Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

To φινλανδικό μοντέλο στράτευσης έχει και μισθό στον φαντάρο-το ξέχασε ο Δένδιας!

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην ανακοίνωση του για τις εξαγγελίες του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια μεταξύ άλλων έθιξε το ζήτημα της ύπαρξης αξιοπρεπούς μισθού για τους φαντάρους του Φιλανδικού στρατού.
Ακολούθησαν δημοσιεύματα που θίγουν το θέμα αυτό.
Θυμίζουμε ότι κανένα αστικό κόμμα εξουσίας μεταξύ των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Ακροδεξιά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κλπ δεν λένε κουβέντα για το ζήτημα του μισθού ξεφτίλα των 8,7 ευρώ που ο στρατός δίνει μηνιαίως στους συνφάνταρους.  
 To φινλανδικό μοντέλο στράτευσης έχει και μισθό στον φαντάρο-το ξέχασε ο Δένδιας!
To φινλανδικό μοντέλο στράτευσης έχει και παροχές που μάλλον θα είναι απίθανο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα γι αυτό και ο ΥΕΘΑ μιλάει για προσαρμογή
Επαναφέρει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας το θέμα του Φινλανδικού μοντέλου στράτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό που σχεδιάζει είναι μια προσαρμογή στις ελληνικές ανάγκες.
Αυτό ακούγεται λογικό καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο με βάση και το ιστορικό παρελθόν τέτοιων αλλαγών που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί πολύ φοβούμαστε ότι θα υιοθετηθούν μόνο τα στοιχεία που ενδιαφέρουν την στρατιωτική υπηρεσία και όχι τα ευεργετήματα για τους στρατιώτες.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι θα ακολουθηθεί «κατ’ αρχάς, το φινλανδικό μοντέλο προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες» που σημαίνει «η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

To φιλανδικό μοντέλο στράτευσης

Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις βασίζονται στην καθολική στράτευση των ανδρών. Όλοι οι άνδρες άνω των 18 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν 165, 255 ή 347 ημέρες. Ετησίως εκπαιδεύονται περίπου 27.000 στρατεύσιμοι.

Στην Ελλάδα αντίθετα, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν κονδύλια για την επανεκπαίδευση των στρατευσίμων κι έτσι τα ποσοστά παραμένουν αρκετά χαμηλήα.

Στην Φινλανδία οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πρώτα βασική εκπαίδευση (8 εβδομάδες), μετά την οποία κατανέμονται σε διάφορες μονάδες για ειδική εκπαίδευση.

Οι οπλίτες που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που δεν απαιτούν ειδικές δεξιότητες υπηρετούν για πεντέμισι μήνες. Σε τεχνικά απαιτητικά καθήκοντα, ο χρόνος υπηρεσίας είναι οκτώμισι μήνες ή (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτοί που επιλέγονται για εκπαίδευση υπαξιωματικών ή αξιωματικών) έντεκαμισι μήνες.

Όλοι οι άρρενες υποχρεούνται να παρουσιαστούν στην εκδήλωση στράτευσης του δήμου κατοικίας τους το φθινόπωρο του έτους που συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια. Οι Φινλανδικές Δυνάμεις Άμυνας αποστέλλουν στους νέους επίσημη πρόσκληση για την εκδήλωση μαζί με ένα πακέτο πληροφοριών.

Η εκδήλωση επιστράτευσης αποτελείται από μια σειρά διαλέξεων, μετά την οποία ένας γιατρός που ορίζεται από τον δήμο εξετάζει κάθε άνδρα. Μετά την εξέταση, ο νέος συναντά αυτοπροσώπως την επιτροπή επιστράτευσης.

Η επιτροπή επιστράτευσης αποτελείται από δύο αξιωματικούς από το στρατιωτικό περιφερειακό γραφείο και από έναν πολίτη που διορίζεται από τον δήμο. Ο νέος μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες του για τον τόπο υπηρεσίας, τον κλάδο υπηρεσίας και τον χρόνο κατάταξης.

Μετά από αυτό, το συμβούλιο αποφασίζει αν ο νέος είναι κατάλληλος για υπηρεσία. Εάν δεν είναι, απαλλάσσεται πλήρως ή προσωρινά. Σε όσους είναι κατάλληλοι για υπηρεσία δίνεται διαταγή κατάταξης που καθορίζει τον τόπο υπηρεσίας και τον χρόνο κατάταξης ή, εάν είναι απαραίτητο, επιστολή αναβολής της υπηρεσίας.

Ο νέος έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει την εθνική θητεία ενώπιον της στρατολογικής επιτροπής. Η απόφαση του συμβουλίου επιστράτευσης να δώσει εντολή κατάταξης ή να δώσει δήλωση ακαταλληλότητας για υπηρεσία μπορεί να προσβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Επιστράτευσης, το οποίο αποτελείται από πέντε νομικά καταρτισμένα μέλη και δύο μέλη που έχουν ελάχιστο βαθμό αντισυνταγματάρχη. Η απόφαση του κεντρικού συμβουλίου επιστράτευσης είναι οριστική.

Οι στρατεύσιμοι επιστρατεύονται δύο φορές τον χρόνο, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Η διαταγή κατάταξης που λαμβάνεται από την επιτροπή στράτευσης είναι δεσμευτική: Ο στρατεύσιμος καθίσταται στρατιωτικός την ώρα που αναφέρεται στη διαταγή, ακόμη και αν απουσιάζει από την υπηρεσία. Η μη προσέλευση στην υπηρεσία διώκεται ως απουσία χωρίς άδεια ή ως λιποταξία.

Σε εφεδρεία μέχρι τα 60 έτη

Μετά τη στρατιωτική τους θητεία, οι στρατεύσιμοι τίθενται σε εφεδρεία μέχρι την ηλικία των 50 ή 60 ετών, ανάλογα με τον στρατιωτικό τους βαθμό. Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής τους στην εφεδρεία, οι έφεδροι είναι υπόχρεοι ενεργοποίησης για πέντε τύπους υπηρεσίας:
υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις ανανέωσης για μέγιστο χρονικό διάστημα 40, 75 ή 100 ημερών, ανάλογα με τον στρατιωτικό βαθμό του εφέδρου,
έκτακτη ενεργοποίηση κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής ή μιας μολυσματικής επιδημίας,
έκτακτη ενεργοποίηση εάν η στρατιωτική απειλή κατά της Φινλανδίας έχει αυξηθεί σοβαρά,
μερική κινητοποίηση
πλήρης κινητοποίηση

Υποχρεωτικές ασκήσεις ετοιμότητας
To φινλανδικό μοντέλο στράτευσης έχει και παροχές

Η στρατιωτική θητεία μπορεί να αρχίσει μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών, αλλά μπορεί να καθυστερήσει λόγω σπουδών, εργασίας ή άλλων προσωπικών λόγων μέχρι την ηλικία των 28 ετών.

Εκτός από τη στέγαση, τη σίτιση, τον ρουχισμό και την υγειονομική περίθαλψη, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν αφορολόγητο επίδομα μεταξύ 5,10 και 11,90 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με το χρόνο που έχουν υπηρετήσει.

Εκτός από το βασικό επίδομα, οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν ως αλεξιπτωτιστές, δύτες ή πιλότοι λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας 10-20 ευρώ ανά άλμα ή ημέρα κατάδυσης ή, για τους πιλότους, 182 ευρώ το μήνα.

Κάλυψη των εξόδων των οπλιτών και των οικογενειών τους

Το κράτος πληρώνει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του στρατεύσιμου. Εάν οι στρατεύσιμοι έχουν οικογένειες, δικαιούνται επίσης επιδόματα.

Οι έφεδροι δικαιούνται παρόμοια στήριξη μόνο εάν το συνολικό εισόδημα της οικογένειας του εφέδρου από όλες τις πηγές είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο, μάλλον χαμηλό, όριο.

Είναι παράνομη η απόλυση υπαλλήλου λόγω απουσίας λόγω στρατιωτικής θητείας ή λόγω άσκησης ανανέωσης ή ενεργοποίησης.

Οι γυναίκες που υπηρετούν εθελοντικά τη στρατιωτική θητεία λαμβάνουν τα ίδια επιδόματα με τους άνδρες και ένα μικρό πρόσθετο όφελος, επειδή αναμένεται να παρέχουν οι ίδιες τα εσώρουχα και άλλα προσωπικά τους είδη.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr

3 σχόλια:

  1. Τα γνωστά λεπτομέρειες, λεπτομέρειες μην πούμε ότι μερικά βύσματα δεν το αξίζουν που είναι γενικά τουρίστες και μια δουλειά που γίνεται σε 45 λεπτά αλλά λόγο μπούρδες και λούφα από τα βύσματα γίνεται σε 4ωρες έως και καθόλου,πολύ μπέρδεμα δεν έχω κανένα παράπονο έτσι και αλλιώς λίγη είναι με αυτούς που συνεργάζομαι στην θητεία μου αλλά πάλι φαίνεται ότι δεν έχουν ανάγκη τα λεφτά όταν είναι συνέχεια έξω ...ποιος ξέρει τι ψέματα θα λένε όταν του; δεν τους βγάλουν έξω μια ημέρα.Στα νησιά δεν έχει και πολύ ζωή δεν θα έλεγα ότι είναι ότι καλύτερο που βλέπω αλλά υπομονή να τελειώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς το παρόν ενημερώστε τον Δένδια ότι ο Ελληνικός Στρατός λειτουργεί σύμφωνα με το Αλβανικό Μοντέλο!! Μας δουλεύετε ρε! Με π@ρδες δεν βάφεις αυγά!Αυτά τα παραμύθια αφήστε τα και κάντε κάτι πραγματικά γιατί στο τέλος δεν θα μείνει ΚΑΝΕΝΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας πόνεσε η κοιλιά από τα γέλια!Με αυτά που λένε όποιος ξέρει από το τι παίζει στο Στρατό θα γελάνε και τα ΤΣΙΜΈΝΤΑ! Καλά λέει ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ και μήπως και αυτό πολύ σας είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή