Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Ασκληπιείο Βούλας: Σχέδιο μετατροπής σε νοσοκομείο για έχοντες

Ιωάννα Καρδάρα

▸Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο για την υποβάθμιση-ιδιωτικοποίηση του Ασκληπιείου Βούλας μέσω της συρρίκνωσης κλινικών, κλινών και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μιλάει στο Πριν η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Δέσποινα Τοσονίδου.

Τη χειρότερη περίοδο λειτουργίας του διανύει το Ασκληπιείο Βούλας, καθώς γνωρίζει δραματική υποστελέχωση η οποία με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση κλινικών και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα νέα έργα υποδομής αλλά και η ανακαίνιση πτερύγων και τμημάτων δεν μπορούν να κρύψουν την αποψίλωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και υπερεργασίας υπό τις οποίες εργάζονται οι υγειονομικοί του νοσοκομείου. Ειδικότερα, νοσηλευτές εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχοντας συνάψει επικουρικές συμβάσεις και μην αντέχοντας άλλο τις συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και την ομηρία σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας παραιτούνται.

«Υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας εδώ και πολύ καιρό χωρίς καμία ενίσχυση από την πλευρά της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και του υπουργείου Υγείας παρότι έχουν γίνει επανειλημμένα έγγραφα και από την πλευρά του σωματείου και από την πλευρά των προϊσταμένων και έχουν πραγματοποιηθεί και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Σ’ αυτή την κατάσταση της βαίνουσας υποστελέχωσης έρχεται να προστεθεί η μείωση των κλινών μέσω της προκήρυξης των νέων διοικητών για τα νοσοκομεία», σημειώνει στο Πριν η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ «Ασκληπιείο Βούλας», γιατρός Δέσποινα Τοσονίδου.
Το σχέδιο της υποβάθμισης του Ασκληπιείου επισημοποιείται με την προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων. Για πρώτη φορά από τη λειτουργία του θεσμού, προβλέπεται για το νοσοκομείο μόνο η θέση του διοικητή και καταργείται η θέση του αναπληρωτή διοικητή. Και αυτό συμβαίνει, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή τους, επειδή το υπουργείο Υγείας μειώνει ντε φάκτο τις κλίνες του νοσοκομείου (λιγότερες των 400) παρότι στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 403 κλίνες και άρα αντίστοιχα διοικητής – αναπληρωτής διοικητής. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μείωση κλινών σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης, μείωση του ήδη γερασμένου και ελάχιστου προσωπικού. Σημαίνει ελαχιστοποίηση των δυνατοτήτων νοσηλείας και θεραπείας σε μία περίοδο αυξημένης νοσηρότητας, σε μία περιοχή που δεν υπάρχει κανένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο.

Σημαντικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, πρόσφατη μείωση στις κλίνες της καρδιολογικής

Όπως επισημαίνει η Δέσποινα Τοσονίδου, λείπουν βασικές ειδικότητες από το νοσοκομείο όπως αιματολογική, πνευμονολογική, νευρολογική, γαστρεντερολογική, γυναικολογική-μαιευτική, θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική κ.ά. «Λείπουν βασικές ειδικότητες από τη μία για ένα γενικό νοσοκομείο, πόσο μάλλον ειδικότητες που αφορούν ένα νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται πάνω στην παραλιακή και δέχεται μεγάλο αριθμό τροχαίων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δηλαδή δεν έχει θωρακοχειρουργική κλινική, τμήμα επεμβατικής ακτινολογίας, αγγειοχειρουργική κλινική και καλά στελεχωμένη νευροχειρουργική κλινική. Μια σειρά από πολύ σοβαρά περιστατικά επείγοντα αλλά και τα χρόνια αναγκάζονται να κατευθυνθούν στο κέντρο της Αθήνας το οποίο είναι σπατάλη χρόνου», υπογραμμίζει η Δέσποινα Τοσονίδου.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, ακόμη πιο κραυγαλέα και επικίνδυνη για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων είναι η πρόσφατη απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου να πετσοκόψει τις κλίνες της καρδιολογικής κλινικής, θέτοντας ουσιαστικά σε αναστολή λειτουργίας το τμήμα Κονιαλίδειο Β΄ και μεταφέροντας το νοσηλευτικό προσωπικό σε παθολογικό τμήμα για την «κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την έξαρση των ιώσεων».

«Το Ασκληπιείο Βούλας οδηγείται με ταχύτατους ρυθμούς σε ένα νοσοκομείο που θα λειτουργεί απευθυνόμενο στις ανάγκες των λίγων, οι οποίοι είναι είτε πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών, είτε αρκετά ευκατάστατοι ώστε να μπορούν να πληρώσουν», σημειώνει στο Πριν η Δέσποινα Τοσονίδου.

«Με άλλα λόγια, ενώ επί πολλά χρόνια διεκδικούμε την αναβάθμιση του Ασκληπιείου και τη λειτουργία του ως ένα εξοπλισμένο και καλά στελεχωμένο γενικό νοσοκομείο, ενώ οι εργαζόμενοι φωνάζουμε επί σειρά ετών για την ανάγκη λειτουργίας σειράς κλινικών η διοίκηση του και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: κλεισίματα τμημάτων, μείωση νοσηλευτικών κλινών, συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας του Ασκληπιείου Βούλας», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Όπως τονίζει η Δέσποινα Τοσονίδου ήδη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6/2 μαζική συνέλευση των εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας ενώ ζητούν να συναντηθούν άμεσα με την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη συνέχεια σε συντονισμό με τις συλλογικότητες των κατοίκων της περιοχής, δημοτικές κινήσεις, σωματεία κλπ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (10.02.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου