Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Αμερικανικές απειλές κατά του Ιράν για την επίθεση κατά Αμερικανών στην Ιορδανία


Η βάση που δέχθηκε την επίθεση στην Ιορδανία | Planet Labs PBC via AP
Αμερικανικές απειλές κατά του Ιράν για την επίθεση κατά Αμερικανών στην Ιορδανία
efsyn.gr
Η Τεχεράνη απορρίπτει πλήρως τις αμερικανικές κατηγορίες ότι συνδέεται με την επίθεση με drone, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 34, απαντώντας στον Τζο Μπάιντεν ο οποίος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στο πρώτο θανατηφόρο πλήγμα εναντίον των στρατευμάτων τους στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται διαρκώς και ο κίνδυνος για διάχυση του πολέμου σε όλη την περιοχή είναι αυξανόμενος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, αναφέρεται ότι οι αμερικανικές κατηγορίες «διατυπώνονται με πολιτικό στόχο», που είναι «να αντιστραφούν οι πραγματικότητες στην περιοχή».
Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σχολιάζοντας δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, που κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει την «αποκλιμάκωση», «είναι επίσης εμφανές πως είναι επηρεασμένες από τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. Ισραήλ), που δολοφονεί παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, που ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας .

Και σημειώνει: «Όπως έχουμε πει ήδη, οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή ανταπαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς» και «δεν λαμβάνουν διαταγές» από το Ιράν, «αποφασίζουν για τις ενέργειές τους μόνες τους, στη βάση των δικών τους αρχών».
Οι απειλές Μπάιντεν

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν για τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών, και στη Νότια Καρολίνα όπου βρισκόταν, στη διάρκεια εκδήλωσης σε εκκλησία των Βαπτιστών, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή. Και είπε:

«Είχαμε μια δύσκολη μέρα χθες το βράδυ (σ.σ. Σάββατο) στη Μέση Ανατολή. Χάσαμε τρεις γενναίες ψυχές σε μια επίθεση σε μια από τις βάσεις μας. Και θα απαντήσουμε».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν την ομάδα που ευθύνεται για την επίθεση, υποστηρίζοντας πάντως ότι είναι από τις πολλές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ «θα ζητήσουν από όλους τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν τη στιγμή και με τον τρόπο της επιλογής μας», ενώ ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στρατεύματά μας και τα συμφέροντά μας».

Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται τον επικεφαλής του ενημερωτικού ιστότοπου Deir Ezzor 24, οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία άρχισαν να εκκενώνουν τις θέσεις τους, φοβούμενοι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.
Πού έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον 34 στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση από το drone, ενώ οκτώ έχουν διαμετακομιστεί σε νοσοκομεία έξω από την Ιορδανία για φροντίδα. Όπως αναφέρεται η κατάστασή του είναι σταθερή.

Η επίθεση έγινε σε βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Ιορδανία γνωστή ως Tower 22, που βρίσκεται κατά μήκος των συριακών συνόρων και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από στρατεύματα που συμμετέχουν στην αποστολή παροχής συμβουλών και βοήθειας για τις ιορδανικές δυνάμεις.

Η Κεντρική Διοίκηση δήλωσε ότι περίπου 350 μέλη του αμερικανικού στρατού και του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύχθηκαν στη βάση. Οι τρεις που σκοτώθηκαν και οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν απλοί στρατιώτες. Στη συγκεκριμένη βάση, για την οποία η Ιορδανία δεν δίνει στοιχεία για τη θέση της, βρίσκονται στρατεύματα μηχανικής, αεροπορίας, επιμελητείας και ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι τα στρατεύματα αναπτύχθηκαν εκεί «για να εργαστούν με στόχο τη διαρκή ήττα του Ισλαμικού Κράτους». Τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε κοντά στους θαλάμους όπου κοιμούνται οι στρατιώτες, γεγονός που εξηγεί τον υψηλό αριθμό θυμάτων.

Τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την Ιορδανία, που συνορεύει με το Ιράκ, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία, ως βάση. Περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες συνήθως σταθμεύουν στην Ιορδανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου