«Αυτοψία ενός εγκλήματος: έξι μήνες από το ναυάγιο στην Πύλο»
«Γιατί δεν μας έσωσαν η Frontex και το Λιμενικό;»
Εκδήλωση για τη βύθιση του μοιραίου σκάφους με τους 650 επιβάτες τη νύχτα της 14ης Ιουνίου διοργάνωσε ο Στέλιος Κούλογλου σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου μίλησαν εκπρόσωποι οργανώσεων, δικηγόροι, ερευνητές και δημοσιογράφοι. ● Συγκλόνισε η αφήγηση επιζώντος που ανέδειξε τις ευθύνες των ευρωπαϊκών και των ελληνικών αρχών.
Σε μια καθηλωτική διήγηση του μοιραίου ταξιδιού από τη Λιβύη μέχρι την Πύλο, όπου το πλοίο με περίπου 650 πρόσφυγες επιβάτες βυθίστηκε τη νύχτα στις 14 Ιουνίου, ο επιζών Αχμάντ Ακιλάνι, που μίλησε την Τετάρτη μέσω ζωντανής σύνδεσης από τη Γερμανία στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για το ναυάγιο, περιέγραψε πώς ο ίδιος και πολλοί άλλοι επιβάτες ζητούσαν για ώρες από το ελληνικό Λιμενικό, από τη Frontex και από παραπλέοντα πλοία να μεταφερθούν με ασφάλεια στις ελληνικές ακτές, χωρίς ανταπόκριση.
Εξήγησε επίσης πως το μόνο που χρειάζονταν εκείνες τις ώρες ήταν να σωθούν και όχι τα μπουκάλια νερό που τους έδιναν τα παραπλέοντα πλοία, που κι αυτά δεν έφταναν για όλους με αποτέλεσμα να προκληθεί φασαρία. Υπογράμμισε ότι γνώριζαν πως δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι, που είχε ήδη γίνει εφιάλτης, σε ένα πλοίο-καρυδότσουφλο φορτωμένο πέρα από τα όριά του, με προβλήματα στη μηχανή, με ανθρώπους που είχαν πεθάνει εν πλω από την εξάντληση και τις ασφυκτικές συνθήκες.
Και περιέγραψε λεπτομερώς πώς τις μοιραίες ώρες το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού τους οδηγούσε παρά τη θέλησή τους προς την Ιταλία, προσπαθώντας δύο φορές να ρυμουλκήσει το πλοίο, όταν τη δεύτερη φορά η απότομη ρυμούλκηση το έκανε να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί, οδηγώντας στο θάνατο εκατοντάδες επιβάτες.
Πάλη με τα κύματα
Ο ίδιος βρέθηκε στο νερό και χρειάστηκε να παλέψει περίπου μία ώρα με τα κύματα προσπαθώντας να φτάσει το σκάφος του Λιμενικού, που είχε απομακρυνθεί σε απόσταση περισσότερο από μισό χιλιόμετρο, χωρίς να πετάξει σωσίβια στους ναυαγούς και αγνοώντας τις εκκλήσεις τους για βοήθεια. Είπε επίσης για τους εννέα επιζώντες που καταδικάστηκαν σε πολύχρονη φυλάκιση κατηγορούμενοι για διακίνηση ότι ήταν εθελοντές και δεν είχαν σχέση με τους διακινητές που είχαν μείνει στη Λιβύη.
«Γιατί δεν μας βοήθησαν; Από το πρωί ζητούσαμε βοήθεια, η Frontex, το Ελληνικό Λιμενικό το ξέρει, είμαστε στη θάλασσα, δεν έχουμε νερό και φαγητό, δεν έχουμε τίποτα, έχουμε νεκρούς, γυναίκες και παιδιά, γιατί δεν μας βοήθησαν; Γιατί δεν μας έσωσαν τη νύχτα, γιατί δεν μας έσωσαν το πρωί; Γιατί προκάλεσαν τον κίνδυνο να βυθιστεί το σκάφος;
Επρεπε να μας δώσουν σωσίβια, νερό και φαγητό, γιατί ήμασταν κουρασμένοι. Γιατί όταν βυθιστήκαμε δεν μας βοήθησαν, δεν έμειναν στο ίδιο μέρος αλλά απομακρύνθηκαν; Χρειάζομαι απαντήσεις από το Ελληνικό Λιμενικό», υπογράμμισε.
Η εκδήλωση «Αυτοψία ενός εγκλήματος: 6 μήνες από το ναυάγιο στην Πύλο» φώτισε διαφορετικές πλευρές του πιο πολύνεκρου ναυαγίου της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, ενός ναυαγίου που κατά κοινή ομολογία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν προχωρήσει έγκαιρα σε διάσωση οι ελληνικές αρχές.
Ο Στέφανος Λεβίδης από την ερευνητική ομάδα Forensis, αδελφή ομάδα των Forensic Architecture, παρουσίασε τα στοιχεία και το βίντεο με την ψηφιακή αναπαράσταση της πορείας του μοιραίου σκάφους και των παραπλεόντων σκαφών, αποτέλεσμα σε βάθος έρευνας της ομάδας από κοινού με Strg_F, Guardian, ARD και Solomon, που βραβεύτηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Η έρευνα αναδεικνύει ότι για σχεδόν 13 ώρες το Λιμενικό δεν προέβαινε σε επιχείρηση διάσωσης, αντιθέτως τις τελευταίες ώρες ακολουθούσε το σκάφος που παρασυρόταν από τα κύματα με μικρή ταχύτητα, ενώ προέβη στη μοιραία ρυμούλκηση που οδήγησε στην ανατροπή και τη βύθισή του.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Ειρήνη Γαϊτάνου από την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, οργανώσεις που έχουν υποβάλει μήνυση κατά των ελληνικών αρχών εκ μέρους επιζώντων για το εγκληματικό ναυάγιο, ανέδειξαν την άρνησή του Λιμενικού να προχωρήσει σε επιχείρηση διάσωσης, την αποτυχία του να δώσει στη δημοσιότητα υλικό από τις κάμερες του πλοίου, την άρνηση των αρχών να ανασυρθεί στην επιφάνεια το κουφάρι του πλοίου, κάτι που ενδεχομένως θα πρόσφερε κρίσιμα στοιχεία, και τον χειρισμό άλλων στοιχείων με τρόπο που παραπέμπει σε συγκάλυψη, και σημείωσαν ότι το αίτημα για ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα συνεχίσει να είναι επίκαιρο το επόμενο διάστημα.
Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Γεωργούλης, από την ομάδα δικηγόρων που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των εννέα επιζώντων που καταδικάστηκαν για διακίνηση, σημείωσε ότι οι πρόσφυγες που καταδικάζονται ως διακινητές αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές μόνο και μόνο επειδή κράτησαν το τιμόνι της βάρκας των προσφύγων και ζήτησε να αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός μεταξύ διακινητών και προσφύγων που ταξιδεύουν για να σώσουν τη ζωή τους.
Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος έκανε λόγο για «ρατσιστικό έγκλημα» και ανέδειξε τη συστηματική άρνηση των ελληνικών αρχών να διασώζουν στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο, προτιμώντας να τους καθοδηγούν προς άλλα χωρικά ύδατα.
Ανέδειξε επίσης τις εγκληματικές παραλείψεις του Λιμενικού που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο και αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, όπως και στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και των διασωστικών οργανώσεων.
Ο δημοσιογράφος της Libération, Φαμπιάν Περιέ, που βρέθηκε στην Πύλο την επομένη του ναυαγίου, μίλησε για τις αγωνιώδεις προσπάθειες συγγενών να εντοπίσουν τους δικούς τους την ώρα που επικρατούσε διαχειριστικό χάος από πλευράς των ελληνικών αρχών αναφορικά με την ταυτοποίηση νεκρών και επιζώντων.
Ο δημοσιογράφος του Solomon Σταύρος Μαλιχούδης μίλησε για τα ευρήματα της βραβευμένης έρευνας στην οποία συμμετείχε, επισημαίνοντας ότι οι κάμερες του πλωτού του Λιμενικού που έπρεπε να καταγράφουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με σύσταση της Frontex, φαίνεται να μη λειτουργούν εκείνο το βράδυ.
Λάδι στη φωτιά
Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Αντώνης Τελόπουλος συνέδεσε το ναυάγιο της Πύλου με τα γεγονότα στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020, που εγκαινίασαν μια νέα εποχή επαναπροωθήσεων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του ρατσισμού που οδήγησε λίγους μήνες μετά το ναυάγιο σε πογκρόμ κατά προσφύγων στον Εβρο.
● Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, και Πέτρος Κόκκαλης.
● Εκδήλωση με το ίδιο θέμα προγραμματίζεται και στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Τριανόν», στις 23 Νοεμβρίου.
● Ακολουθεί το βίντεο από την εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου