A demonstrator is detained during a climate protest last month in The Hague in the Netherlands. Photograph: Anadolu Agency/Getty Images
The Press Project
Kαταστολή των διαδηλώσεων στην Ευρώπη
Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία και Βρετανία οι Αρχές αντιμετωπίζουν, όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, τους ακτιβιστές για το περιβάλλον με μαζικές συλλήψεις, ψήφιση νέων νόμων, επιβολή αυστηρών ποινών για μη βίαιες πορείες και χαρακτηρισμό τους ως χούλιγκαν, σαμποτέρ ή οικοτρομοκρατών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, οι αρχές απάντησαν στις διαδηλώσεις για το κλίμα με μαζικές συλλήψεις, ψήφιση αυστηρών νέων νόμων, επιβολή αυστηρών ποινών. Η Βρετανία πρωτοστάτησε στην καταστολή με τους δικαστές να αρνούνται πρόσφατα έφεση κατά πολυετών ποινών για ακτιβιστές για το κλίμα που απέκλεισαν μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου στο ανατολικό Λονδίνο.
Οι ποινές φυλάκισης τριών ετών για τον Μάρκους Ντέκερ και τον Μόργκαν Τρόουλαντ νωρίτερα φέτος πιστεύεται ότι είναι οι μεγαλύτερες που επιβλήθηκαν από Βρετανό δικαστή για μη βίαιη διαμαρτυρία. Ο Μισέλ Φορστ, ο εισηγητής του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, από τον περασμένο Ιούνιο περιέγραψε την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «τρομακτική». Υπογράμμισε ότι άλλες χώρες «εξετάζουν τα παραδείγματα της Βρετανίας με σκοπό την ψήφιση παρόμοιων νόμων, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη». Ο ίδιος ανέφερε στον Guardian: «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια σε τέτοιου είδους δραστηριότητες». Η Διεθνής Αμνηστία ερευνά την καταστολή των διαμαρτυριών σε ολόκληρη την ήπειρο. Τον Ιούνιο, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζήτησε επίσης να σταματήσει η καταστολή σε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Φόλκερ Τουρκ, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τον «αστικό χώρο» για τους νέους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και «να μην καταστείλουν με τρόπο που έχουμε δει σε πολλά μέρη του κόσμου».
Το καλοκαίρι που πέρασε υπήρξε εκτεταμένη οργή όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, χρησιμοποίησε ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία του κράτους για να διατάξει την απαγόρευση μιας από τις κορυφαίες περιβαλλοντικές ομάδες διαμαρτυρίας της χώρας.
Στην Ολλανδία, μια σειρά διαδηλώσεων με οδοφράγματα στον αυτοκινητόδρομο Α12 της Χάγης διαλύθηκε τον Μάιο από την αστυνομία με τη χρήση κανονιών νερού, με περισσότερες από 1.500 συλλήψεις. Επτά ακτιβιστές για το κλίμα καταδικάστηκαν για προτροπή σε εξέγερση –κατηγορία που δεν είχε ασκηθεί ποτέ στο παρελθόν εναντίον διαδηλωτών για το κλίμα– για αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο που καλούσαν σε συμμετοχή σε διαδήλωση.
Στη Σουηδία, περισσότερα από 20 μέλη της ομάδας Återställ Våtmarker («Αποκατάσταση υγροτόπων») καταδικάστηκαν για δολιοφθορά επειδή έκλεισαν αυτοκινητόδρομους στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Αλλοι κρατήθηκαν έως και τέσσερις εβδομάδες για συμμετοχή στις διαδηλώσεις.
Τον Μάιο στη Γερμανία, η αστυνομία πραγματοποίησε πανεθνικές επιδρομές εναντίον της ομάδας Letzte Generation («Τελευταία Γενιά»), της οποίας οι υποστηρικτές κολλούσαν τους εαυτούς τους στους δρόμους σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση για μήνες, ενώ στόχευαν γκαλερί τέχνης και άλλους πολιτιστικούς χώρους. Με εντολή της αστυνομίας, η αρχική σελίδα της ομάδας έκλεισε και τα υπάρχοντα των μελών της κατασχέθηκαν. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.000 συλλήψεις υποστηρικτών της «Τελευταίας Γενιάς» που συμμετείχαν σε οδοφράγματα μόνο στο Βερολίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου