Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Τελείωνε με τον πόλεμο, χάνω ψηφοφόρους

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό πως δεν στηρίζει ένα πόλεμο που θα κρατήσει ένα χρόνο, γράφει το Axios. Ζητά το σχεδιασμό του Τελ Αβίβ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποστηρίξει έναν πόλεμο στη Γάζα που θα διαρκέσει ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Επικαλούμενο δύο ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους, το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να επιταχύνει τη μετάβαση σε μάχες χαμηλής έντασης εναντίον της Χαμάς που θα περιορίσουν τις απώλειες στους αμάχους, προειδοποίησε ότι δεν υποστηρίζει μια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πόλεμο διάρκειας ενός χρόνου και τον πίεσε για μια «τελική κατάσταση».

Ο Νετανιάχου είπε σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως ο πόλεμος θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες και φέρεται να είπε σε ηγέτες τοπικού συμβουλίου πριν από δύο εβδομάδες ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2025.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη τους συνομιλία μετά από 27 ημέρες, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Νετανιάχου ότι δεν κατανοεί ακριβώς ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου και ζήτησε απάντηση για το σχέδιο του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα του πολέμου.

Η συζήτηση έγινε με εμφανή την πίεση των ΗΠΑ για μια λύση που θα προβλέπει πολιτική επανένωση της Γάζας με τη Δυτική Όχθη υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ως μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής πρωτοβουλίας με στόχο ενδεχόμενη δημιουργία δύο κρατών και μια διευρυμένη Συμφωνία του Αβραάμ.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτό το σχέδιο.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών την περασμένη Παρασκευή διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά και ήταν σε καλό κλίμα, ανέφεραν τότε τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι οι δυο τους συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios, ένας σύμβουλος του Μπάιντεν είπε ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για τον πόλεμο της Γάζας που κυριαρχεί στις ειδήσεις και έχει αποτέλεσμα να χάνει ενόψει των προεδρικών εκλογών την υποστήριξη των νεότερων ψηφοφόρων, οι οποίοι αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική του Μπάιντεν.

Ως απάντηση στο ρεπορτάζ το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτιμά την υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν και κατέστησε σαφές στη συνομιλία μαζί του ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του».

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έστειλαν τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στην Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο μαζί με τον διευθυντή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό του Κατάρ και να συζητήσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ, δήλωσε μια αμερικανική πηγή.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου