Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Δικαίωση για το έγκλημα στον Κολωνό

Μία σημαντική νίκη απέσπασε το διαρκές κίνημα αλληλεγγύης στη 12χρονη από τον Κολωνό και την μητέρα της. Η προκλητική πρόταση της εισαγγελέως ανατράπηκε και η έδρα αποφάσισε την αθώωση της μητέρας – πλην του αδικήματος της εκβίασης – και την ταυτόχρονη ενοχή του επιχειρηματία, Ηλία Μίχου, για: βιασμό, μαστροπεία με σκοπό το κέρδος, κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Αθώος κρίθηκε μόνο για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. Ακόμα, ένοχοι κρίθηκαν άλλοι 16 κατηγορούμενοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής.

Η νίκη αυτή χρεώνεται στη 12χρονη και την οικογένειά της που έσπασαν το φόβο και μίλησαν ανοιχτά για το τι συμβαίνει απέναντι σε «θεούς και δαίμονες», αλλά και στο συγκλονιστικό κίνημα αλληλεγγύης που στάθηκε στο πλευρό τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μεσολάβησε της δίκης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, όπως και άλλοι τοπικοί και εργατικοί φορείς, αποτέλεσαν «ασπίδα» μίας φτωχής οικογένειας που έπεσε στα «δόντια» ενός αδυσώπητου κυκλώματος. Ο «αντίπαλος» δεν ήταν εύκολος… Πολιτικές «πλάτες», αλλά και άνθρωποι του σκληρού υποκόσμου, προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημα, προσπαθώντας να μετατρέψουν τη μητέρα σε αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ η 12χρονη κατήγγειλε μέχρι και επίθεση με μαχαίρι μέσα στο σπίτι όπου διέμενε από κουκουλοφόρο!

Ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο φάνηκε πως είχε πολλά να κρύψει, θέλησε να ρίξει στα «μαλακά» τους δικούς του ανθρώπους αλλά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε επιζώσα πως «όποιος μιλάει, βρίσκει το μπελά του». Το σύστημα αυτό, την Παρασκευή, δέχτηκε μία πρώτη αλλά σημαντική ήττα. Κατάλαβε πως, όταν απέναντί του έχει ένα ρωμαλέο κίνημα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των «φτωχών», δεν είναι άτρωτο. Όσο και αν πολιτικοί, τοπικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες προσπάθησαν να «κουκουλώσουν» το ζήτημα, ο αγώνας αλληλεγγύης βρήκε τον τρόπο να το κρατήσει ψηλά στη δημόσια ατζέντα και εν τέλει να πετύχει μία σημαντική κατάκτηση.

Η ταξική αλληλεγγύη νίκησε! Ένοχος κρίθηκε ο Μίχος, απαλλάχτηκε η μητέρα της 12χρονης. Με πορείες νίκης υποδέχτηκε την ανακοίνωση το κίνημα

Με εξώστρεφες δράσεις, με συνεχείς κινητοποιήσεις τόσο στη γειτονιά όσο και απ’ έξω από τις δικαστικές αίθουσες, με δράσεις υποστήριξης και ταξικής αλληλεγγύης προς τη 12χρονη και την οικογένεια της, το καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνουν «μαφιόζοι και βιαστές» έσπασε. Η κατάπτυστη αρχική πρόταση της εισαγγελέως που πρόκρινε την απαλλαγή Μίχου από τις πιο βαριές κατηγορίες και την, ταυτόχρονη, ενοχή της μητέρας για τις κατηγορίες της εκπόρνευσης ανηλίκου, διακίνησης πορνογραφικού υλικού κ.α., αντιστράφηκε. Το όνομα της μητέρας αποκαταστάθηκε – όπως ήθελε και η 12χρονη – και η οικογένεια πήρε μία πρώτη δικαίωση. Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γινόταν χωρίς την καταλυτική συνδρομή του κινήματος κατά του κυκλώματος trafficking. Εάν η υπόθεση έμενε στις κλειστές αίθουσες του δικαστηρίου και εάν δικαστές και εισαγγελείς δεν ένοιωθαν την «καυτή ανάσα» της κοινής γνώμης και του κινήματος, τα πράγματα θα λάμβαναν διαφορετική τροπή. Ενδεικτικές της κοινωνικής πίεσης που κατάφερε να ασκήσει το κίνημα ήταν οι πρόσφατες παρεμβάσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης σε μία σειρά από συναυλίες, παραστάσεις και νυχτερινά κέντρα. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο κόσμος άκουσε με προσοχή την τοποθέτηση μελών της επιτροπής και ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα στο τέλος της κάθε παρέμβασης.

Φυσικά, μία δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να γιατρέψει τη νοσηρότητα που βίωσε μία ολόκληρη οικογένεια – και που βιώνουν άλλες τόσες – στα χέρια των βρώμικων κυκλωμάτων. Παρόλα αυτά, δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο και προηγούμενο που μπορεί να αποτελέσει «όπλο» στον αγώνα κάθε οικογένειας και επιζώσας να απελευθερωθεί από  παρόμοια δεσμά. Το κύκλωμα προσπάθησε να πείσει πως όποιος/α το καταγγείλει κινδυνεύει… Το κίνημα αλληλεγγύης, όμως, όπως και ο ηρωικός αγώνας που έδωσε η 12χρονη, κατάφεραν να στείλουν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα: Κανείς και καμία δεν είναι μόνος/η του. Όσο ισχυροί και αν φαντάζουν, ο συντονισμένος αγώνας συλλογικοτήτων μπορεί να τους ανατρέψει και κόντρα σε όλα να κερδίσει σημαντικές κατακτήσεις.

Με κεντρικό μήνυμα «η Αλληλεγγύη κέρδισε», η Επιτροπή Αλληλεγγύης και η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακαδημίας Πλάτωνος προχώρησαν την Παρασκευή σε πορεία νίκης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης ενώ πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Σεπολίων την Παρασκευή το απόγευμα στις 7.00 μ.μ.

Χρίστος Κρανάκης

ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου