Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Γιατί ήταν... άφαντη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Γιατί ήταν... άφαντη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Μια χούφτα drones κινητοποιήθηκε την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς. Τα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το σημείο αλλά δεν βρέθηκε τρόπος επικοινωνίας με τους στρατιώτες!
Μεταξύ των πολυάριθμων αποτυχιών του Ισραήλ που οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF).

Μόνο ένα ζευγάρι πολεμικών ελικοπτέρων ήταν σε ετοιμότητα εκείνη τη μοιραία ημέρα και επιχείρησαν μόνο στο κιμπούτς Ramat David στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα.
Τα μαχητικά ελικόπτερα θεωρούνται πιο αποτελεσματικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), καθώς τα πρώτα έχουν πιλότο που μπορεί να έρθει σε επαφή με τον διοικητή στο πεδίο για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες του χρησιμοποιώντας το ισχυρό πυροβόλο με το οποίο είναι εξοπλισμένα.

Η πρώτη αντίδραση περίπου στις 7:30 π.μ. ήταν να σταλούν UAV στο σημείο. Ωστόσο, ήταν λίγα ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 3.500 μαχητές επιτέθηκαν στις κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα. Επομένως ένας μικρός αριθμός drones δεν είχε μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις.

Αυτό που έλειπε τελείως ήταν τα ισραηλινά μαχητικά. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη. Ο πρώτος σχηματισμός όμως δεν απογειώθηκε παρά μετά τις έξι. Πέταξε πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, έκανε κύκλους πάνω από τη θάλασσα και επέστρεψε στη βάση του όταν τελείωσαν τα καύσιμα. Δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε και δεν ήξεραν τι να κάνουν, ανέφερε σχετική έκθεση. Κανένας στην αλυσίδα διοίκησης του IDF δεν ήξερε πώς να τους ζητήσει βοήθεια, να δημιουργήσει επαφή μαζί τους και να τους κατευθύνει.

Αποδείχθηκε ότι η IAF δεν είχε σχέδιο δράσης για ένα περιστατικό μεγάλης κλίμακας όπως αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Κανείς στο έδαφος δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει σωστά με την Πολεμική Αεροπορία.

Όλοι οι στρατιώτες των IDF που ανήκαν σε ειδικές μονάδες και το πεζικό που βρίσκονταν στα σπίτια τους το πρωί του Σαββάτου πήραν την πρωτοβουλία, φόρεσαν στολές, άρπαξαν τα όπλα και τα γιλέκα τους και πήγαν νότια. Η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει τέτοια πρακτική.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου