Από Armyvoice News
Οι εκκαθαρίσεις στη Γάζα και το Ιράν – Τι βλέπει ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή.
Σχολιάζοντας την επίθεση σε ιρανικό έδαφος και την ανησυχία εμπλοκής του Ιράν στην Γάζα, ο Σωτήρης Ρούσσος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων αναφέρει:
Η Μέση Ανατολή είναι μία περιοχή που κανείς δεν πιστεύει τα φαινόμενα και ναι μεν την ευθύνη πήρε ο ISIS, αλλά κανείς δεν ξέρει μέσα από ποια κανάλια ο Isis έφτασε σε αυτό που έφτασε.
Δεν λέω ότι δεν είναι Isis, αλλά δεν είναι πάντοτε, σώνει και καλά, επειδή εμείς ακούσαμε ISIS, α θα πουν και στην Τεχεράνη πολύ ωραία ήταν το ISIS σημειώνει ο καθηγητής.
Δεν φαίνεται όμως, ότι υπάρχει καμία Αραβική η άλλη Μουσουλμανική χώρα που να έχει συμφέρον να βοηθήσει τον Isis να κάνει κάτι τέτοιο.
Δηλαδή δεν φαίνεται από πουθενά και δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή δυνάμεις μέσα στην Σαουδική Αραβία, χώρες όπως τα Εμιράτα ή δυνάμεις μέσα στα Εμιράτα ή ακόμα και στο Πακιστάν
θα ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο ακριβώς γιατί αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις αυτές, όλες οι δυνάμεις και κυρίως η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, πασχίζουν πάρα πολύ να μην εμπλακεί το Ιράν στην σύγκρουση στην Γάζα.
Ποιο είναι το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη μέρα
Νομίζω ότι υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται, υπάρχει ένα σχέδιο. Έχω την αίσθηση ή τον φόβο μάλλον ότι το πρώτο σχέδιο ήταν να εκκενωθεί η Βόρεια Γάζα δηλαδή ότι η εκκένωση της Βόρειας Γάζας δεν είναι μία εφήμερη κατάσταση, δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση αλλά είναι μια κατάσταση η οποία θα συνεχιστεί.
Και θα χρησιμοποιήσει η Βόρεια Γάζα ως μία buffer zone, ως μία ουδέτερη ζώνη η οποία θα είναι, δεν θα μπορούν να πάνε οι Παλαιστίνιοι πίσω στα σπίτια τους και η οποία θα θεωρείται μία ζώνη ασφάλειας για το Ισραήλ.
Είναι κάτι ανάλογο με πολλές βέβαια διαφορές, αλλά έχει αναλογία με το αυτό που έκαναν στο νότιο Λίβανο όταν μετά την εισβολή του Ισραήλ, με την ζώνη ασφάλειας στο νότιο Λίβανο. Αυτό φαίνεται σε πρώτη φάση.
Η Χαμάς δεν είναι εύκολο να εξολοθρευτεί. Ακόμα και αν εξολοθρευτούν, πολλοί από τους μαχητές της εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει θα έχει ένα απόθεμα ανθρώπων, ανθρώπινων πόρων από τους οποίους θα μπορεί να αντλεί.
Διότι σε καταστάσεις τέτοιες, τέτοιας απόγνωσης, ο ριζοσπαστισμός και η ριζοσπαστικοποίηση και ιδιαίτερα η Ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση είναι πολύ ισχυρές.
Άρα λοιπόν σε αυτή τη βάση δεν βλέπω τι άλλο μπορεί να κάνει, όμως να μην ξεχνάμε ότι η επιχείρηση στην Γάζα δεν γίνεται μόνο με τα μάτια στη διάλυση της χαμάς γίνεται και με το μάτια στο εσωτερική πολιτική κατάσταση του Ισραήλ.
Υπάρχουν κύκλοι μέσα στο Ισραήλ που θα ήθελαν ένα ξεκαθάρισμα και με την Χεζμπολάχ και με το Ιράν. Άλλωστε να σας θυμίσω παλαιότερα όταν ο ίδιος ο Νετανιάχου ήθελε να υπάρξει πρώτο πλήγμα εναντίον του Ιράν και συγκρατήθηκε κυρίως από τον αρχηγό της μοσάντ και ορισμένους από τα ανώτατα στελέχη του στρατού.
Δηλαδή υπάρχουν στην δεξιά και στην ακροδεξιά του Ισραήλ κύκλοι οι οποίοι, που μάλιστα σήμερα βρίσκονται και στην κυβέρνηση, οι οποίοι θα επιθυμούσαν ένα ξεκαθάρισμα και με την Χεζμπολάχ και με το Ιράν, μπορεί να μας φαίνεται εξαιρετικά ριψοκίνδυνο και ανέφικτο αν θέλετε από πλευράς διεθνούς ισορροπίας κάτι τέτοιο, αλλά θεωρούν ότι αυτό θα τους δώσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Και ότι μπορούν να το κάνουν τώρα ενώ θα είναι πολύ αργά να το κάνουν όταν το Ιράν θα έχει αποκτήσει ή θα είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο
Το Ιράν δεν λέει κανείς ότι δεν θέλει ή ότι δεν εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση.
Προφανώς εμπλέκεται άλλωστε δεν είναι το μόνο που είναι εκτός αν θέλετε της σύγκρουσης το οποίο εμπλέκεται σε αυτήν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται στη σύγκρουση με αυτή την έννοια.
Αλλά εκείνο που κάνει είναι ότι δεν θέλει να εμπλακεί το ίδιο, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομιλίες και, οι αντιδράσεις και τον Ιρανών και της Χεζμπολάχ, μετά την επίθεση για πολλούς αναλυτές δείχνουν μία αμηχανία που σημαίνει ότι δεν ήξεραν και μάλλον δεν ενέκριναν τον τρόπο και τη βιαιότητα της επίθεσης αυτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου