Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Μπλόκα με το βλέμμα στην Αθήνα

Eurokinissi
Μπλόκα με το βλέμμα στην Αθήνα
efsyn.gr
Πυρετός συσκέψεων στα αγροτικά μέτωπα, μετά τη συνάντηση και τις παροχές-ψίχουλα του πρωθυπουργού • Το δρόμο της κλιμάκωσης αποφασίζουν στα μπλόκα • Τέρμα οι παροχές και οι συζητήσεις διαρρέει το Μαξίμου.

Τον δρόμο της κλιμάκωσης ετοιμάζονται να ακολουθήσουν οι αγρότες, μετά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό, καθώς στις τάξεις του κινήματος επικρατεί σκεπτικισμός για τα νέα μέτρα – ψίχουλα.

Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν κλιμάκωση, καθώς οι αγρότες επιλέγουν τον δρόμο της συνέχισης των κινητοποιήσεων στα μπλόκα με ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.
Στο μέτωπο της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας οι αγρότες δείχνουν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, εκτός από το αίτημα για φθηνότερο ρεύμα, συνεπώς, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις αύριο, Τετάρτη, με τις πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα Μητσοτάκη να είναι αρνητικές. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Γιάννη Κουτσούκη, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αφήνουν ακάλυπτα θέματα, θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν».

Ανάλογες, εξάλλου, ήταν και οι πρώτες δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να δηλώνει «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Και αυτό φάνηκε και μέσα από τη συζήτηση. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει προβάλει ο αγώνας μας».

«Σήμερα φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», τόνισε ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

«Δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβουν άμεσα στην ΚΑΠ και θα επανέλθει η κανονικότητα στην ΚΑΠ [...] Οι συνεταιρισμοί πρέπει να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο [...] Πήραμε κάποια πράγματα, πρέπει να μιλήσουμε για τα θεσμικά μέτρα και όχι τα οικονομικά. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό», τόνισε κατά την αποχώρηση του ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Συμβολικός αποκλεισμός στους Ευζώνους

Νωρίτερα το απόγευμα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό περίπου μίας ώρας του τελωνείου των Ευζώων.

«Εμείς θα παραμείνουμε εδώ στους Ευζώνους και θα περιμένουμε να έρθουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποί μας για να αποφασίσουμε. Άλλωστε τα φλέγοντα θέματα της κτηνοτροφίας δεν τα άγγιξε καν ο πρωθυπουργός», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό και το μεσημέρι, παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χώρο του τελωνείου χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη διέλευση.
Όχι σε νέα μέτρα, όχι σε συζητήσεις

Στον αντίποδα η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει άλλη διάσταση στις σημερινές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι αυτές απαντούν στα δύο βασικά αιτήματα των αγροτών.

Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Mega εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις, ενώ ισχυρίστηκε πως έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος και οι αγρότες αναγνώρισαν όσα έχουν γίνει.

«Πιστεύομε στο διάλογο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους. Ως προς τις προτάσεις της κυβέρνησης και της Πολιτείας που θα εφαρμόσει για το ρεύμα, το πετρέλαιο και τα κόστη αυτή είναι η πρόταση. Ως προς τα θεσμικά όπως η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ και των παράνομων ελληνοποιήσεων, θα το βλέπουν και οι αγρότες μήνα μήνα. Θα ακολουθήσει και μια ακόμα συνάντηση για τα ζητήματα της Θεσσαλίας» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα νέα συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα, πέρα από εκείνη που θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης για τα θέματα της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε στον Alpha για να υποστηρίξει ότι οι αγρότες «θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε, επίσης, για διάλογο ουσίας με πολιτισμό και ποιότητα σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα μπρα ντε φερ μεταξύ αγροτών καικυβέρνησης.
Η αντιπαράθεση για το αγροτικό πήγε στη Βουλή

Το ζήτημα του πρωτογενούς τομέα συζητήθηκε εντόνως και στο πλαίσιο της σημερινής Ολομέλειας σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον λόγο πήραν και πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση για τη στάση της και τις ελάχιστες παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου