Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Βρέφος πέθανε από τη ζέστη στη Γάζα - Παιδιά πάνω από το 40% των νεκρών


AP Photo/Fatima Shbair, File
Βρέφος πέθανε από τη ζέστη στη Γάζα - Παιδιά πάνω από το 40% των νεκρών
efsyn.gr
Περισσότερα από 14.500 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα τις Γάζας. Ανήλικοι και ανάμεσα στους συλληφθέντες στη Δυτική Όχθη. «Το φαγητό έφτανε μόνο για να πεθάνουμε» δηλώνει αποφυλακισμένος

Χωρίς έλεος ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με την πλειονότητα των θυμάτων από τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά των Παλαιστίνιων να παραμένουν οι γυναίκες και τα παιδιά, τα οποία ξεπερνούν τα 14.500 -ήτοι περίπου το 42%-. Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον 34.388 νεκρούς και 77.437 τραυματίες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Παιδιά σκοτώθηκαν στους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που έγιναν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην Χαν Γιουνίς και στη Ράφα, μεταδίδουν ο ανταποκριτής του Al Jazeera και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa με τις πληροφορίες να αναφέρουν ακόμα για αιματηρή νύχτα, κυρίως στο νότο του θύλακα. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς στη Ράφα και στο Νουσεϊράτ.

Στον καταυλισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 30 από αεροπορική επιδρομή με στόχο ένα σπίτι, η οποία προκάλεσε ζημιές σε επτά γειτονικά σπίτια, σύμφωνα με μάρτυρες. Ασθενοφόρα έσπευσαν και στο Μπουρέιτζ για να περισυλλέξουν τους τραυματίες από τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 69 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι ένα κοριτσάκι πέθανε στη Ράφα από υπερβολική ζέστη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση υγιεινής και την προβληματική αποχέτευση, εν μέσω αύξησης της θερμοκρασίας.

Φόβοι για ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα

Σε όλη την επικράτεια, οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων.

Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι αν αυτές οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, θα υπάρξει επέκταση των μαχών μέχρι και τη Ράφα, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Πιστεύουν ότι αν ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή, θα προκαλέσει ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή.

«Δεν ήμασταν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά όμηροι»

Στη Δυτική Όχθη συνεχίζονται οι επιδρομές και οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό με τις τελευταίες πληροφορίες από τις νέες επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για 20 Παλαιστίνιους, που συνελήφθησαν. Ανάμεσα τους υπάρχουν ανήλικοι και πρώην κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, τουλάχιστον 8.480 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε ισραηλινές φυλακές στη διάρκεια του πολέμου, ενώ πολλοί κρατούνται παράνομα υπό διοικητική κράτηση χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες.

Ο Ομάρ Άσαφ, Παλαιστίνιος ακτιβιστής που φυλακίστηκε για έξι μήνες, δηλώνει ότι οι συνθήκες στο κελί ήταν τόσο άσχημες και οι μερίδες φαγητού τόσο πενιχρές, που έχασε 29 κιλά όσο ήταν πίσω από τα κάγκελα.

«Η ποσότητα φαγητού που παίρναμε στη φυλακή δεν ήταν αρκετή. Ήταν απλώς αρκετό για να μην πεθάνουμε», είπε από τη Ραμάλα, στο Al Jazeera μετά την απελευθέρωσή του. «Οι Ισραηλινοί φρουροί μας έδιναν δύο κομμάτια ντομάτας για 10 άτομα».

«Αυτοί οι έξι μήνες έμοιαζαν με έξι χρόνια. Οι συνάδελφοί μου Παλαιστίνιοι και εγώ δεν ήμασταν κρατούμενοι ή πολιτικοί κρατούμενοι. Ήμασταν όμηροι» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου