Ειδήσεις, βιντεοκλήσεις, κοινωνικά δίκτυα, χρηματικές συναλλαγές τύπου SWIFT, στρατιωτικές επικοινωνίες, δεδομένα κυβερνητικών υπηρεσιών. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα εξαρτώνται από ένα δίκτυο 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων υποθαλάσσιων καλωδίων μέσω των οποίων διοχετεύεται το 95% της κίνησης του διαδικτύου. Επιπλέον, η τοποθέτηση και συντήρηση των καλωδίων αυτών δημιουργεί έναν κύκλο εργασιών αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Θα μπορούσε αυτό το πεδίο να μείνει εκτός των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Παρ’ ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύστημα επικοινωνίας που αφορά τους πάντες, η διαχείρισή του αφορά λιγοστές εταιρείες από τέσσερις μόλις χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία και Κίνα. Όμως, από την περασμένη άνοιξη μέχρι πρόσφατα, παρατηρείται μία όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας γύρω απ’ το συγκεκριμένο πεδίο. Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να πιέζουν έντονα κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν ή/και να ακυρώσουν συμβόλαια που έχουν συνάψει με τις κινέζικες εταιρείες, οι οποίες είχαν εισέλθει δυναμικά καταθέτοντας πολύ πιο συμφέρουσες προσφορές από τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν το 80% της αγοράς. Ο λόγος που επικαλούνται είναι καταγγελίες εταιρειών όπως η Microsoft, ότι οι υποδομές τηλεπικοινωνίας τους έχουν πέσει θύματα χάκερς, γεγονός που αποδίδουν στην κινεζική ανάμιξη στη συντήρηση του δικτύου. Μάλιστα, το Κογκρέσο ψήφισε την περασμένη άνοιξη πακέτο νόμων σχετικά με τον έλεγχο των υποθαλάσσιων καλωδίων με σκοπό την «εξασφάλιση της αμερικάνικης ανωτερότητας απέναντι στην κινεζική επέκταση.
Οι κινήσεις αυτές έχουν φέρει αποτελέσματα, καθώς κινέζικες εταιρείες έχουν ήδη αποκλειστεί από μεγάλα έργα, από την Ευρώπη ως τον Ειρηνικό – μερικές φορές μέσω ωμών πολιτικών παρεμβάσεων σε κυβερνήσεις ώστε να προτιμήσουν ακόμα και πιο κοστοβόρες λύσεις αντί των κινεζικών – ενώ νέα καλώδια μήκους δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων που ενώνουν τις ΗΠΑ με ασιατικές χώρες, όπως οι Φιλιππίνες, τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εισέρχονται στα κινεζικά χωρικά ύδατα. Με την τεχνολογία να «πεινάει» για ολοένα μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, τα νέα έργα υπόσχονται εκατονταπλασιασμό αυτών των δυνατοτήτων σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν δεκαπέντε χρόνια.
Ενώ, όμως, ο οικονομικός και διπλωματικός πόλεμος μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μία σειρά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα υποθαλάσσια καλώδια που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα καθώς υποτιθέμενοι λογαριασμοί που συνδέονται με τους Χούθι και την Χεζμπολάχ απείλησαν με σαμποτάζ. Ο τρελά αντιφατικός κόσμος δικτύωσης και ανταγωνισμού του σύγχρονου καπιταλισμού σε όλο του το μεγαλείο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (17.2.24)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου