Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Η Υεμένη στο πλευρό των Παλαιστίνιων παρά τις επιδρομές ΗΠΑ και Αγγλίας

Η Υεμένη στο πλευρό των Παλαιστίνιων παρά τις επιδρομές ΗΠΑ και Αγγλίας, της Αντωνίας Πάνου 
Τη νύχτα της Πέμπτης 11 προς Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 οι αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, με την υποστήριξη αντίστοιχων Βρετανικών, έπληξαν μια σειρά στόχων των Χούθι της Υεμένης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο SABA της Υεμένης στη Σαναά μετέδωσε συγκεκριμένα ότι η αμερικανο-ϊσραηλινο-βρετανική επίθεση εξαπέλυσε πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά και στις επαρχίες Χοντέιντα, Σαάντα και Νταμάρ. Παράλληλα αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι «τα πλήγματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους Tomahawk».

Στη συνέχεια νέα πλήγματα ακολούθησαν το Σάββατο τα ξημερώματα. Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσεων ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Στόχοι των επιδρομών της Παρασκευής ήταν κατά κύριο λόγο στρατηγεία, εγκαταστάσεις ραντάρ και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drone των σιιτών Χούθι.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δικαιολόγησε την απόφασή του προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να διατάξει και νέα πλήγματα «προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποί μας και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα».



Οι Χούθι υποστηρίζουν τον αγώνα των Παλαιστινίων στη Γάζα

Μετά την έναρξη του ισραηλινού πολέμου κατά της Γάζας, η Σαναά ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει απαγόρευση στα ισραηλινά / ισραηλινών συμφερόντων ή με προορισμό λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης- σημερινού Ισραήλ πλοία, να διασχίζουν την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, για να υποστηρίξει τον λαό της Λωρίδας.

Οι Χούθι προς αρωγή του αγώνα των Παλαιστινίων, ενάντια στην ισραηλινή γενοκτονία με άμεση υποστήριξη και συνενοχή της Ουάσινγκτον, έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν ήδη είκοσι οκτώ επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων Ισραηλινών συμφερόντων.

Καθώς ηχηρά ονόματα εταιρειών της παγκόσμιας ναυτιλίας έχουν ήδη αναστείλει το διάπλου της Ερυθράς θάλασσας, επιλέγοντας τον περίπλου της Αφρικής, έχει επέλθει αναταραχή στη ναυσιπλοΐα, άνοδος στις τιμές των ναύλων, καθυστερήσεις στην έγκαιρη μεταφορά φορτίων πράγμα εξαιρετικά επιβλαβές για τη δυτική παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Η απάντηση των Χούτι στις πρόσφατες αμερικανοβρετανικές επιδρομές

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη» δήλωσε την Παρασκευή 12.01 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Χούτι, Χουσεΐν Αλ-Εζί, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», είπε και διεμήνυσε πως θα υπάρξει «ανταπόδοση» οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον των δυνάμεών του.

Καθώς πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το κυβερνών Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο των Χούτι προειδοποίησε ότι «όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα συνιστούν πλέον θεμιτούς στόχους» και ότι οι δύο χώρες «δεν πρέπει να πιστέψουν ότι θα ξεφύγουν από την τιμωρία». Τόνισε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα "πληρώσουν βαρύ τίμημα" για την επίθεση που περιλαμβάνει 73 πλήγματα σε διάφορες κυβερνητικές αρχές της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Ο Μωχάμετ Αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσαραλλά (Ansar Allah ) της Υεμένης, διαβεβαίωσε ότι η μάχη στην Υεμένη δεν είναι εναντίον του αμερικανικού ή του βρετανικού λαού, αλλά εναντίον της σιωνιστικής κυβερνητικής συμμορίας στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι υπέρ καμίας από τις δύο χώρες.

Μιλώντας στο δίκτυο Αλ Μαγιαντίν, ο Αλ Μπουχαΐτι απευθύνθηκε τόσο στην αμερικανική όσο και στη βρετανική πλευρά, λέγοντας: "Πρέπει να επανεξετάσετε τους υπολογισμούς σας και να μάθετε από τις εμπειρίες του παρελθόντος", τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία "έκαναν λάθος που εξαπέλυσαν πόλεμο στην Υεμένη". Θα ήταν καλύτερο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να πιέσουν την ισραηλινή οντότητα κατοχής να σταματήσει τα εγκλήματά της αντί να επεκτείνουν το πεδίο της σύγκρουση. Σήμερα και οι δύο αυτές χώρες εμπλέκονται άμεσα στην επίθεση και τόνισε ότι αυτή ήταν μια στιγμή που η Υεμένη περίμενε υπομονετικά.

Υπογράμμισε ότι η Υεμένη έχει θέσει μια σειρά από στόχους που εξαρτώνται από την κλιμάκωση των ΗΠΑ και τη διεθνή στάση και ότι θα υπάρξουν επώδυνες απαντήσεις. Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Ανσαραλλά ανέφερε ότι η Υεμένη κατάφερε να θεσπίσει νέους κανόνες διάπλου στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίοι θα είναι σταθεροί και μόνιμοι, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορέσει να τους ανατρέψει.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον παλαιστινιακό λαό που ένωσε τον λαό και το έθνος της Υεμένης και με αυτόν τον τρόπο διέψευσε όλες τις διεθνείς ψευδείς κατηγορίες κατά της Υεμένης.

Δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον ξεκάθαρη στον κόσμο, με την Υεμένη να προσπαθεί να σταματήσει τη γενοκτονία, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία προστατεύουν τους αυτουργούς της.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ηγέτης του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Ανσαραλλά, Μαχντί Αλ-Μασχάτ , τόνισε ότι η αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη παραβιάζει όλους τους διεθνείς νόμους και είναι "αδικαιολόγητη".

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν μέσω μιας πορείας εκατομμυρίων ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αλ-Σαμπίν της Σαναά, κατά την οποία ο λαός της Υεμένης βγήκε στους δρόμους για να διακηρύξει την υποστήριξή του σε οποιεσδήποτε αποφάσεις λάβει το Ανώτατο Συμβούλιο ως απάντηση στην επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Συμβουλίου δήλωσε ότι καμμιά επίθεση δεν θα αποτρέψει την Υεμένη από τη σταθερή της θέση να στηρίξει την Παλαιστίνη, προσθέτοντας ότι οι Υεμενίτες θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τα πλοία που κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ λιμάνια ή τα πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ να πλέουν στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.

"Λέμε στους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη, στη Γάζα, και στο λαό μας ότι το αίμα μας δεν είναι πιο πολύτιμο από το δικό σας και είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας γνωρίζοντας ότι συμμετέχουμε ενεργά μαζί σας. Η Παλαιστίνη δεν αντιμετωπίζει μόνη της τους βομβαρδισμούς και επιβεβαιώνουμε ότι από εδώ και στο εξής η Παλαιστίνη δεν θα είναι μόνη της στη μάχη. Θα αποδείξουμε στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ότι η Υεμένη είναι το νεκροταφείο των εισβολέων", υπογράμμισε ο ηγέτης του Ανώτατου Συμβουλίου.

To Πολιτικό Γραφείο της Ανσαραλλά στη Σαναά δηλώνει: Το αίμα της Υεμένης είναι πολύτιμο, η απάντηση στην επίθεση επίκειται.

Ακόμα στην Υεμένη ο συνασπισμός των πολιτικών κομμάτων και δυνάμεων κατά της επίθεσης καταδίκασε την αμερικανοβρετανική επίθεση κατά της χώρας τους και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, μέσω της επιθετικότητάς τους, "εκθέτουν άμεσα τη διεθνή ναυσιπλοΐα και το παγκόσμιο εμπόριο σε όλους τους κινδύνους. Δήλωσε δε ότι "η αμερικανοβρετανική επίθεση αποτελεί επέκταση της επιθετικότητας που συνεχίζεται για περισσότερα από 8 χρόνια".

Σχολιάζοντας τα αυξημένα ασφάλιστρα του θαλάσσιου εμπορίου, αξιωματούχος είπε ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί που εργάζονται για την αύξηση αυτών των τιμών, καθώς οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν αν εισέλθουν αγαθά και προμήθειες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.



Από την Παλαιστίνη μέχρι την Υεμένη, ο ιμπεριαλισμός είναι ένα έγκλημα

Μετά την αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη, Αμερικανοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις πύλες του Λευκού Οίκου, καταδικάζοντας τους βομβαρδισμούς της χώρας τους στην Υεμένη.

Οι διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο, το κίνημα των οποίων συμμετέχει στον αντιπολεμικό συνασπισμό "Απάντηση", επιβεβαίωσαν ότι οι Υεμενίτες "προσπαθούν να σταματήσουν την τρομοκρατία και τη γενοκτονία στη Γάζα".

Ακόμα, αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέας Υόρκης, για να καταδικάσουν και αυτοί τον αμερικανικό βομβαρδισμό της Υεμένης και να απαιτήσουν την έξοδο της χώρας τους από τη Μέση Ανατολή, φωνάζοντας "Από την Παλαιστίνη μέχρι την Υεμένη, ο ιμπεριαλισμός είναι έγκλημα".

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες οκτώ κυβερνήσεις που συμβάλλουν με βοηθητικές ενέργειες στις επιθέσεις κατά των Χούθι (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) σε χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στόχος τους παραμένει «η αποκλιμάκωση των εντάσεων» και η «αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων στην περιοχή.

Την αμερικανοβρετανική επίθεση καταδίκασε σφοδρά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες περιπέτειες, που απειλούν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν μίλησε για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που θα ενισχύσει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή».

Αντιδράσεις σημειώνονται και από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο. Στο Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του 5ου αμερικανικού στόλου, διαδηλωτές καταδίκασαν την εμπλοκή της χώρας τους στην αμερικανική επίθεση.

Η Σαουδική Αραβία, αν και πρόσφατος αντίπαλος των Χούθι στην Υεμένη, εξέφρασε την ανησυχία της και συνέστησε αυτοσυγκράτηση, ενώ το Ομάν καυτηρίασε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Χούθι, «ενώ το Ισραήλ συνεχίζει ατιμώρητο τους πέρα από κάθε όριο βομβαρδισμούς, τον βάρβαρο πόλεμο και την πολιορκία της Γάζας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι το Ισραήλ ωθεί προς επέκταση της σύγκρουσης, κάτι που μπορεί να αποτραπεί μόνο αν η διεθνής κοινότητα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη και κατηγόρησε ΗΠΑ και Βρετανία ότι τείνουν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα αίματος».

Επί του παρόντος, οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις φαίνεται να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τον διακηρυγμένο στόχο για αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ναυτιλιακές πηγές στο Λονδίνο, αρκετές εταιρείες προτίμησαν να παρακάμψουν τα δεξαμενόπλοιά τους την Ερυθρά Θάλασσα καθώς φοβούνται επέκταση των συγκρούσεων μετά τα χθεσινά πλήγματα.



Εξέλιξη σε περιφερειακή σύγκρουση της γενοκτονίας στη Γάζα - Ανάμειξη της Ελλάδας.

Σε περιφερειακή σύγκρουση εξελίσσεται ήδη ο πόλεμος της Γάζας. Στη διεθνή κοινότητα είναι διάχυτη η ανησυχία ότι τα χειρότερα έπονται μετά τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι.

Την Τετάρτη 10.01 οι ΗΠΑ είχαν προτείνει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας από την Υεμένη να τερματίσει τις επιχειρήσεις της που εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ, ενώ τέσσερις επέλεξαν να απέχουν, και συγκεκριμένα η Ρωσία, η Κίνα, η Αλγερία και η Μοζαμβίκη. Πολλές χώρες και κόμματα επέκριναν την Ουάσινγκτον, “για δύο μέτρα και δύο σταθμά” επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει στο παρελθόν βέτο σε πολλά ψηφίσματα που ζητούσαν συνολική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Και όχι μόνο αυτό… Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είχαν απευθύνει την περασμένη εβδομάδα "τελική προειδοποίηση" στη Σαναά να σταματήσει τις επιχειρήσεις της. Όμως η τελευταία είχε αρνηθεί να υποκύψει στις ξένες πιέσεις και είχε ανακοινώσει ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή γενοκτονία.

Η δήλωση αυτή έγινε αμέσως μετά τη διάσπαση του νεοσύστατου ναυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος επιχειρεί στο πλαίσιο της επιχείρησης “Φύλακας ευημερίας” ("Prosperity Guardian") πριν καν τη διεξαγωγή μιας και μόνο κοινής επιχείρησης.

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην αμερικάνικη επιχείρηση. Αλλά τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος συμβάλλουν. Η Ελλάδα με την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στο ναυτικό συνασπισμό του “Φύλακα Ευημερίας” και η Κύπρος με την διάθεση των βρετανικών βάσεων στο έδαφός της ως ορμητήριο των επιτιθέμενων αμερικανοβρετανικών πολεμικών αεροσκαφών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αντίστοιχη στην Κύπρο εμπλέκουν τις χώρες σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Σίγουρα η αποτροπή τους είναι μονάχα απόρροια των αγώνων και κινητοποιήσεων του ελληνικού και κυπριακού λαού. Η Παλαιστινιακή αντίσταση της Μέσης Ανατολής καλεί...

Πηγές: διαδικτυακές εκδόσεις Al Mayadeen, Le Monde.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου