ΟΗΕ για τη Γάζα: Οι θάνατοι των παιδιών είναι ένας λεκές για τη συλλογική μας συνείδηση
efsyn.gr
Δραματική η κατάσταση για τα παιδιά στον καταυλισμό της Τζενίν
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει μια «χωρίς προηγούμενο δολοφονία αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που η επισιτιστική κρίση στον πλήρως αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα κορυφώνεται, παρά τις με το σταγονόμετρο προμήθειες που εισέρχονται. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και για τη Δυτική Όχθη, όπου οι επιχειρήσεις καταστρέφονται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην παράλληλη επιχείρηση «εκκαθαρίσεων» που πραγματοποιεί εκεί ο ισραηλινός στρατός.
5.500 νεκρά παιδιά
Στοιχεία που έδωσε το ενημερωτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν ότι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα περισσότερα από 5.500. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα παιδιά αποτελούν το 47% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας, με τη UNICEF μετά τους χιλιάδες θανάτους να χαρακτηρίζει τη Λωρίδα της Γάζας «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά». Η οργάνωση περιγράφει την κατάσταση ως «αυξανόμενο λεκέ για τη συλλογική μας συνείδηση», χαρακτηρίζοντας το ποσοστό των θυμάτων παιδιών «απλά συγκλονιστικό», με δεδομένο ότι συνολικά οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τις 13.000.
Σύμφωνα με την οργάνωση «Save the Children», στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότερα παιδιά από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από το 2019, μαζί.«Πρωτόγνωρη δολοφονία αμάχων»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη δολοφονία των αμάχων από τις ισραηλινές επιθέσεις «απαράμιλλη και άνευ προηγουμένου», επισημαίνοντας ότι ότι είναι «σαφές» ότι χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.
«Αυτό είναι που έχει σημασία», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας αμάχων που είναι απαράμιλλη και άνευ προηγουμένου σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που είμαι γενικός γραμματέας». Να σημειωθεί ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι γ.γ. του ΟΗΕ από το 2017.
Μάχη με την πείνα και την καταστροφή
Την ίδια ώρα, το Γραφείο του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (OCHA) επισημαίνει ότι η επισιτιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, καθώς εκτός από την έλλειψη τροφίμων, υπάρχει και η έλλειψη ζωοτροφών και νερού, οδηγώντας χιλιάδες ζώα στον θάνατο.
Επίσης, οι καλλιέργειες εγκαταλείπονται και καταστρέφονται όλο και περισσότερο λόγω της έλλειψης καυσίμων, που απαιτούνται για την άντληση του νερού άρδευσης.
Σύμφωνα με την OCHA, «σε όλη τη Γάζα, οι αγρότες έχουν αρχίσει να σφάζουν τα ζώα τους λόγω της άμεσης ανάγκης για τροφή και της έλλειψης ζωοτροφών. Αυτή η πρακτική αποτελεί πρόσθετη απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς οδηγεί στην εξάντληση των παραγωγικών μέσων».
Τεράστιος ο κίνδυνος για τα παιδιά και στην Τζενίν
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Όχθη, όπου οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Σε πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση είναι και τα παιδιά στον καταυλισμό στης Τζενίν, όπου γίνονται καθημερινά επιδρομές, καθώς, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις αρωγής, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κοινωνικό, ψυχολογικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Η επικεφαλής του συλλόγου «Μην Ξεχνάμε» στην Τζενίν, Φάρχα Αμπού Αλ-Χίτζα, που εξειδικεύεται σε θέματα γυναικών και παιδιών, εξήγησε ότι τα παιδιά του καταυλισμού, «υπόκεινται σε ισραηλινές επιδρομές στα σπίτια και τα σχολεία τους. Ακόμη και τα παιδιά σε νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς εκτίθενται επίσης σε ισραηλινές επιδρομές, οι οποίες δημιουργούν φόβο, ένταση, τρόμο, έλλειψη ασφάλειας, έλλειψη ύπνου και βία».
Όπως επισήμανε η Φάρχα Αμπού Αλ-Χίτζα, τα παιδιά της Τζενίν «βλέπουν άλλα παιδιά να βομβαρδίζονται και να σκοτώνονται στα μέσα ενημέρωσης και αυτό έχει δημιουργήσει δυσμενή ψυχολογικά προβλήματα: αδυναμία ύπνου, διαρκές αίσθημα φόβου και διαρκή επιθυμία των παιδιών να μένουν δίπλα στους γονείς τους».
Έκλεισε το 25% των επιχειρήσεων
Το υπουργείο Οικονομίας της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ότι η κατάσταση στη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται, καθώς τα ισραηλινά περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Περίπου 25% των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων έκλεισαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, λόγω ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών και περιορισμών στη μετακίνηση ατόμων και αγαθών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το 8% των οικονομικών εγκαταστάσεων δέχθηκαν άμεσες επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό από εποίκους, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές στα προϊόντα ή τις εγκαταστάσεις τους. Επίσης, τα μηνιαία έσοδα των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 75%, κυρίως εστιατόρια, ξενοδοχεία, η τουριστική βιομηχανία και ο τομέας των ταξιδιών και των μεταφορών.
Εξαιτίας των ισραηλινών περιοριστικών μέτρων, της δημιουργίας σημείων ελέγχου και επιδρομών, το 78% των επιχειρήσεων δήλωσαν επίσης ότι δυσκολεύονται να μετακινήσουν και να διανείμουν αγαθά μεταξύ των πόλεων της Δυτικής Όχθης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου