Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Το Πεντάγωνο στέλνει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία - Μαζική επιδρομή από τη Ρωσία


Ukrainian Emergency Service via AP
Το Πεντάγωνο στέλνει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία - Μαζική επιδρομή από τη Ρωσία
efsyn.gr
Βομβαρδισμοί από τη Ρωσία εναντίον ενεργειακών υποδομών σε τρεις επαρχίες της Ουκρανίας. Επίθεση του Κιέβου σε δύο ρωσικά διυλιστήρια

Το Πεντάγωνο δηλώνει ότι θα σπεύσει να στείλει πυραύλους Patriot και πυρομαχικά στην Ουκρανία στο πλαίσιο νέου πακέτου 6 δισ., το οποίο σύμφωνα με πηγή του BBC, αποτελεί μέρος της στρατιωτικής βοήθειας 60 δισ. δολαρίων, που υπεγράφη από τον Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, περιλαμβάνει επίσης 1 δισ. δολάρια σε πιο άμεση βοήθεια αλλά δεν πρόκειται να ανακόψει τη μεθοδική ρωσική προέλαση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, διευκρίνισε ότι δεν θα σταλούν συστήματα Patriot για την εκτόξευση των πυραύλων. Σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε πως η χώρα του δεσμεύεται για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια και ότι θα κινηθεί άμεσα για να φτάσουν οι προμήθειες στην Ουκρανία.

Η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά αεράμυνας, συστήματα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικά πυροβολικού. «Δεν είναι μόνο τα Patriot που χρειάζονται [οι Ουκρανοί], χρειάζονται και άλλους τύπους συστημάτων και αναχαιτιστικών πυραύλων», υποστήριξε ο Όστιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε πως οι Patriot είναι επειγόντως απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρωσικής αεροπορικής απειλής και «μπορούν και πρέπει να σώσουν ζωές αυτή τη στιγμή».

Σήμερα το Κίεβο δήλωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε άλλη μια μαζική αεροπορική επίθεση, ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέρριψαν περίπου 68 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το έδαφός τους.

Νέα επιδρομή σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους κρουζ, πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 και βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, δήλωσε η Ουκρανία, προσθέτοντας ότι 21 καταρρίφθηκαν με τη χρήση αεροσκαφών, συστημάτων αεράμυνας και παρεμβολών.

Οι αρχές στο Χάρκοβο ανέφεραν ζημιές σε νοσοκομείο υπέστη ζημιές, ενώ ενεργειακές εγκαταστάσεις σε τρεις περιοχές δέχτηκαν επίθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον μία γυναίκα 82 ετών και ένας 39χρονος. Η πρώτη σε βομβαρδισμό του πυροβολικού εναντίον της πόλης Νικοπόλ και ο δεύτερος από ρωσικό πλήγμα εναντίον ενεργειακής υποδομής στη γειτονική πόλη Κριοβορίζκα, επεσήμανε στο Telegram ο πρόεδρος του συμβουλίου Άμυνας της Κρίβι Ριχ Ολεξάντρ Βιλκούλ.

Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας DTEK επεσήμανε ότι τέσσερα από τα θερμοηλεκτρικά της εργοστάσια υπέστησαν «σοβαρές ζημιές» από τα «μαζικά» πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις. Ενεργειακές υποδομές στις πόλεις Ντνιπροπετρόφσκ και Κρίβι Ριχ έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές», επεσήμανε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ Σέρχιι Λισάκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση στην Κρίβι Ριχ.

Επίθεση σε δύο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι έπληξε δύο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη περιφέρεια Κρασνοντάρ. Πλάνα από το ένα έδειχναν να έχει προκληθεί μεγάλη έκρηξη, αν και οι τοπικές αρχές διέψευσαν σημαντικές ζημιές.

Πηγή από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριξε πως η SBU έπληξε «τεχνολογικές εγκαταστάσεις - κλειδί» των δύο διυλιστηρίων. Οι ρωσικές αρχές είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για πυρκαγιά σε διυλιστήριο της πόλης Σλαβιάνσκ, επισημαίνοντας ότι αυτό αναγκάστηκε να αναστείλει κάποιες δραστηριότητές του.

«Οι εργασίες στο διυλιστήριο έχουν ανασταλεί εν μέρει», επεσήμανε ο Εντουάρντ Τρουντνέφ διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας Slavyansk ECO Group, που διαχειρίζεται το διυλιστήριο. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «10 drones» έπληξαν τις εγκαταστάσεις προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. «Ενδέχεται να υπάρχουν κρυφές ζημιές», εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου