Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

«Πυρετός των αρουραίων»: Τι είναι η ασθένεια που «ρίχνει κάτω» τους στρατιώτες του Πούτιν που πολεμούν στην Ουκρανία


REUTERS/Alexander Ermochenko
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την έξαρση μιας ασθένειας στην πρώτη γραμμή
Τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι επιχειρήσεις τους. Κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πεθάνουν από τα χτυπήματα ενός drone ή τα πυρά των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει να φυλάγονται.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, το πεζικό του Κρεμλίνου που βρίσκεται κατά μήκος της πρώτης γραμμής αντιμετωπίζει κρούσματα «πυρετού των αρουραίων», μια ασθένεια που μεταδίδεται από τρωκτικά και προκαλεί εμετό και αιμορραγία από τα μάτια.

Σε ανάρτηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ασθένεια εξαπλώνεται «μαζικά» στις τάξεις του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, οι Ρώσοι διοικητές υποβαθμίζουν τις ανησυχίες των στρατιωτών, σύμφωνα πάντα με την Ουκρανία.

Πάντως η Ουκρανία δεν προσδιόρισε την ασθένεια που ισχυρίζεται ότι προσβάλλει τα ρωσικά στρατεύματα. Ανέφερε μόνο ότι έχει ιογενή φύση, κάτι που, μαζί με τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα που εντοπίστηκαν, υποδηλώνει ότι πρόκειται για αιμορραγικό πυρετός με νεφρικό σύνδρομο (HFRS).

«Τα παράπονα για πυρετό από το προσωπικό του ρωσικού στρατού που εμπλέκεται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας αγνοήθηκαν από τη διοίκηση που τα θεώρησε ως άλλο ένα τρόπο για να αποφύγουν να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες», έγραψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι στα ρωσικά στρατεύματα επικρατεί δυσαρέσκεια για την «ανεπαρκή παροχή χειμερινών ειδών και την παντελή έλλειψη ιατρικής βοήθειας».
Τι είναι ο «πυρετός των αρουραίων»

Αυτό που η Ουκρανία αποκαλεί «πυρετός των αρουραίων» είναι μια ομάδα ασθενειών που μεταδίδονται όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε ούρα, σάλιο ή περιττώματα από τρωκτικά, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ξαφνική έναρξη «έντονων πονοκεφάλων, πόνου στην πλάτη και στην κοιλιά, πυρετό, ρίγη, ναυτία και θολή όραση», σύμφωνα με το CDC. Στα αρχικά της στάδια η ασθένεια μοιάζει με γρίπη.

Η ασθένεια επηρεάζει επίσης τα νεφρά, που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και να έχουν δυσκολία στην ούρηση.

Η ασθένεια μεταδίδεται από τρωκτικά στους ανθρώπους όταν εισπνέουν σκόνη από περιττώματα τρωκτικών ή τρώνε μολυσμένα τρόφιμα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία, τα μετέπειτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το CDC.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου