Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Αυτά δεν λένε τα ΜΜΕ, γι’ αυτό δεν… τα λένε στα ΜΜΕ

Αυτά δεν λένε τα ΜΜΕ, γι’ αυτό δεν… τα λένε στα ΜΜΕ
Ματίνα Παπαχριστούδη

Ταγμένα στην υπηρεσία της κυβερνητικής προπαγάνδας, τα μίντια άρχισαν την επιχείρηση χειραγώγησης για τις προτεραιότητες του Μαξίμου στο έμπα του 2024, με κυρίαρχο το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Οι πραγματικές ειδήσεις, όπως ποιοι επωφελούνται από τη χρηματοδότηση της λειτουργίας «μη κρατικών πανεπιστημίων», συνεχίζουν να αποκρύπτονται ή να παραποιούνται.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών αναμένονται το προσεχές διάστημα — η πρόσφατη αυτοκτονία δανειολήπτη στην Ελευσίνα που έβαλε πρώτα φωτιά στο σπίτι του επειδή θα το έπαιρνε η τράπεζα, είναι μόνο η αρχή. Τα ΜΜΕ είπαν τη μισή είδηση, απέκρυψαν τον πλειστηριασμό. Ούτε πρόκειται να κάνουν ρεπορτάζ ή έρευνα για τον πακτωλό ενισχύσεων –έως και 60%– που άνοιξε από το ΕΣΠΑ για εταιρείες ακινήτων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στο διεθνές κεφάλαιο πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η μπαταρία της Ευρώπης» αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση (μιλώντας στη συνεδρίαση τουΕυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Η δέσμευση τηρήθηκε και η χώρα καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον της για να στηθούν τα αιολικά πάρκα, προσεχώς και στη θάλασσα. Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2022, στο 24ο Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, o Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, εξήρε τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη που έφεραν διάφορες αμερικάνικες εταιρείες, όπως οι 547 Energy και Ameresco, για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην αιολική ενέργεια ή την ΟΝEX. Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε η πολιτική χρηματοδοτήσεων στο ξένο κεφάλαιο με κρατική εγγύηση, από κορυφαίους υπουργούς και στελέχη τραπεζών. Real estate και τουρισμός κατέχουν εξέχουσα θέση, οκτώ στις δέκα επενδύσεις στην Ελλάδα αφορούν πλέον αυτούς τους κλάδους, όπως δηλώθηκε.

Για να θυμηθούμε την αρχή, σε μια από τις δημόσιες δηλώσεις του, ο Γ. Αλαφούζος του ΣΚΑΙ έχει παραδεχτεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως στις ειδήσεις, από το 2010, «ακολουθούσαν τις οδηγίες που έδιναν οι πιστωτές», θυσιάζοντας τηλεθέαση και έσοδα. Σήμερα τα ΜΜΕ δεν έχουν ανάγκη το άλλοθι των πιστωτών, «χορεύουν» στον ρυθμό που τους υπαγορεύει ο χαλκάς της υποταγής στην κυρίαρχη πολιτική σε όλα τα σημαντικά γεγονότα.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Δύσκολα άρχισε η νέα χρονιά για τα μίντια. Το Μαξίμου διαμήνυσε σε εκδότες και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και ραδιοφωνικών σταθμών πως δεν θα πληρώσει πάλι την εισφορά του 2% για τον ασφαλιστικό οργανισμό των ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ. Υπενθυμίζεται πως τα τρία τελευταία χρόνια δόθηκαν από τον προϋπολογισμό τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές των μίντια και απευθείας χρηματοδοτήσεις έκδοσης εφημερίδων και λειτουργίας ιστοσελίδων.

Μικρότερος θα είναι και ο προϋπολογισμός κρατικών ενισχύσεων για τις τηλεοπτικές παραγωγές, μέσω ΕΚΟΜΕ ή ΕΣΠΑ. Ήδη, όπως λένε οι πληροφορίες, τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια συμφώνησαν σε κοινή πολιτική απέναντι στις συνεργαζόμενες εξωτερικές εταιρείες παραγωγής, απαιτώντας μείωση κόστους κατά τουλάχιστον 30%. Η μείωση κόστους αφορά όλες τις δαπάνες και το προσωπικό που μεταφέρθηκε από τα κανάλια στις συνεργαζόμενες εταιρείες παραγωγής.

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που αφορούν το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Από την εταιρεία δεν διαψεύδονται τα σενάρια για πιθανή «ιδιωτικοποίηση» του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο –αν και νομικά δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιωτική εταιρεία– όπως και για πιθανή αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής. Η πληρωμή μισθών και δώρων στους εργαζόμενους από «δωρεά» του Στ. Κασσελάκη και βουλευτών του κόμματος δημιούργησε αναταραχή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (5.1.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου