Τίτλος έργου: Ο ανδριάντας του Αλέξανδρου Παναγούλη
Οι γνωστοί ακραίοι φιλοχουντικοί στρατιωτικοί της 194 MLRS ξαναχτύπησαν πάλι.
Αυτή τη φορά έπιασαν στο βρωμόστομα τους τον ήρωα του Αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκο Παναγούλη.
Χαρακτήρισαν "Ντροπή του Στρατού" τον ξεχωριστό αγωνιστή.
Ο λόγος της οργής τους είναι ότι στο άγαλμα του Αλέκου Παναγούλη φέρει στρατιωτική στολή.
Έβγαλαν καπνούς λοιπόν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορεί ένας στρατιωτικός να παροτρύνει σε Ανταρσία κατά της εκάστοτε Ηγεσίας.
Οι σημερινοί στρατιωτικοί της 194 MLRS, συνοδοιπόροι του δικτάτορα Παπαδόπουλου μέμφονται τον Αλέκο Παναγούλη γιατί επιχείρησε να σκοτώσει τον αρχηγό τους.
Δεν πρόκειται για μια ακρότητα ακροδεξιών Αξιωματικών.
Το Δικαίωμα της Αντίστασης και της πάλης για την Ανατροπή ενός εθνικού δικτάτορα και ολοκληρωτικού ηγέτη είναι τεράστιο.
Ας θυμηθούμε ότι με αυτό το επιχείρημα του προτάγματος των εθνικών αναγκών, αδιαφορώντας για το ποιος βρίσκεται στην Ηγεσία χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό η συναίνεση και η συμπόρευση με το Ναζιστικό Καθεστώς στη Γερμανία.
Ακόμη και σήμερα, οι Γερμανοί Αντιφασίστες στρατιώτες που λιποτάκτησαν από τη Ναζιστική Βέρμαχτ, καθώς το ταξικό κριτήριο επικράτησε του εθνικού και πολέμησαν κατά των στρατευμάτων της επίσημης Γερμανίας, έχουν τεθεί στο περιθώριο, αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από το επίσημο αστικό κράτος.
Και σε καμιά περίπτωση οι Γερμανοί στρατιώτες που πολέμησαν εναντίον του Χίτλερ δεν θεωρούνται πρότυπο.
Κάνετε τώρα τις αντιστοιχήσεις με τον Αλέκο Παναγούλη.
Απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να είναι μόνο το Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό, ενάντια στον πόλεμο και εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και φασισμό.
Θυμίζουμε ποιος ήταν ο Αλέκος Παναγούλης:
Αλέκος Παναγούλης: 10 πράγματα για τον άνθρωπο- σύμβολο της δημοκρατίας Που πέθανε σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια.
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, o άνθρωπος- σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, ο άνθρωπος που εμπνέει μέχρι και σήμερα τις νέες γενιές στην Ελλάδα και όχι μόνο πέθανε σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια. Παρακάτω, δέκα πράγματα για τον Έλληνα πολιτικό και ποιητή, που δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών, που πιθανώς δεν γνώριζες και αξίζει να μάθεις:
#1 Οι σπουδές και ο στρατός Ο Αλέκος Παναγούλης (1939-1976) ήταν αξιωματικός του στρατού ξηράς, με σπουδές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. #2 Η απόπειρα δολοφονίας Στις 13 Αυγούστου, του 1968, ο ίδιος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο με εκρηκτικά στη Βάρκιζα, αλλά απέτυχε από μια λεπτομέρεια. Συλλαμβάνεται, καταδικάζεται «εις θάνατον», αλλά κάτω από τις διεθνείς αντιδράσεις φυλακίζεται και εκεί αρχίζει ίσως ο μεγαλύτερος αγώνας του. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας και εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γ. Παπαδόπουλου (1967-1973). Υπηρετούσε στο 85ο Σύνταγμα Πεζικού, στη Βέροια, όταν λιποτάκτησε από το στράτευμα και ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση. Αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους πολιτικούς άνδρες του τόπου, όπως τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, με σκοπό να τους ζητήσει να συνδράμουν στην αντίσταση. Επανήλθε στην Ελλάδα και μαζί με στενούς του συνεργάτες σχεδίασε την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα. Το πρωί της 13ης Αυγούστου, μία μικρή φάλαγγα κατευθυνόταν προς την Αθήνα από το Λαγονήσι Αττικής. Ήταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος με τη συνοδεία του, που ξεκίνησε όπως συνήθως, από την έπαυλή του στο 38ο χιλιόμετρο της παραλιακής οδού Σουνίου. Προπορεύονταν δύο μοτοσυκλέτες, ακολουθούσε το αυτοκίνητο του δικτάτορα και σε απόσταση 10 μέτρων το αυτοκίνητο της ασφάλειας. Η φάλαγγα κινείτο κανονικά και μεταξύ 31ου και 32ου χιλιομέτρου, πέρασε πάνω από μία υπόγεια σήραγγα αποχέτευσης των νερών της βροχής, μήκους 7 μέτρων. Μόλις πέρασε και το αυτοκίνητο της ασφάλειας, μια ισχυρή εκκωφαντική έκρηξη έγινε μέσα στη σήραγγα και άνοιξε δύο μεγάλες τρύπες στο κατάστρωμα του δρόμου. Ήταν φανερό ότι η έκρηξη προοριζόταν να πλήξει τον δικτάτορα, αλλά καθυστέρησε ένα ή δύο δευτερόλεπτα. Αμέσως η φάλαγγα σταμάτησε, οι άνδρες της ασφάλειας έτρεξαν επί τόπου, ενώ ειδοποιήθηκε από τον ασύρματο η αρμόδια διοίκηση Χωροφυλακής και σε λίγα λεπτά κατέφτασε ισχυρή δύναμη που απομόνωσε την περιοχή. Έπειτα από συστηματική έρευνα, εντοπίστηκε ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ντυμένος με μαγιό και κρυμμένος κάτω από ένα βράχο. Ο ίδιος παρέμεινε σιωπηλός, χωρίς να δηλώσει την ταυτότητά του. Είπε μόνο ότι δεν είχε συνεργούς. Μόνο έπειτα από δύο μέρες εξακριβώθηκε η ταυτότητά του. Ο Αλ. Παναγούλης οδηγήθηκε στο άντρο των βασανιστηρίων της ΕΣΑ, της στρατιωτικής αστυνομίας.
#3 Η θανατική ποινή που δεν εκτελέστηκε Στις 17 Νοεμβρίου 1968 καταδικάσθηκε σε θάνατο από το Στρατοδικείο Αθηνών, ωστόσο, η ποινή του δεν εκτελέστηκε χάρη στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και των διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο.
#4 Η προδοσία από τον εξάδερφό του Στις 5 Ιουνίου 1969 δραπέτευσε παρέα με τον δεσμοφύλακά του, ωστόσο, προδόθηκε από τον ξάδερφό του που έλαβε αμοιβή για την πράξη του. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen
#5 Ένας άνθρωπος που δεν υποτάχτηκε Μπροστά στα απίστευτα βασανιστήρια αυτός αντιστάθηκε στους βασανιστές του, τους έδειξε ότι δεν φοβάται τίποτα, ούτε το θάνατο ούτε τα μαρτύρια.
#6 Η διέξοδος στην ποίηση και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι Βρήκε διέξοδο στην ποίηση, η οποία γοήτευσε ακόμη και τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Κατά πολλούς, στις φυλακές του Μπογιατίου γράφει τα καλύτερα του ποιήματα στον τοίχο του κελιού του ή σε μικροσκοπικά παλιόχαρτα, με μελάνι συχνά το ίδιο του το αίμα. Πολλά από τα ποιήματα του δεν διασώθηκαν. Αρκετά όμως από αυτά είτε κατάφερε να τα βγάλει από την φυλακή με διάφορους τρόπους είτε να τα ξαναγράψει αργότερα χάρη στο ισχυρό μνημονικό του. Το 1972, ενώ ήταν ακόμη στη φυλακή, εκδίδεται στο Παλέρμο η πρώτη ποιητική του συλλογή στα Ιταλικά Altri seguiranno: poesie e documenti dal carcere di Boyati (Άλλοι θα ακολουθήσουν: ποίηση και ντοκουμέντα από τις Φυλακές του Μπογιατίου) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Ιταλό πολιτικό Φερούτσιο Πάρη και τον Ιταλό σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Για το έργο του αυτό ο Α. Παναγούλης βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Βιαρέτζιο (Premio Viareggio Internazionnale) τη χρονιά που ακολούθησε. Μετά την απελευθέρωση του ο Α. Παναγούλης εξέδωσε στο Μιλάνο την δεύτερή του ποιητική συλλογή στα Ιταλικά Vi scrivo da un carcere in Grecia (Μέσα από Φυλακή σας γράφω στην Ελλάδα) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Είχε προηγηθεί η έκδοση στα ελληνικά τετραδίων όπως η συλλογή με τίτλο Η Μπογιά. Με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (Ε.ΔΗ.Ν.) και σήμερα προέδρου της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.) επανεκδόθηκαν από τις εκδόσεις Παπαζήση τα ποιήματα του Αλέκου Παναγούλη. Το εξώφυλλο της έκδοσης κοσμεί έργο νέου σπουδαστή νικητή διαγωνισμού γραφιστικής με θέμα το πρόσωπο του Αλέκου.
#7 Μακριά από τα καλούπια Δεν ήταν της αριστεράς, δεν θα μπορούσε να ήταν κανενός τελικά, τα καλούπια και τα σχήματα δεν του ταίριαζαν. Ήταν ένας άνθρωπος αντισυμβατικός, ένας ιδεολόγος, που δεν άντεχε την τυραννία, δεν έκανε εκπτώσεις στην αξιοπρέπεια. Για όσους τον γνώρισαν ήταν απλώς ένας άγιος με πάθη. Θα γίνει σύμβολο. Το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι «Ένας άντρας» θα τον τοποθετήσει παγκοσμίως δίπλα στους αγίους των εξεγερμένων, όλων αυτών που δεν άντεχαν την καταπίεση των λαών τους.
#8 Ένας άνθρωπος σύμβολο, που μελετήθηκε ιδιαιτέρως Η ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παναγούλη τροφοδότησε τους καλλιτεχνικούς κύκλους. Συγκεκριμένα, ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, κατατρεγμένος επίσης για τα πολιτικά του πιστεύω από την Χούντα των Συνταγματαρχών, μελοποίησε ποιήματα του. Ακόμη, η ποίηση και η ζωή του Α. Παναγούλη έγινε αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές. Σε αυτή την ομάδα εντάσσεται και το έργο Un Uomo (Ένας Άντρας) που εκπονήθηκε από την Ιταλίδα δημοσιογράφο και σύντροφό του Οριάνα Φαλάτσι. Κατά πολλούς, ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο παραλίγο «τυραννοκτόνος», με την θαρραλέα του πράξη (την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα) έχει καθιερωθεί σαν σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και χάρη στο πολιτικό του ήθος εμπνέει τις νέες γενιές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η ελληνική πολιτεία, κατόπιν παρότρυνσης συναγωνιστών, φίλων και θαυμαστών του, για την αναγνώριση της προσφοράς του Αλέξανδρου Παναγούλη εξέδωσε σαν ελάχιστο φόρο τιμής γραμματόσημο (σειρά «Πρόσωπα» – 1996), τηλεκάρτα (1996) και έδωσε το όνομα του σε δημόσιους χώρους όπως σε δρόμους και πλατείες, μεταξύ των οποίων και ο «Σταθμός Άγιος Δημήτριος – Αλέξανδρος Παναγούλης» του μετρό της Αθήνας (2004). Ο ανδριάντας του ανεγέρθηκε το 2012 στην πλατεία Δικαιοσύνης της Αθήνας, ενώ προτομή βρίσκεται στην πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη, κοντά στην ομώνυμη στάση του Μετρό στον Άγιο Δημήτριο, στο σημείο όπου εκτυλίχθηκαν τα δραματικά συμβάντα της Πρωτομαγιάς του 1976. Επίσης, προτομή του κοσμεί τον Σύβρο Λευκάδας, πατρίδα της μητέρας του. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οδοί φέρουν το όνομά του.
#9 Η πορεία του στην πολιτική Στην μεταπολίτευση ο Αλέξανδρος Παναγούλης εκλέγεται βουλευτής της Β΄ Αθηνών με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (Ε.Κ.-Ν.Δ., σήμερα Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου) στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Επιδιώκει την απομόνωση των πολιτικών που συνεργάστηκαν με το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας και εξαπολύει σωρεία καταγγελιών. Λίγο μετά την εκλογή του έρχεται σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος του γιατί είχε συγκεντρώσει στοιχεία για τη συνεργασία του Δημήτρη Τσάτσου με το χουντικό καθεστώς, με συνέπεια να αρνηθεί να συνυπάρξει με τον “προδότη” στο ίδιο κόμμα και παραιτείται. Παρέμεινε όμως στη Βουλή των Ελλήνων ως ανεξάρτητος βουλευτής. Επιμένει στις καταγγελίες του και έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Δημήτρη Τσάτσο. Δέχθηκε πολιτικές πιέσεις αλλά και απειλές για τη ζωή του για να αποσύρει τις καταγγελίες του, όπως διαρρήξεις στο πολιτικό του γραφείο, μηνύματα που του άφηναν άγνωστοι κλπ.
#10 Το περίεργο τροχαίο… Σκοτώνεται την πρωτομαγιά του 1976 σε ηλικία 36 ετών κατόπιν τροχαίου ατυχήματος στην λεωφόρο Βουλιαγμένης (το αυτοκίνητό του πήγε και έπεσε σε υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου κάθετα στην πορεία), λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψη των φακέλων, που δεν έλαβε χώρα ποτέ, λέγεται ότι περιείχε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με την χούντα. Κατά πολλούς, το τροχαίο ατύχημα είχε στηθεί για να θέσει τον Αλέξανδρο Παναγούλη εκτός μάχης και να εξαφανίσει τις αποδείξεις που είχε υπό την κατοχή του. Δεν έχει παρουσιαστεί ωστόσο μέχρι σήμερα κανένα τεκμήριο για όλες αυτές τις εικασίες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βικιπαιδεία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://parallaximag.gr/featured/alekos-panagoulis-10-pragmata-pou-prepei-na-ksereis-gia-ton-anthropo-symvolo-tis-dimokratias
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com
Μην τους δίνεις σημασία τα άτομα που γουστάρουν χούντα κτλπ όσο σημασία τους δίνεις,τόση αξία περνούν μετά και δεν σταματάνε να μιλάνε
ΑπάντησηΔιαγραφή