Ποσότητες βαλλιστικών πυραύλων έχει προμηθευτεί η Μόσχα από την Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ στοχεύει σε συνάλλαγμα αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα για το οπλοστάσιό του.
Το νέο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας. Αλλά με βάση την επιτυχία των αμερικανικών συστημάτων αναχαίτισης σε αυτή τη σύγκρουση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως θα πρέπει να ανησυχεί, γράφει το Bloomberg.
«Καίγοντας» τα αποθέματά του καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στα δύο χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στράφηκε στον Κιμ για να του παράσχει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και περισσότερα από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού. Οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι που στάλθηκαν μέχρι στιγμής είναι παρόμοιοι σε μέγεθος και δυναμική πτήσης με τη σειρά Iskander της Ρωσίας, υποστηρίζουν ειδικοί.
Έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) έδειξε ότι το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot ήταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων. Τον Ιούνιο, όταν η Ρωσία προσπάθησε να καταστρέψει μια πυροβολαρχία Patriot που προστατεύει το Κίεβο, το σύστημα κατέρριψε και τους 34 πυραύλους Iskander και Kinzhal που εκτόξευσε η Ρωσία, υποστήριξε το CSIS.
Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς τον Πούτιν για τους πυραύλους KN-23 και KN-24 που πιστεύεται ότι προμηθεύει ο Κιμ. Τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί να αναπτύσσονται γρήγορα, με δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση και να χτυπούν στόχους με έναν βαθμό ακρίβειας. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
«Το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχαιτίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας, δεδομένης της αποτελεσματικότητάς του έναντι των ρωσικών Iskander», δήλωσε ο Shaan Shaikh, συνεργάτης στο Missile Defense Project στο CSIS, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.
Ο στρατός του Κιμ έχει εκτοξεύσει περίπου 120 από τους πυραύλους του σε δοκιμές από το 2019 και πιθανότατα στοχεύει να δημιουργήσει μεγάλο οπλοστάσιο. Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας κοστολογούνται σε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Korea Institute for Defense Analyzes και κυκλοφόρησαν το 2022 από τον νοτιοκορεάτη Shin Won-sik, αλλά το κόστος πιθανότατα μειώθηκε από τότε, καθώς αύξησε την παραγωγή.
Αυτό καθιστά τις πωλήσεις των όπλων μια δυνητικά σημαντική πηγή συναλλάγματος, κάτι που χρειάζεται πολύ η οικονομία της Βόρειας Κορέας που έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα δεν παρέχει πυραύλους στον Πούτιν μόνο για εμπορικούς λόγους.
Η χρήση των βορειοκορεατικών πυραύλων φαίνεται να είναι αρκετά νέα και τα δεδομένα είναι πιθανώς λίγα σε ότι αφορά την απόδοσή τους. Οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να συγκεντρώσει ο Κιμ σχετικά με την απόδοση των όπλων του σε πραγματικές μάχες θα μπορούσε να βοηθήσει το καθεστώς του να τα βελτιώσει.
«Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας από τη Ρωσία στην Ουκρανία παρέχει επίσης πολύτιμες τεχνικές και στρατιωτικές γνώσεις», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε κοινή δήλωση αυτόν τον μήνα με άλλες 50 χώρες.
«Η μεταφορά πολλών δεκάδων SRBM (βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς) από τη Βόρεια Κορέα θα γίνει ευπρόσδεκτη από τη Μόσχα, η οποία έχει εξαντλήσει το προπολεμικό της απόθεμα παρά τις προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων», ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Ο Κιμ, στο μεταξύ, προσπαθεί να εκσυγχρονίσει ακόμη περισσότερο το οπλοστάσιό του. Το καθεστώς του ξεκίνησε τη χρονιά εκτοξεύοντας έναν νέο τύπο κεφαλής που κινείται με υψηλές ταχύτητες και στρέφεται στον αέρα, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς που έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να πλήξει όλες τις βάσεις της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ στο Γκουάμ.
Μπαράζ πυραύλων
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει πυροβολαρχίες Patriot για να προστατεύσουν βασικές περιοχές από τη Βόρεια Κορέα. Οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας χρησιμοποιούν 8 πυροβολαρχίες PAC-2 και PAC-3 γύρω από τη Σεούλ και οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συστήματα PAC-3 στην Ιαπωνία σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ιδιαίτερα στην Οκινάουα, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Ελέγχου Όπλων.
Το σύστημα Patriot (φωτ.) διαθέτει ένα ισχυρό ραντάρ που είναι σε θέση να παρακολουθεί έως και 100 στόχους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μπαράζ πυραύλων για να υπερφορτώσει την άμυνα της Ουκρανίας. Η εισροή αποθέματος από τη Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα μειώσει τα αποθέματα πυραύλων για τις συστοιχίες Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σε μια στρατηγική φθοράς που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για επιτυχημένα πλήγματα.
Ως αποτέλεσμα, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο για την παροχή 1.000 πυραύλων Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, με κόστος 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Το Patriot είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους ρωσικών πυραύλων», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι τον Οκτώβριο, όταν η Γερμανία δεσμεύτηκε να παράσχει μια πυροβολαρχία Patriot για την προστασία της Ουκρανίας. Τώρα θα δει αν αυτό περιλαμβάνει και τις νεότερες βορειοκορεατικές απειλές.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου