Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

UNRWA: Δεν θα συνεργαστούμε για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα


Θρηνούν θύματα του πολέμου | AP Photo/Adel Hana
UNRWA: Δεν θα συνεργαστούμε για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα
Στον πέμπτο μήνα μπαίνει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ ο ΟΗΕ καταγράφει αύξηση επιθέσεων στη πρώην «ασφαλή» Ράφα • Η Αίγυπτος επόμενος σταθμός της πέμπτης περιοδείας του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. στη Μέση Ανατολή

Χωρίς έλεος η γενοκτονία των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εδώ και καιρό διακινούνται μεταπολεμικά σχέδια από το Ισραήλ και όχι μόνο.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (UNRWA) επεσήμανε πως οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι η υπηρεσία δεν πρόκειται να συνεργαστεί για να σπρώξει τους κατοίκους της Γάζας έξω από αυτή.
«Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους», δήλωσε προσθέτοντας ότι «θα παραμείνουμε στη Γάζα, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες».

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για την εκστρατεία μαζικών εκτοπίσεων με στόχο να «εκκαθαρίσει» τη Γάζα από τον παλαιστινιακό πληθυσμό της. Στα τέλη του περασμένου μήνα, αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε ακροδεξιό συνέδριο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ που ζητούσε την ίδρυση νέων ισραηλινών οικισμών στη Γάζα.

Αύξηση επιθέσεων στη Ράφα

Ο πόλεμος μπαίνει πλέον στον πέμπτο μήνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό να καταγράφει 99 νεκρούς μόνο από χθες βράδυ ως σήμερα το πρωί. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως η Χαν Γιούνις και η Ράφα, πόλη 270.000 κατοίκων που πια φιλοξενεί 1,3 εκατ. εκτοπισμένους.

Ο ΟΗΕ αναφέρει αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων στη πρώην «ασφαλή» Ράφα, όπου βρίσκονται αχανείς πρόχειροι καταυλισμοί προσφύγων, στα νότια σύνορα της χώρας, κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής, καμία απολύτως. Πού θα πάμε; Τι θα κάνουμε; Αν υποτίθεται πως θα ζήσουμε, πού να πάμε;» αναρωτιόταν ο Μοχάμεντ Κοζάατ, μέλος πολύτεκνης οικογένειας, που είδε την κόρη του να τραυματίζεται από βομβαρδισμούς στον νότο.

«Καθόμασταν εδώ, μαζί με τα παιδιά, και ξαφνικά ακούσαμε βομβαρδισμό. Όλη η οροφή έπεσε πάνω μας (...) άρχισα να ψάχνω τα παιδιά μου, τους αδελφούς μου, τις αδελφές μου, τα ανίψια μου. Δεν έβλεπα κανέναν τους, η σκόνη σου κάλυπτε τα μάτια (...) Βρήκα την κόρη μου, είχε τραυματιστεί», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ενεπλάκη σε «μάχες» στη Χαν Γιούνις, τη μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα του θυλάκου, όπου βρίσκονται, κατ’ αυτόν, ανώτερα στελέχη της Χαμάς.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, ισχυρίστηκε πως ο ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, έχει τραπεί «σε φυγή», μετακινείται «από κρυψώνα σε κρυψώνα».

Για πολλοστή φορά στον... τόπο του εγκλήματος

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνεχίζει την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, εκεί δηλαδή όπου η χώρα του διαταράσσει συνεχώς τις ισορροπίες και ρίχνει λάδι όπου υπάρχει φωτιά.

Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. αναμένεται να φτάσει στην Αίγυπτο μετά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, στο πλαίσιο των προσπαθειών να κηρυχθεί ανακωχή και να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Μπλίνκεν φαίνεται πως θέλει να προωθήσει την πρόταση που καταρτίστηκε από απεσταλμένους του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Παρίσι στα τέλη του περασμένου μήνα αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τη Χαμάς, ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η πρόταση προβλέπει ανακωχή διάρκειας έξι εβδομάδων, την αποφυλάκιση 200 ως 300 παλαιστινίων κρατούμενων και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως η ηγεσία της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαιτεί πλήρη κατάπαυση του πυρός. Κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία διαμηνύει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα τερματιστούν παρά αφού «εξαλειφθεί» η οργάνωση α και απελευθερωθούν οι όμηροι.

Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε χθες πως «η Χαμάς προβάλλει αξιώσεις που δεν θα αποδεχθούμε».

Χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ συνομίλησε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχος ελπίζοντας να ευνοήσει την ανακωχή και τα πράγματα να αρχίσουν να κινούνται προς «συνολική πολιτική λύση».
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου