Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων του Σουδάν, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δύο ώρες


AP Photo/Sam Mednick
Στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων του Σουδάν, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δύο ώρες
efsyn.gr
«Απολύτως καταστροφική» είναι η κατάσταση στον καταυλισμό Ζαμζάμ, για τους εκτοπισμένους στο Σουδάν, όπου, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον ένα παιδί πεθαίνει κάθε δύο ώρες.

Σύμφωνα με την Οργάνωση, στη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή του Βόρειου Νταρφούρ, που διαρκεί ήδη εννέα μήνες, έχουν καταρρεύσει οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στα μέσα Απριλίου 2023, το σύστημα υγείας στο Βόρειο Νταρφούρ υποστηριζόταν από υπηρεσίες του ΟΗΕ. Αλλά, «αυτή η βοήθεια έχει πλέον σταματήσει απότομα».
Η επικεφαλής της Οργάνωσης στο Σουδάν, Κλερ Νικολέ, επισήμανε ότι «αυτό που βλέπουμε στον καταυλισμό Ζαμζάμ είναι μια απολύτως καταστροφική κατάσταση», καθώς υπολόγισε ότι περίπου 13 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα.

«Όσοι πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό, και οι οποίοι δεν έχουν ακόμη πεθάνει, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν μέσα σε τρεις έως έξι εβδομάδες εάν δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Η κατάστασή τους είναι θεραπεύσιμη εάν καταφέρουν να πάνε σε υγειονομική μονάδα. Αλλά πολλοί δεν μπορούν», επισήμανε.

Πλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ο μόνος πάροχος υγείας που εργάζεται στον καταυλισμό Ζαμζάμ, έναν από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους καταυλισμούς εκτοπισμένων στη χώρα. Στην έκθεση της Οργάνωσης αναφέρεται ότι «το προσωπικό δεν λαμβάνει πλέον μισθούς, ο εξοπλισμός και τα φάρμακα είναι σε έλλειψη, όπως και τα καύσιμα για τις γεννήτριες, το νερό και άλλες προμήθειες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις υγείας».

«Τα προγράμματα υποσιτισμού που υπήρχαν κάποτε στο Ελ Φασέρ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, είναι ανύπαρκτα», πρόσθεσε.
ΟΗΕ: 17,7 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία πείνα

Την άνοιξη του 2023, κλιμακώθηκε η σύγκρουση ανάμεσα στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και τον σουδανικό στρατό, οδηγώντας σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Εξαιτίας των μαχών, περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 17,7 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τώρα οξεία πείνα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξηγούν ότι ο Ιανουάριος είναι συνήθως μήνας που ο υποσιτισμός μειώνεται στο ελάχιστο ποσοστό, επειδή γεμίζουν οι αποθήκες τροφίμων μετά τη συγκομιδή του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτήν τη φορά, λόγω του πολέμου, οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους. Επίσης, εκτός από τον πόλεμο, ήταν μειωμένη η βροχόπτωση σε σύγκριση με το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη φοβερή ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου