Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

ΝΑΤΟ: Στρατιωτικά γυμνάσια – πρόβα πολέμου με τη Ρωσία με τη συμμετοχή 90.000 στρατιωτών


Φώτο Αρχείου / Άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture 2018» στην Ανατολική Νορβηγία

Περίπου 90.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, που φέρουν τον τίτλο «Steadfast Defender 2024» ( «Ακλόνητος Υπερασπιστής», τα οποία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως τον Μάιο, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας Κρις Κάβολι.

Πρόκειται για μια τεράστια πρόβα πολέμου. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το dpa, το σενάριο της άσκησης είναι μια ρωσική επίθεση σε έδαφος χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ και η ενεργοποίηση του άρθρου 5 της συνθήκης της λυκοσυμμαχίας για την «συλλογική άμυνα». Οι στρατιωτικοί ελιγμοί θα επικεντρωθούν στην «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας». Το άρθρο 5 έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

«Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της να ενισχύσει τον ευρωατλαντικό χώρο με μια διατλαντική κίνηση δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη διήμερη συνάντηση των αρχηγών γενικών επιτελείων άμυνας των χωρών.

Άλλωστε, στο φόντο των εντεινόμενων προετοιμασιών του ευρωατλαντικού άξονα για τις κόντρες του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2024 συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO, που συνήλθε σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Στην ατζέντα ήταν σήμερα η ενημέρωση των αρχηγών από τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ για τους στόχους μέσα στο 2024, αλλά και διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς του σχήματος για τη «διαλειτουργικότητα» (Partner Interoperability Advocacy Group) – πρόκειται για άλλο ένα ΝΑΤΟικό σχήμα, όπου περιλαμβάνονται ως «εταίροι» οι Αυστραλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία – και λίγο αργότερα με τους «εταίρους» από τη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Ν. Κορέα).

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι στρατιωτικά αποτελεσματικές. «Ενώ οι πιο πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας είναι καταστροφικές, δεν είναι στρατιωτικά αποτελεσματικές», είπε.

Όπως τόνισε, ο πόλεμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια φάση σχετικής στασιμότητας. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί κάποια έκπληξη από καμία πλευρά», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου