Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Black Hawk: Ακόμη 1,2 δισεκ. δολάρια για 35 αμερικανικά ελικόπτερα

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την προσπάθεια της να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τα κατάλληλα πολεμικά ώστε να ανταπεξέλθουν στους όρους του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, αλλά και για την διεκδίκηση ευρύτερου ρόλου στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να δαπανηθούν ακόμη 1,2 δισεκ. δολάρια για 35 αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk.
Στα χέρια των αρμόδιων στελεχών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) βρίσκεται πλέον η επίσημη έγγραφη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω Letter of Acceptance, για την πώληση στην Ελλάδα των ελικοπτέρων Black Hawk.
Η LOA έχει ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Μαρτίου για την τελική συμφωνία και την υπογραφή της μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως προβλέπει η διακρατική διαδικασία πώλησης οπλικών συστημάτων μέσω FMS (Foreign Military Services).


Το τελικό κόστος για την απόκτηση των συνολικά 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, εκ των οποίων τέσσερα από αυτά σε διαμόρφωση για λογαριασμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, φτάνει στο 1,2 δισεκ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν 1,1 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία.
Το κόστος περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα και χωρίς επιπλέον κόστος για κατασκευή υποδομών.


Στο τελικό ποσό πάντως περιλαμβάνεται τόσο η εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και η υποστήριξη των ελικοπτέρων για πέντε χρόνια με παράδοση όμως περιορισμένου αριθμού ανταλλακτικών. Με την αποπληρωμή να περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους, μικρή προκαταβολή και τελευταία δόση το 2031, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση και των τελευταίων ελικοπτέρων.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συσταθούν σχετικές επιτροπές τόσο από τη ΓΔΑΕΕ όσο και από το ΓΕΣ προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Εν τω μεταξύ διεξάγεται μια σοβαρή συζήτηση,μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΘΑ, με αρκετές καραμπόλες μεταξύ Όπλων και πολεμικών συστημάτων, για την αναγκαιότητα ή για το ποιος προηγείται στο να ενισχυθεί.
Στην αρθρογραφία επισημαίνεται ότι "στην ευρύτερη λογική της επανεξέτασης όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν θεωρείται αδύνατο η τελική συμφωνία να αφορά μικρότερο αριθμό ελικοπτέρων με option για αγορά επιπλέον Black Hawk τα επόμενα χρόνια και ανάλογα των αναγκών".
Με την υπογραφή της LOA, o χρόνος πλέον θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την απόκτηση των ελικοπτέρων από την Ελλάδα καθώς πρόκειται να δεσμευτούν συγκεκριμένα slots κατασκευής με σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα προβλέπει την παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων εντός του 2025 και ολοκλήρωση της παραλαβής όλων των Black Hawk έως τα τέλη του 2027.


Όλα τα επίπεδα της συμφωνίας, μέχρι και την παράδοση του τελευταίου ελικοπτέρου, τα χειρίζεται από πλευράς Αμερικανών το αρμόδιο τμήμα «Black Hawk Utility Helicopter Project Office» όπως άλλωστε προβλέπεται για όλες τις FMS συμφωνίες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Τεράστιες αγορές όπλων που γίνονται εις βάρος των κοινωνικών αναγκών.
Αγορές όπλων που παρουσιάζονται ως "εθνικά αναγκαίες" αλλά εξυπηρετούν τις ανάγκες κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου και του στρατηγικού στόχου αναβάθμισης του διαμέσου του πολέμου.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

πληροφορίες από onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου