Νυχτερινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιούνις, με τη Χαμάς να θέτει όρους για απελευθέρωση ομήρων
efsyn.gr
Άγριο σφυροκόπημα από βομβαρδισμούς έζησαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι της νότιας Γάζας, με το επίκεντρο να είναι Χαν Γιούνις. Την ίδια ώρα, η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι, αν δεν προηγηθούν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Σφοδρές μάχες
Σύμφωνα με την Ισλαμική Τζιχάντ, στη Χαν Γιούνις, ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο ο ισραηλινός στρατός έψαχνε υπόγεια σήραγγα, ενώ όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, ενώ έγιναν σκληρές μάχες, αναφέροντας ότι Παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες».
«Δεν χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε ισχυρές δυνάμεις και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί. Επίσης, σύμφωνα με τις επίσημες ισραηλινές αρχές, το τελευταίο 24ωρο οι απώλειες του ισραηλινού στρατού, έφτασαν τους 101 στρατιώτες. Την ίδια ώρα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος, έχουν ξεπεράσει τους 18.000, ενώ οι Ισραηλινοί άμαχοι νεκροί υπολογίζονται σε 1.200.
«Κανείς δεν θα φύγει ζωντανός»
Μετά την ανακωχή που επιτεύχθηκε για λίγες ημέρες στα τέλη Νοεμβρίου, και την απελευθέρωση 70 περίπου ομήρων, αλλά και των τριπλάσιων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως σκοπός του είναι να μεταβάλει την ισορροπία ισχύος στο πεδίο και να απελευθερώσει τους 137 ομήρους που βρίσκονται ακόμα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Χαμάς προειδοποίησε την Κυριακή ότι κανένας από τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα φύγει «ζωντανός» αν δεν προηγηθεί διαπραγμάτευση και εάν δεν «ικανοποιηθούν οι όροι» της, ουσιαστικά λέγοντας ότι η συνέχιση των μαχών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα όσον αφορά τους ομήρους.
«Ούτε ο φασίστας εχθρός και η αλαζονική διοίκησή του, ούτε οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης», σύμφωνα με τον ο Αμπού Ουμπέιντα, εκπρόσωπο του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.
Αγωνία από ΟΗΕ και ΠΟΥ για τους αμάχους
Με την ένταση των μαχών και των απλών πολιτών να αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς, που όμως γίνονται αδιάκριτα, το δράμα των αμάχων επιδεινώνεται.
Το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνοντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.
Οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες, ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 85% του πληθυσμού της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός διατάζει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να πάει σε «ασφαλείς ζώνες» για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες, αλλά αυτή η πρόνοια είναι κενή περιεχομένου.
AP Photo/Leo Correa
Σύμφωνα με τη συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, «η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (...) είναι “ασφαλείς ζώνες” δεν σημαίνει τίποτα». Η Καναδή Λιν Χέιστινγκς έχει ενοχλήσει το Ισραήλ, το οποίο καταγγέλλει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αμάχους και το Τελ Αβίβ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της, κατηγορώντας την ότι δεν είναι «αμερόληπτη».
Οι κάτοικοι της Γάζας, στην προσπάθειά τους να σωθούν, που πολλές φορές αποδεικνύεται χωρίς αποτέλεσμα, φεύγουν κατά χιλιάδες όπως μπορούν, συνήθως κατευθυνόμενοι προς τη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η πόλη έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.
Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επισήμανε για πολλοστή φορά ότι το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει», ενώ ο ΠΟΥ υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητεί να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Όπως επισημαίνουν τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο ΠΟΥ, η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ η βοήθεια δεν διανέμεται παρά μόνο στη Ράφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου