Ο 25χρονος στρατιώτης Άαρον Μπούσνελ, που αυτοπυρπολήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη». (Φωτογραφία από λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
Ένας 25χρονος Αμερικανός στρατιώτης αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία στη Γάζα, φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη» καθώς οι φλόγες τον τύλιγαν.
Ο Άαρον Μπούσνελ, ενεργό στέλεχος της αμερικανικής αεροπορίας, πλησίασε την είσοδο της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον περίπου στη 1:00 το μεσημέρι (τοπική) της Κυριακής, ντυμένος με τη στολή του. Κινηματογραφούσε τον εαυτό του με το κινητό του και έκανε streaming το βίντεο ζωντανά στην πλατφόρμα Twitch.
«Το όνομά μου είναι Άαρον Μπούσνελ», φαίνεται να λέει στην κάμερα. «Είμαι ενεργό μέλος της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν πρόκειται να συνεχίσω να είμαι συνένοχος σε γενοκτονία. Πρόκειται να προβώ σε μία ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά σε σύγκριση με όσα βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη στα χέρια των αποικιοκρατών τους, δεν είναι καθόλου ακραίο. Αυτό είναι που η άρχουσα τάξη μας έχει αποφασίσει ότι θα είναι φυσιολογικό».
Ο στρατιώτης έπειτα αφήνει το κινητό στο έδαφος στραμμένο προς αυτόν, περιλούζει τον εαυτό του με εύφλεκτο υλικό και αυτοπυρπολείται καθώς φωνάζει επανειλημμένα «Ελεύθερη Παλαιστίνη».
Αν και το περιστατικό συμβαίνει μπροστά σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες του κόσμου στην καρδιά της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, η βοήθεια αργεί παραδειγματικά. Στο βίντεο ακούγεται ένας φύλακας της πρεσβείας να ρωτά τον Μπούσνελ «μπορώ να σας βοηθήσω», όσο εκείνος ακόμα προσπαθεί με έναν αναπτήρα να βάλει φωτιά στον εαυτό του. Και έπειτα, ενόσω ο 25χρονος στρατιώτης φλέγεται, ακούγονται φωνές να τον διατάσσουν να «πέσει στο έδαφος» — μόνο αφότου εκείνος καταρρέει και καταφτάνουν οι λεγόμενες «δυνάμεις πρώτης επέμβασης» ακούγονται εκκλήσεις για πυροσβεστήρα. Ο φύλακας της πρεσβείας σημαδεύει με το όπλο του τον φλεγόμενο στρατιώτη καθ’όλη τη διάρκεια του περιστατικού, ακόμα κι όταν εκείνος βρίσκεται πλέον στο έδαφος, εμφανώς χωρίς να αποτελεί απειλή.
Ο 25χρονος Άαρον Μπούσνελ μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε αργότερα την ίδια ημέρα.
Το βίντεο της αυτοκτονίας του διαγράφηκε γρήγορα από την πλατφόρμα Twitch, όμως γρήγορα αναρτήθηκε εκ νέου σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ανεξάρτητη δημοσιογράφο Talia Jane, η οποία βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια του Μπούσνελ.
Στην τελευταία του ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, o Μπούσνελ είχε προωθήσει τον λογαριασμό του στο Twitch, με τα λόγια: «Σε πολλούς από εμάς αρέσει να ρωτάμε τους εαυτούς μας, “Τι θα έκανα αν ήμουν ζωντανός κατά την περίοδο της δουλείας; Ή την περίοδο του Τζιμ Κρόου στον Νότο; Ή στο απαρτχάιντ; Τι θα έκανα εάν η χώρα μου διέπραττε γενοκτονία;”. Η απάντηση είναι, το κάνεις. Αυτή τη στιγμή». Έπειτα φέρεται να έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε δημοσιογράφους, ειδοποιώντας τους πως «Σήμερα, σχεδιάζω να προβώ σε μία ακραία πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό στις ΗΠΑ διαμαρτυρίας με αυτοπυρπόληση για τη γενοκτονία στη Γάζα — στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, ένα πρόσωπο είχε αυτοπυρποληθεί έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Ατλάντα. Η ταυτότητα του προσώπου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ από την αστυνομία, που αποκάλεσε την πράξη «ακραίας πολιτικής διαμαρτυρίας» καθώς δίπλα βρέθηκε μία σημαία της Παλαιστίνης.
Η διαμαρτυρία μέσω της αυτοπυρπόλησης έχει μακρά ιστορία — όχι μόνο στην Ευρώπη, με τα παραδείγματα του Τσεχοσλοβάκου Γιαν Πάλαχ, του Πολωνού Ρίσαρντ Σίβιετς και φυσικά του Κώστα Γεωργάκη ή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με παράδειγμα την αυτοπυρπόληση των Ταρέκ ελ-Ταγιέμπ και Μοχάμεντ Μπουαζίζι στην Τυνησία που έδωσε το έναυσμα για την «Αραβική Άνοιξη».
Στις ΗΠΑ έχουν μείνει στην ιστορία οι διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, με την 82χρονη Άλις Χερτζ, φεμινίστρια γερμανικής καταγωγής να αυτοπυρπολείται τον Μάρτιο του 1965, και τον 31χρονο Νόρμαν Μόρισσον να πράττει το ίδιο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, έξω από το γραφείο του τότε υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα. Αμφότεροι είχαν εμπνευστεί από τις αυτοπυρπολήσεις Βουδιστών μοναχών το 1963 σε διαμαρτυρίες ενάντια στην καταπίεση του καθεστώτος του Νοτίου Βιετνάμ.
Ο 25χρονος Άαρον Μπούσνελ μπαίνει σε μία μακρά λίστα ανθρώπων με το θάρρος να θυσιάσουν τη ζωή τους διαμαρτυρόμενοι απέναντι στην αδικία, τον θάνατο αθώων, τα βασανιστήρια και την καταπίεση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρακάτω βίντεο του περιστατικού είναι σκληρό. Η εικόνα έχει δεχτεί αλλοίωση ώστε να μην είναι εμφανές το σώμα του στρατιώτη από τη στιγμή της αυτοπυρπόλησης και έπειτα — όμως η σκηνή παραμένει εξαιρετικά σκληρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου