Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη υπό στενό αστυνομικό κλοιό και χημικά

Παρά το τσουχτερό κρύο και τη διαρκή κατασταλτική πίεση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι η διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και καταδίκης της σφαγής του Ισραήλ στη Γάζα, που καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και πολιτικές οργανώσεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και πορεύτηκαν μαχητικά μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, καταλήγοντας στην πρεσβεία του Ισραήλ. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν ενάντια στη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της εμπλοκής – συνενοχής, όπως και κατά των σχεδίων ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας, που με παρουσία πολλών διμοιριών ΥΜΕΤ και ΜΑΤ προσπάθησαν να περιορίσουν τους διαδηλωτές/τριες σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς να διστάσουν μάλιστα να ρίξουν χημικά με φισούνα δύο φορές κατευθείαν στους διαδηλωτές και να σπρώχνουν με τις ασπίδες. Τελικά χρειάστηκε η απειλή των διοργανωτών πως δεν θα προχωρήσουν εάν οι δυνάμεις καταστολής δεν σταματήσουν το ασφυκτικό πρέσινγκ για να παραμερίσουν ως ένα βαθμό και να ολοκληρωθεί η πορεία.

Από πολιτικές οργανώσεις στη διαδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΚΚΕ, η ΔΕΑ, η Αναμέτρηση, ενώ μπλοκ είχαν η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό κ.α.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη χθες, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου