epa/Ukrainian servicemen inspect a damaged hangar including the largest Ukrainian transport plane Antonov An-225 Mriya 'Dream', at the Gostomel airfild near Kyiv (Kiev), Ukraine, 03 April 2022. Some cities and villages surrounding the capital have recently been recaptured by the Ukrainian army from Russian forces. On 24 February, Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared a 'special military operation', resulting in fighting and destruction in the country, a huge flow of refugees, and multiple sanctions against Russia. EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK
Γιώργος Βενέτης
Οι χώρες της συλλογικής Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουκρανία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 39% του συνόλου, από τη Γερμανία το 14% και από την Πολωνία το 13%. Πέρα από τη γεωπολιτική σκοπιμότητα της βοήθειας, οι σύμμαχοι με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν, να εκσυγχρονίζουν τα δικά τους οπλοστάσια. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, η Δύση εμποδίζει την Ουκρανία να δαπανήσει μέρος των κεφαλαίων της βοήθειας που της διατίθεται για την παραγωγή των δικών της όπλων, π.χ. το 90% της βοήθειας που έχει εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο για την Ουκρανία, δαπανάται στις ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι, αντί να στηρίξουν το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, επιμένουν στην παροχή των δικών τους οπλικών συστημάτων.
Ανακύκλωση όπλων
«Μέρος των όπλων που δίνει η Δύση στην Ουκρανία είναι κάτι παραπάνω από σκουπίδια», αναφέρει το National Interest, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προμήθευσαν το Κίεβο με ξεπερασμένα όπλα που πρόκειται να αποσυρθούν, ενώ διαφημίζουν τη δέσμευσή τους στον σκοπό της χώρας που είναι η νίκη επί της Ρωσίας. Το δημοσίευμα πρόσθεσε, ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση περιβάλλεται από έναν «κυκεώνα ψεμάτων» και ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί έχουν δημιουργήσει έναν «διαρκή μύθο» σχετικά με την αποτελεσματικότητα των όπλων που στάλθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου. Το National Interest ανέφερε επίσης ότι η υπόσχεση των ΗΠΑ να προμηθεύσει πάνω από 30 άρματα μάχης M1 Abrams προκάλεσε ευφορία στο Κίεβο, αλλά κανείς δεν παρατήρησε την παρατήρηση ότι η αναβαθμισμένη σύγχρονη έκδοση των αρμάτων μάχης Abrams δεν θα ήταν διαθέσιμη. Ομοίως, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που υποσχέθηκαν στο Κίεβο, δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι, καθώς βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους, ενώ η Ρωσία διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
Από την πλευρά της η Γαλλία προμήθευσε την Ουκρανία με θωρακισμένα οχήματα AMX-10RC, που συχνά ονομάζονται ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα μάχης. Ωστόσο, η προέλευση αυτού του τανκ ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η τελευταία αναβάθμισή τους ήταν το 2000. Ο γαλλικός στρατός άρχισε να παροπλίζει αυτά τα άρματα μάχης το 2021, αφού κρίθηκε ότι δεν ήταν βιώσιμα για σύγχρονο πόλεμο. Τα άρματα μάχης Challenger-2 που παραδόθηκαν στην Ουκρανία ήταν επίσης στο τέλος του επιχειρησιακού κύκλου τους.
Με τη σειρά του ο Καναδάς στέλνει στην Ουκρανία παροπλισμένους πυραύλους CRV7 του 1980, που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας. «Οι Συντηρητικοί απαιτούν από την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων να χορηγήσει στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες πλεονάζοντες πυραύλους αέρος-εδάφους που ήταν προγραμματισμένο να καταργηθούν», ανέφερε το CBC. Αυτή τη στιγμή, ο Καναδάς έχει περίπου 83.300 πυραύλους στο οπλοστάσιό του, μέρος των οποίων είναι ήδη χωρίς κεφαλές. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, απαιτεί να σταλούν αυτά τα πυρομαχικά στο Κίεβο. παρά να υποχρεωθούν οι Καναδοί να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια για να τα παροπλίσουν.
Η Ουάσιγκτον δεν είναι επίσης πολύ πίσω στην ανακύκλωση παλιοσίδερων στην Ουκρανία. Το καλοκαίρι, το American Conservative αποκάλυψε ότι μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι σε άθλια κατάσταση και αποτελεί απειλή για τους Ουκρανούς στρατιώτες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και οι ΗΠΑ ξεφορτώνονται οπλικά συστήματα που είτε απέτυχαν, είτε ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωή τους, γιατί το να τα καταστρέψουν έχει μεγάλο κόστος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περιβόητες «φρεγάτες» LCS που μας κάνουν «δώρο» οι αμερικανοί, τις οποίες απέσυραν για να γλιτώσουν το τεράστιο κόστος των επισκευών. Σε κάποια απ΄ αυτά τα πλοία έγιναν προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων, όμως απέτυχαν.
Το κόστος του παροπλισμού
Με την αποστολή απαρχαιωμένων οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας τους προς την Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ εξοικονομούν χρήματα καθώς γλιτώνουν τη δαπάνη καταστροφής τους, που συνιστά ένα σημαντικό κόστος τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους τους. Για να γίνει αντιληπτό το όφελος, η καταστροφή όπλων ύψους 46,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα κόστιζε περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Στέλνοντας αυτά τα απαρχαιωμένα και εν πολλοίς παροπλισμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ αποφεύγουν αυτά τα έξοδα απόρριψης Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία στη Δύση, πέρα από τη παροχή σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως του αντιαρματικού πύραυλου Javelin, του αντιαεροπορικού πύραυλου Stinger, τους Patriot κ.α. να «ξεφορτωθεί» όπλα που κατασκευάστηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες, που βρίσκονται σε υπηρεσία για τουλάχιστον 20 χρόνια και που ετοιμάζονται σύντομα να παροπλιστούν από το οπλοστάσιο των δυτικών ενόπλων δυνάμεων.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε με κυνισμό ότι ορισμένα από τα γερμανικά όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία ήταν παλιά και δεν λειτουργούσαν. Το Der Spiegel αποκάλυψε ότι η Ουκρανία δεν δέχθηκε 10 παλιά άρματα μάχης Leopard 1A5 από τη Γερμανία λόγω της κακής κατάστασής τους. Πριν από λίγους μήνες, το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι κανένα από τα 20 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα που παρείχε η Ιταλία στην Ουκρανία δεν ήταν έτοιμο για μάχη.
Συμπερασματικά, μιλώντας κανείς κυνικά θα μπορούσε να συμπεράνει, ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία, εκτός από τη γεωπολιτική της διάσταση, είναι επιπρόσθετα, business as usual για τις δυτικές κυβερνήσεις, ενώ οι ζωές των Ουκρανών απλά δεν… μετρούν. Πρέπει να τονισθεί ωστόσο, ότι ακόμη και τα κορυφαία δυτικά όπλα θα ήταν απίθανο να ανατρέψουν το πορεία της σύγκρουσης, καθώς ο ουκρανικός στρατός δεν είναι εκπαιδευμένος να τα χρησιμοποιεί σωστά. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία λειτουργεί και ως μια μαύρη τρύπα, όπου το ΝΑΤΟ αδειάζει τις στρατιωτικές του αποθήκες για πιο προηγμένα όπλα, δίνοντας ταυτόχρονα δουλειά, στην πολεμική βιομηχανία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου