Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Χιλιάδες νέες-νέοι ξανά στους δρόμους κόντρα σε ιδιωτικά ΑΕΙ, βροχή και καταστολή (βίντεο)

Την Πέμπτη 15/02 για 6η κατά σειρά εβδομάδα το φοιτητικό κίνημα βγήκε στους δρόμους της Ελλάδας. Σε πάνω από 15 πόλεις, δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι έδειξαν πως δεν πτοούνται ούτε από τις ψεύτικες υποσχέσεις περί ενίσχυσης των δημόσιων Πανεπιστημίων, ούτε, όμως, από τις κατασταλτικές κινήσεις κράτους και πρυτάνεων απέναντι σε φοιτητές και εργαζόμενους.

Τα συνθήματα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία «ταρακούνησαν», για ακόμα μία εβδομάδα, ολόκληρη τη χώρα από Έβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως την Ρόδο. Στην Αθήνα, παρά την βροχή, το καθιερωμένο ραντεβού Φοιτητικών Συλλόγων και σωματείων της εκπαίδευσης χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα. Στην «κεφαλή» των εργατικών μπλοκ ξεχώρισε αυτό των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ υπό το οραματικό σύνθημα «Τα όνειρα με αγώνα μένουν ζωντανά». Η παρουσία εργαζόμενων από το συγκεκριμένο ίδρυμα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς εκκρεμεί η εκδικητική δίωξη του συνδικαλιστική και επί 19 χρόνια εργαζομένου διοικητικού Δημήτρη Αντωνίου. Την αντίθεσή της στην συνδικαλιστική δίωξη εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ). Στη συνέχεια βρέθηκαν τα πανό εργαζομένων από την εκπαίδευση όπως του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αριστοτέλης, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρώ Κωνσταντοπούλου, του Συντονιστικού Αναπληρωτών/Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, πολλών ΕΛΜΕ από διάφορες περιοχές της Αττικής κ.α. Η πορεία κατέληξε σε κοινό, μαζικό Συντονιστικό Συνελεύσεων στη Νομική, που αυτή τη φορά αγκαλιάστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Κόμβος παλαιικής κλιμάκωσης θα αποτελέσει η Τρίτη 20/02, ημέρα που τα τρακτέρ των αγροτών θα κατέβουν στην Αθήνα.
Στην Θεσσαλονίκη, η αστυνομία επέλεξε να χτυπήσει βάναυσα και αναίτια τη μαζική διαδήλωση χωρίς όμως να καταφέρει να την διαλύσει. Μετά το πέρας της πορείας, ομάδες των ΜΑΤ επιχείρησαν να εισβάλουν στο ΑΠΘ κάνοντας χρήση χημικών. Κατά την επιχείρηση η αστυνομία κινήθηκε εναντίον φοιτητών που συμμετείχαν στο προγραμματισμένο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων στο χώρο της φιλοσοφικής σχολής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου