Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο Νετανιάχου θέλει να στριμώξει 1,5 εκατ. άμαχους σε σκηνές για να επιτεθεί στη Ράφα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας | Avi Ohayon/GPO/Handout via AP, File
Ο Νετανιάχου θέλει να
Πιέσεις να μην προχωρήσει το Ισραήλ σε χερσαία επιχείρηση, στην Αίγυπτο ο επικεφαλής της CIA για να συζητηθεί ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Ηδημιουργία 15 καταυλισμών με 25.000 σκηνές είναι η «λύση» που σκέφτηκε η ισραηλινή κυβέρνηση, για να μπορέσει να απομακρύνει τους περίπου 1,5 εκατ. άμαχους Παλαιστινίους από τη Ράφα, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης στην τελευταία πόλη-καταφύγιο των απελπισμένων της Γάζας. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές στην κυβέρνηση Νετανιάχου, οι καταυλισμοί αυτοί θα γίνουν σε περιοχές στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Επίσης, αναφέρει, ότι το Ισραήλ προτείνει να αναλάβει η Αίγυπτος το στήσιμο των καταυλισμών και των νοσοκομείων εκστρατείας και πως το σχέδιο αυτό έχει υποβληθεί στο Κάιρο πριν από μερικές ημέρες.
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις εκκλήσεις να μην πραγματοποιηθεί αυτή η επιχείρηση, καθώς θα κοστίσει χιλιάδες ζωές αμάχων, το Το Ισραήλ επιμένει στη χερσαία επιχείρηση και καλεί τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων.Ωστόσο ήταν σφοδρή η αντίδραση του Οργανισμού στην πρόταση αυτή, με τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζάριτς, να επισημαίνει ότι «δεν θα γίνουμε συνεργοί στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων. «Ως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που να είναι επί του παρόντος ασφαλής» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε.

Πιέσεις για ανακωχή

Είναι πάνδημη πλέον η άποψη ότι μόνη λύση είναι μια ανακωχή, η οποία θα επιτρέψει τόσο την απελευθέρωση των ομήρων της 7ης Οκτωβρίου που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, αλλά και η ουσιαστική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Ωστόσο, ο Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέτει εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Ράφα μετά από βομβαρδισμό | AP Photo/Fatima Shbair

Επανέλαβε τη Δευτέρα πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει «τη στρατιωτική πίεση ως την ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, της οποίας η Ράφα είναι κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό», και για να απελευθερωθούν «όλοι οι όμηροι».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο στρατός απελευθέρωνε δυο ομήρους, Ισραηλινοαργεντινούς, στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων, που συνοδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Πάνδημο όχι στην χερσαία επιχείρηση

Το τελευταίο διάστημα, ακόμη και οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένουν πως εναντιώνονται σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας χωρίς λύση για τους άμαχους που είναι παγιδευμένοι στη Ράφα. Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να χαρακτηρίζει, πίσω από κλειστές πόρτες, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταλογίζοντάς του ότι δεν επιτρέπει να βρεθεί λύση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να παρουσιάσουν ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να προστατευθούν οι άμαχοι πριν ξεκινήσει επίθεση, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον βασιλιά της Ιορδανίας. Από την πλευρά του, ο Αμπντάλα Β΄ επέμεινε στην κατάπαυση πυρός.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα», όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη «αφόρητη», είπε, και τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι «άμεση» και «διαρκής».
Αμπντάλα Β' και Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο | AP Photo/Andrew Harnik

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για (να συναφθεί) συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, θα φέρει άμεσα περίοδο ηρεμίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα», είπε πάντως ο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων και επ’ αόριστον. Αλλά είπε ότι την περίοδο αυτή μπορεί να συμφωνηθεί «κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια».
Όχι στον «εξαναγκαστικό εκτοπισμό»

Στην Ευρώπη, το σχέδιο Νετανιάχου έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ε.Ε. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, που ήδη είχε επικρίνει τις χώρες που στέλνουν όπλα στο Ισραήλ, ουσιαστικά βοηθώντας το να σκοτώνει αμάχους, σημείωσε:

«Θα απομακρύνουν εσπευσμένα τον παλαιστινιακό πληθυσμό; Πού; Στο φεγγάρι;».

Ο ΟΗΕ δεν πρόκειται ούτε να δεχθεί, ούτε να συμπράξει στον «εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού» που έχει καταφύγει στη Ράφα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, είπε ότι η προοπτική της επίθεσης στη Ράφα είναι «τρομακτική». Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για την τύχη των αμάχων.

Η Κίνα επίσης ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, προκειμένου «να αποτραπεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Ράφα, είναι αντίθετη και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, και πρόσθεσε: «Η Κίνα ζητεί από το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση το συντομότερο δυνατό, να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει να υπάρξουν θύματα μεταξύ αθώων αμάχων, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Ράφα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου