Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Μεταπολεμικά σχέδια από το Ισραήλ εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στη Γάζα


AP Photo/Fatima Shbair
Μεταπολεμικά σχέδια από το Ισραήλ εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στη Γάζα
efsyn.gr
Οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται και οι οικογένειες των ομήρων να διαμαρτύρονται, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις και το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις σε όλη τη Γάζα και καταστρώνει τα μεταπολεμικά σχέδια προεξοφλώντας τη νίκη του επί της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά την Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, και προειδοποιεί για περισσότερα πλήγματα στην περιοχή, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εχθροπραξιών. Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις στη συγκεκριμένη πόλη, όπου ακούστηκαν και πυρά πυροβολικού. Νέες επιθέσεις δέχεται και η Ράφα, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί «ασφαλής περιοχή». Τη νύχτα μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε, όταν ένα σπίτι έγινε στόχος.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε προκλητικά ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη νότια Γάζα, οι οποίες περιλαμβάνουν τον βομβαρδισμό προσφυγικών καταυλισμών και κηρυγμένων «ασφαλών ζωνών» για αμάχους.

Η «επόμενη μέρα» από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας

Xθες βράδυ ο ίδιος παρουσίασε, για πρώτη φορά, σε αδρές γραμμές το σχέδιό του για τη διοίκηση της Γάζας, που προβλέπει πως δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς, ούτε ισραηλινή πολιτική αρχή τον παλαιστινιακό θύλακα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ισοπεδωθεί στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τη διακυβέρνηση της περιοχής αναλαμβάνουν παλαιστινιακοί φορείς -τους οποίους όμως δεν προσδιορίζει-, αλλά το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμά του να επιχειρεί εντός της περιοχής

Ο Γκαλάντ εξέδωσε το έγγραφο με τίτλο «όραμα για τη φάση 3», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται -για τέταρτη φορά- στο Ισραήλ, πριν υποβάλλει το σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο έχει διχαστεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το μέλλον της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αναφέρεται πως οι δυνάμεις του Ισραήλ θα μεταπηδήσουν σε μια μειωμένη «νέα προσέγγιση μάχης» με επιδρομές, καταστροφή σηράγγων, αεροπορικές, χερσαίες δραστηριότητες και ειδικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα, ενώ θα συνεχίζουν να πολεμούν στο νότιο τμήμα της περιοχής «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Κατ’ αυτό το σχέδιο, που υπόκειται στην έγκριση της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών». Ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για τους Παλαιστίνιους και αν θα επιτραπεί η επιστροφή του πληθυσμού της βόρειας Γάζας, ο οποίος έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου εκδιωχθεί νότια.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς. Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς από τα αραβικά κράτη μέχρι τις ΗΠΑ, χώρας συμμάχου του Ισραήλ.

Ενισχύονται οι φόβοι για γενίκευση του πολέμου

Η ανησυχία πως ο πόλεμος θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή εντάθηκε περαιτέρω με πολλές κυβερνήσεις να φοβούνται τον κίνδυνο κλιμάκωσης, μετά τον θάνατο την Τρίτη στη Βηρυτό του υπαρχηγού της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι, σε αεροπορικό πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

«Ο εχθρός νομίζει πως με τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι μπορεί να νικήσει την αντίσταση και να επιβάλει τους όρους του (...) αλλά απέτυχε, δεν θα μπορέσει ποτέ να αναγκάσει τη Χαμάς να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της, το όραμά της και τη στρατηγική της», τόνισε σε ομιλία του ο ηγέτης της Χαμάς, σμαήλ Χανίγια.

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολά, σιιτικής οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν και συμμάχου της Χαμάς, προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον κάθε νέας κλιμάκωσης μετά τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι,

Στο Ιράν, επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και του «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αντάρτες Χούθι, που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σε Συρία και Ιράκ αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν γίνει στόχος εκατό και πλέον επιθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου