Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ως πότε πια μισθοί «χαρτζιλίκι»;

Αποκαλυπτικά και συγχρόνως τρομακτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» αναφορικά με τους μισθούς που έλαβαν μισθωτοί/ες στην Ελλάδα το 2023. Πάνω από τρεις στους δέκα, 709.712 εργαζόμενοι/ες «ζουν» με μηνιαίο μισθό κάτω από 800 ευρώ μεικτά! Πάνω από τους μισούς (53,7%) και στο σύνολο 1.233.031 άτομα προσπαθούν να τα καταφέρουν με μηνιαίο μισθό έως 1.000 ευρώ μικτά! Μόλις το 18,85% αμείβεται με μισθό άνω των 1.500 ευρώ μικτά, οι περισσότεροι απ’ αυτό το κομμάτι
μέχρι 2.000 ευρώ.

Είναι φανερό πως πρόκειται για μισθούς εξαθλίωσης και πείνας, υποχρεώνοντας μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης να κάνει σκληρές περικοπές ακόμα κι από τα βασικά και να προσπαθεί να βρει και δεύτερη δουλειά.
Το επιχείρημα του συστήματος πως μέρος των λαϊκών αποδοχών «συμπληρώνεται» από την αμοιβή της «μαύρης εργασίας» αποτελεί προσβολή για την εργατική τάξη! Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και μία μόνιμη «σπαζοκεφαλιά» από την οποία η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της εργασίας θέλει να απαλλαχτεί. Οι εργοδότες την επιβάλλουν, χρησιμοποιώντας το εξής «κόλπο»: Σε προσλαμβάνουν και σε ασφαλίζουν για 4ωρο, αλλά σε εκμεταλλεύονται οκτώ ή και παραπάνω ώρες, δίνοντας ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας στο χέρι.

Η σημαντική μείωση του λαϊκού εισοδήματος εξαιτίας της παγίωσης του υψηλού πληθωρισμού (και) σε είδη βασικής επιβίωσης, αναδεικνύει τη δυσθεώρητη έκταση της κοινωνικής αδικίας στην Ελλάδα. Την ώρα που ο λαός δουλεύει σκληρά σε μία ή και παραπάνω δουλειές ώστε να «βγάλει» το μήνα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν. Ενδεικτικά, τα συνολικά κέρδη προ φόρων των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 25,1 δισ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (5.2.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου