Η απεργός πείνας Κωνσταντίνα Καρτσιώτη μιλάει στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, στο TPP, για την αίτηση αναίρεσης του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αθώωσης των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία.
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη
Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη και ο Χουσεΐν Σουνγκιού, μέλη του Λαϊκού Μετώπου, ξεκίνησαν απεργία πείνας τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, μπροστά στον Άρειο Πάγο, απαιτώντας να μην γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των 11 αγωνιστών από την Τουρκία, που εξετάζεται στις 19 Μαρτίου, να διορθωθεί άμεσα η απόφαση της Χαλκίδας κατά των μελών της οργάνωσης, καθώς και ενάντια στο νομοσχέδιο για το Νέο Ποινικό Κώδικα. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έχει ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο ομόφωνα απάλλαξε τους αγωνιστές από την Τουρκία από όλες τις κατηγορίες, πλην ενός για απλή οπλοκατοχή, ο οποίος επίσης αποφυλακίστηκε, καθώς η ποινή του έχει ήδη υπερεκτιθεί. Το Λαϊκό Μέτωπο έκανε λόγο για παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στην συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο Βίλνιους, ενώ είχε καταγγείλει την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με συλλήψεις μελών του, ενόψει της αίτησης αναίρεσης.
Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη εξηγεί το σκεπτικό του Λαϊκού Μετώπου για τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης, υπενθυμίζοντας πως ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε παραδεχτεί σε τηλεοπτική συνέντευξη πως το τουρκικό κράτος είχε ζητήσει τη σύλληψη και τη φυλάκιση των αγωνιστών από την Τουρκία και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε. Η ίδια αναφέρει πως υπάρχει αγαστή συνεργασία του τουρκικού και του ελληνικού κράτους με τον ιμπεριαλισμό για τη δίωξη αγωνιστών στη βάση των τρομονόμων, σε όποια πλευρά του Αιγαίου και αν βρίσκονται. Μάλιστα, αναφορικά με την αίτηση αναίρεσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τονίζει πως αυτή ανακοινώθηκε την περίοδο που πραγματοποιούνταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου συμφωνήθηκε η καλυτέρευση των σχέσεων του ελληνικού και του τουρκικού κράτους υπό τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την ίδια σύνοδο, που ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τα λεγόμενα «ανταλλάγματα» από τις χώρες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Υπο αυτό το πρίσμα, η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη αναφέρει πως οι αγωνιστές από την Τουρκία χρησιμοποιούνται σαν «διαπραγματευτικό χαρτί».
Ως αποτέλεσμα, οι Τούρκοι αγωνιστές κινδυνεύουν με την επαναφορά της πρωτόδικης απόφασης με την εξοντωτική ποινή των 30 ετών έκαστος, καθώς και την επιστροφή τους στη φυλακή, ώσπου να επαναληφθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Παράλληλα, το Λαϊκό Μέτωπο καταγγέλλει ότι το ελληνικό κράτος έχει συλλάβει τους 4 από τους 11 αγωνιστές και συγκεκριμένα τους Halil Demir, Ali Ercan Gökoğlu, Şadi Naci Özpolat και Hazal Seçer, που κρατούνται στις φυλακές Χανίων, Τρικάλων και στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας αντίστοιχα, για μια υπόθεση που καταδικάστηκαν, σε 3 και 9 μήνες χωρίς αναστολή για πλημμελήματα. Μάλιστα, κάνουν λόγο για μια υπόθεση, που στήθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έτσι ώστε οι κατηγορούμενοι να μην ειδοποιηθούν καν για να παραστούν στο δικαστήριο, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Σύμφωνα με το Λαϊκό Μέτωπο η καταδίκη χρησιμοποιείται με στόχο να φυλακίσουν τους αγωνιστές πριν την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης, με την απεργό πείνας να κάνει λόγο για «νομική τρομοκρατία».
Σχετικά με την κατάσταση της υγείας της, η ίδια αναφέρει πως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επιπλοκή, παρά το γεγονός πως έχει χάσει πολύ σωματικό βάρος – περίπου 10 κιλά. Κάποιες επιπτώσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες ήταν πυρετός και κράμπες. «Βάζουμε τα σώματα μας ανάχωμα για να σταματήσει η αδικία» αναφέρει, προσθέτοντας πως απεργία πείνας με τα ίδια αιτήματα έχουν ξεκινήσει επίσης και οι Ali Ercan Gökoğlu, Şadi Naci Özpolat και Hazal Seçer.
Μάλιστα, η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη καταγγέλλει πως προσήχθη μαζί με τον συνήγορό της, Παναγιώτη Αντωνίου, στις 8 Μάρτη, Ημέρα των Αγωνιζόμενων Εργαζομένων Γυναικών, καθώς πήγαινε από τον Άρειο Πάγο στο φοιτητικό συλλαλητήριο, που γινόταν την ίδια ημέρα. Όπως αναφέρει, η βίαιη προσαγωγή έγινε παρά το γεγονός πως είχε προειδοποιήσει πως είναι απεργός πείνας και ο δικηγόρος κοινοποίησε την ιδιότητά του, με την ίδια να κάνει λόγο για «πολιτική στοχοποίηση».
«Η απεργία πείνας κάνει τον πρώτο κύκλο της στις 19 Μαρτίου για να γνωστοποιήσουμε και να γίνουμε η φωνή των πολιτικών κρατουμένων. Οι κρατούμενοι συνεχίζουν. Πρέπει να αγωνιστούμε γιατί αυτή η αίτηση αναίρεσης δεν αφορά μόνο τους αγωνιστές από την Τουρκία, ούτε μόνο το Λαϊκό Μέτωπο, αλλά όσους επιμένουν να υπερασπίζονται το ταξικό μας στρατόπεδο, όπως βλέπουμε καθημερινά στα χτυπήματα κατά των δικαιωμάτων μας με το νομοσχέδιο για το Νέο Ποινικό Κώδικα, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την συνεχιζόμενη επέμβαση του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό στην Ουκρανία, τη στήριξη του κράτους δολοφόνου Ισραήλ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων και την ποινικοποίηση όσων αντιστέκονται και υποστηρίζουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη» καταλήγει, καλώντας στις 19 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, στον Άρειο Πάγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου