Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Στο εδώλιο ακτιβιστές γιατί προστάτευαν τα δέντρα...

«Προσωπικά, έχω βαρύτερες κατηγορίες ως προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους, ενώ τους είπα ότι είμαι δικηγόρος. Μου έβαλαν χειροπέδες, μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, μου έκαναν έρευνα σωματική και στην τσάντα μου και άλλα εξευτελιστικά…» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχ. Τρεμόπουλος. 
| ΑΠΕ ΜΠΕ/Pixel/Αχιλλέας Παγουρτζής
Στο εδώλιο ακτιβιστές γιατί προστάτευαν τα δέντρα...
Δικάζονται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης 14 πολίτες, ανάμεσά τους και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, γιατί τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποίησαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στην κοπή δέντρων στη Ρωμαϊκή Αγορά ● Αστυνομικές δυνάμεις τούς συνέλαβαν ενώ ήταν καθιστοί και τους απαγγέλθηκε η κατηγορία για... «παράνομη βία» ● Το δικαστήριο καλείται τώρα να αποφανθεί αν στην Ελλάδα σήμερα, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες για το περιβάλλον αποτελούν ποινικό αδίκημα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Παράνομη βία» ο οικολογικός ακτιβισμός; Κι όμως, με μια απίστευτης εμπνεύσεως δικογραφία, τα γεγονότα της οποίας αμφισβητούνται, δικάζονται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης 14 πολίτες -ανάμεσα στους οποίους ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος- που προσπάθησαν να εμποδίσουν το κόψιμο 41 δέντρων στη Ρωμαϊκή Αγορά τον περασμένο Μάρτη.

Ηταν 13 Μαρτίου 2023, όταν μέλη της κίνησης «SOSε τα Δέντρα» και άλλοι πολίτες, ανάμεσά τους ο Μ. Τρεμόπουλος, στάθηκαν ακίνητοι μπροστά στα δέντρα για να εμποδίσουν την κοπή τους, αξιώνοντας αυτοψία και αξιολόγηση για κάθε δέντρο χωριστά. Νωρίτερα, είχαν καταθέσει αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για διαταγή προσωρινής παύσης της κοπής και ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά ενώ επρόκειτο να δικαστεί το αίτημα προσωρινής παύσης και να αποφασιστεί η μέρα συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, κατόπιν «ανώνυμης» καταγγελίας κατέφτασαν στη Ρωμαϊκή Αγορά αστυνομικές δυνάμεις που τους συνέλαβαν ενώ ήταν καθιστοί, ακίνητοι και αγκαλιασμένοι μπροστά σε συστάδα δέντρων, κάνοντας μια απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία.

Με χειροπέδες στα χέρια, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, μετά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και εντέλει στα δικαστήρια, όπου τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της «παράνομης βίας». Αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους, τα πριόνια έπιασαν δουλειά, τεμαχίζοντας τα 41 δέντρα, παρότι δεν είχε ακόμα εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για την προσωρινή παύση της κοπής τους κι ενώ αποφασίστηκε τελικά ότι τα ασφαλιστικά μέτρα για την οριστική απόφαση θα εκδικάζονταν στις αρχές Μαΐου…

Ερωτήματα προκύπτουν άλλη μια φορά για τον ρόλο των αστυνομικών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην ευρωβουλευτή και για δεκαετίες αυτοδιοικητικού, Μιχάλη Τρεμόπουλου.

«Προσωπικά, έχω βαρύτερες κατηγορίες από τους υπόλοιπους και τις υπόλοιπες (άσκηση βίας κατά τριών αστυνομικών, εξύβριση κτλ) ως προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους, ενώ τους είπα ότι είμαι δικηγόρος. Μου έβαλαν χειροπέδες, μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, μου έκαναν έρευνα σωματική και στην τσάντα μου και άλλα εξευτελιστικά…» αναφέρει στην «Εφ.Συν.».
Δενδροκτονία χωρίς διαβούλευση

Στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη με το λιγότερο ποσοστό πρασίνου και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, δικάζονται αυτοί που προσπαθούν και έχουν το δικαίωμα να προστατέψουν τα δέντρα και την υγεία τους (Σύνταγμα, άρθρο 24, παρ.1)…

Η κοπή των δέντρων στη Θεσσαλονίκη, με το πρόσχημα ότι «είναι άρρωστα» και «πέφτουν κλαδιά στα αυτοκίνητα», ξεκίνησε πέρυσι και κλιμακώθηκε το 2023. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλεται, χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες, χωρίς συνεργασία με το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και σχετικούς επιστημονικούς φορείς, αγνοώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, προχώρησε σε κοπές και καταστροφικές κλαδεύσεις δέντρων.
Από το κόψιμο 41 δέντρων στη Ρωμαϊκή Αγορά τον περασμένο Μάρτιο

Τον Ιανουάριο του 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μόνο με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης, πήρε απόφαση για την κοπή 4.000 δέντρων (δηλαδή περισσότερων από το 10% των δέντρων που διαθέτει η πόλη), τα οποία χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην «άρρωστα και επικίνδυνα», χωρίς να έχει προηγηθεί ξεχωριστή αυτοψία για το καθένα από αυτά.

Με την ίδια απόφαση, αποφασίστηκε η κλάδευση χιλιάδων δέντρων, η οποία εξελίχθηκε σε πραγματική δενδροκτονία. Στο μεταξύ, η δαπάνη σε εργολάβους για τις εργασίες αυτές ανήλθε σε 6.000.000 ευρώ.

Πριν από την κοπή τους ωστόσο, ο καθηγητής Δασολογίας Θεοχάρης Ζάγκας, ειδικευμένος στα αστικά δέντρα, είχε πραγματοποιήσει αυτοψία και έκρινε ότι μόνο το 30% αυτών (52 δέντρα) έχρηζαν κοπής, ενώ τα υπόλοιπα 123 θα μπορούσαν με την κατάλληλη φροντίδα να παραμείνουν τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη. Ειδικά για τα δέντρα της Αρχαίας Αγοράς, ο ίδιος εκτίμησε ότι έχρηζαν κοπής μόνο τα 3 από τα 41 δέντρα, ενώ τα υπόλοιπα 38 θα μπορούσαν με την κατάλληλη φροντίδα να επιζήσουν για αρκετά χρόνια.

Το Δίκτυο «SOSε τα Δέντρα» κατέβαλε κάθε είδους νόμιμες προσπάθειες προκειμένου να αλλάξει η απόφαση κοπής. Διοργάνωσε κινητοποιήσεις στο πάρκο και μπροστά στο Δημαρχείο, συγκέντρωσε 3.000 υπογραφές, δημοσιοποίησε το θέμα στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε παρεμβάσεις σε τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (κατόπιν άδειας του προέδρου του).

Το ίδιο διάστημα, εξέδωσαν δημόσια ανακοίνωση πέντε επιστημονικοί φορείς, διατυπώνοντας σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις συνολικά για τις μαζικές κοπές και τις βαθιές κλαδεύσεις στη Θεσσαλονίκη και κάνοντας έκκληση στη διοίκηση του δήμου να μην τις πραγματοποιήσει. Ηταν οι: Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κ. Μακεδονίας, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Δεν εισακούστηκαν…
Ποινικοποίηση του ακτιβισμού

Το σημερινό δικαστήριο με κατηγορούμενους 14 ευαισθητοποιημένους πολίτες έχει καθήκον να απαντήσει αν στην Ελλάδα του 2024, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες για το περιβάλλον αποτελούν ποινικό αδίκημα και μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κοινό έγκλημα από την αστυνομία.

Εκτός από τις δεκάδες οργανώσεις και φορείς που συμπαραστέκονται στους 14 διωκόμενους, στο πλευρό των ακτιβιστών έχει ταχθεί και ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, χαρακτηρίζοντας «κρανίου τόπο» την εικόνα της Αρχαίας Αγοράς μετά το κόψιμο των δέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου