Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Επίθεση Ισραήλ σε καταυλισμό - Ο Νετανιάχου δεν συζητά λήξη του πολέμου


Mπουλντόζα μεταφέρει πτώματα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. | (AP Photo/Hatem Ali)
Επίθεση Ισραήλ σε καταυλισμό - Ο Νετανιάχου δεν συζητά λήξη του πολέμου
efsyn.gr
Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε καταυλισμό προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιους, ανέφεραν την Τετάρτη οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τη χερσαία επίθεσή στη Λωρίδα της Γάζας, στους πυκνοκατοικημένους αστικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στο κεντρικό τμήμα της επικράτειας.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα, στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και στην πόλη Ράφα, όπου δεκάδες χιλιάδες έχουν αναζητήσει καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές υπολογίζουν πως περίπου 21.110 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι χιλιάδες είναι θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Ο εκπρόσωπος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) Ραμεζάν Σαρίφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του πρώην διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, το 2020. Ωστόσο, τον ισχυρισμό γρήγορα διέψευσε η παλαιστινιακή οργάνωση. Άμεση ήταν η απάντηση της Χαμάς που αρνείται τους ισχυρισμούς των Φρουρών της Επανάστασης και δεν συνδέει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει ξανά στη Μέση Ανατολή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσει το θέμα του πολέμου στην Γάζα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για «πολυμέτωπο πόλεμο διαρκείας». Τις τελευταίες ημέρες, τρία αιτήματα στο γραφείο του πρωθυπουργού διαβιβάστηκαν εκ μέρους των διευθυντών της Mossad, της Shin Bet, του αρχηγού του επιτελείου των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας (IDF) και του υπουργείου Άμυνας για να οργανωθεί συνάντηση σχετικά με αποφάσεις που αφορούν «την επόμενη μέρα».

Στόχος του Ισραήλ να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» ο παλαιστινιακός θύλακας, όπως εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη στην Wall Street Journal. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αρνήθηκαν να συζητήσουν την πολυαναμενόμενη μετάβαση από το τρέχον στάδιο «υψηλής έντασης» των μαχών σε μια νέα φάση.

Το Ισραήλ παρέδωσε τα πτώματα 80 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας μετά την ταφή τους. Οι αρχές κατέγραψαν λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν μετέπειτα στην ταυτοποίησή τους. Προσπαθούν να καταλάβουν πότε και πού οι άνδρες αυτοί σκοτώθηκαν καθώς και την ταυτότητά τους.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι τα πτώματα παραδόθηκαν από το Ισραήλ μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Σύμφωνα με την ισλαμική αρχή της Γάζας (Waqf), τα πτώματα περισυλλέγησαν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Είναι σπάνιο να επιστρέφεται τόσο μεγάλος αριθμός σορών. Οι νεκροί ενταφιάστηκαν χθες σε ένα χαντάκι στο νεκροταφείο της Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα. «Ελήφθησαν φωτογραφίες για την μετέπειτα ταυτοποίησή τους», δήλωσε εκπρόσωπος της ισλαμικής αρχής της Γάζας.

Η Χεζμπολά ισχυρίστηκε το πρωί της Τετάρτης ότι εκτόξευσε 18 ρουκέτες προς το Ισραήλ από τον Λίβανο. Το IDF είπε ότι αναχαίτισε μερικούς από τους πυραύλους. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν χθες Τρίτη από πυρά της Χεζμπολά, ενώ η ανταλλαγή πυρών είναι καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου