουν το δικαίωμα σε αυτό που είναι γνωστό ως “hot pursuit” για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και πολεμικών προθέσεων ακόμη και μετά την επιστροφή τους στην επικράτεια του Ισραήλ.

5. Το Ισραήλ θα λάβει υπόψη τα παγκόσμια στρατηγικά συμφέροντα, τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις, καθώς και τα θρησκευτικά και στρατηγικά συμφέροντα των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής με τις οποίες έχουμε συμφωνίες ειρήνης, εξομάλυνση και διπλωματικές σχέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου