Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ρωσία: Αναδιατάσσει τις δυνάμεις της στην Ευρώπη

Η Ρωσία αναδιατάσσει τις δυνάμεις της στην Ευρώπη και δημιουργεί δύο νέους στρατιωτικούς τομείς, της Μόσχας και του Λένινγκραντ, όπως είχε προαναγγείλει μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της σύνθεσης και της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και την αύξηση των δυνατοτήτων των δυνάμεων γενικού σκοπού. Δύο νέες στρατηγικές εδαφικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων – οι στρατιωτικοί τομείς της Μόσχας και του Λένινγκραντ – δημιουργούνται ως απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Β. Γκερασίμοφ.

Επισήμανε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ότι ενισχύθηκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες μετασταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επέκταση του NATO κίνδυνο για την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη: «Η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία από πολιτική και οικονομική σκοπιά» και «η σύγκρουση της Δύσης και της Ρωσίας δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί».

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, η χώρα του αναβαθμίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και διατηρεί τις στρατηγικές της δυνάμεις στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας, καθώς η «Δύση» διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», επισημαίνοντας ότι όλες οι προσπάθειες να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία «έχουν καταρρεύσει».

Μάλιστα, είπε, «οι ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται ταχύτερα και καλύτερα στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων που πολεμούν», σε σύγκριση με τις «δυτικές» και «ο στόχος της προμήθειας στα στρατεύματα που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση με όλα όσα χρειάζονται είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης τώρα».

Στο μεταξύ, η στρατιωτική «συμμαχία» στην οποία ηγείται η Ρωσία, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), έχει προγραμματίσει 7 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για το 2024 που θα διεξαχθούν σε Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Η Αρμενία είναι μέλος του CSTO, ωστόσο απέχει τους τελευταίους μήνες από τις δράσεις του, με φόντο τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη «φιλοδυτική» στροφή της αρμενικής κυβέρνησης.
Ο Πούτιν «ρίχνει στο τραπέζι» τη δυτική Ουκρανία

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, ο Βλ. Πούτιν αναφέρεται όλο και περισσότερο στο «όραμα» της Ρωσίας για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα, ανέφερε ότι «η Οδησσός είναι μία ρωσική πόλη», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε η Κριμαία ούτε η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει σχέση με την Ουκρανία», απειλώντας έμμεσα ότι στόχος της Μόσχας είναι ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας επίσης στη διευρυμένη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, ο Πούτιν εμφανίστηκε να «χοντραίνει» το παζάρι, την ώρα που στη «Δύση» εντείνεται ο προβληματισμός για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, υπάρχουν φωνές που προτείνουν «πάγωμα» της σύγκρουσης, προτείνεται από κάποιους «επιστράτευση» της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ σε ρόλο διαμεσολαβητή κ.λπ.

Σε αυτήν τη στιγμή που εντείνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και εντός του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απέκρουσε το σενάριο του «παγώματος» και πέταξε το «τυράκι» να διεκδικήσουν κάποιες «δυτικές» χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ τα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας, που ανήκαν κάποτε στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

«Οι άνθρωποι που ζουν εκεί», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «θέλουν να επιστρέψουν στην ιστορική τους πατρίδα, ενώ εκείνες οι χώρες που έχασαν αυτά τα εδάφη, κυρίως η Πολωνία, κοιμούνται και ονειρεύονται με τη σκέψη να τα ανακτήσουν».

Υπ’ αυτήν την έννοια, κατέληξε, «μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αν δεν θέλουν, δεν χρειάζεται. Η Ιστορία θα τα βάλει όλα στη θέση τους. Δεν θα επέμβουμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι είναι επιθετικοί προς τη Ρωσία, στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: Αν θέλουν να διαπραγματευτούν, ας διαπραγματευτούν. Αλλά εμείς θα το κάνουμε αυτό με βάση τα συμφέροντά μας».

Να σημειωθεί επίσης πως ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, που έχει «παγώσει» τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, εκτίμησε ότι οι όροι για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα υπαγορευτούν από τη Ρωσία. «Μπορούμε να ρίξουμε όλα τα όπλα του κόσμου, όλα τα χρήματα εκεί (στην Ουκρανία) και η Ρωσία δεν θα ηττηθεί ποτέ στρατιωτικά. Μπαίνουμε στο 2024 και θα δείτε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να υπαγορεύει τους όρους για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου