Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Αμερικανό ΥΕΘΑ Λόιντ Όστιν για να σταλούν Ουκρανία παζάρι για S-300, «Patriot» και άλλα κρίσιμα συστήματα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Secretary Lloyd Austin @SecDef. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Αναδείχτηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας».
Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο του παζαριού για να σταλούν Ουκρανία παζάρι για S-300, «Patriot» και άλλα κρίσιμα συστήματα.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρεται σε συζητήσεις για την αποστολή αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot της Ελλάδας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, κατά το δημοσίευμα βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων καθώς διαθέτουν μεγάλο αριθμό συστημάτων αεράμυνας, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει το Κίεβο για προστατεύσει τις ουκρανικές πόλεις από τις κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται μυστική διπλωματία για την Ουκρανία, καθώς ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι είχε δημοσίως ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συμφωνία τους να υποστηρίξει αμυντικά η Ελλάδα την Ουκρανία, με το Μαξίμου να διαψεύδει.

Διπλωματικός πυρετός, παζάρια και αποστολές όπλων στην Ουκρανία
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Άμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, υπεραμύνθηκαν της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η κατά κεφαλήν πρώτη χώρα στη χορήγηση πυρομαχικών για τη χρήση του πυροβολικού προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση παζαρεύει την παραχώρηση των δύο πυροβολαρχιών S-300 με μία «Patriot» (Patriot Advanced Capability-3, PAC-3), προπαγανδίζοντας ότι το αμερικανικό σύστημα είναι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.
Ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1, που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 km. Ως αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενταγμένα στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης, καλύπτοντας ωστόσο και τα Δωδεκάνησα, ακόμα και την ανατολική δίοδο προς την Κύπρο. Τα δε συνοδευτικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.
Η κυβέρνηση του Κιέβου τους θέλει, καθώς έχει πλήθος έμπειρων χειριστών στο εν λόγω σύστημα. Υπολογίζεται πως όταν ξέσπασε η σύγκρουση τον Φλεβάρη του 2022, η Ουκρανία διέθετε 250 συστήματα S-300, ωστόσο στο μεσοδιάστημα πολλά καταστράφηκαν από τους Ρώσους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αναφορές ότι ξεμένουν από τα σχετικά πυρομαχικά.

Οι συνομιλίες αφορούν κι άλλα όπλα, όπως την παραχώρηση και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Σημειωτέον, με τα OSA-AK συγκροτήθηκε μία Μοίρα με 38 αυτοκινούμενα συστήματα, τα οποία διασπείρονται στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων). Τα ίδια ετοιμάζουν και για το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση του Κιέβου, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Επίσης συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT.
Στο παζάρι είναι και τα 21 αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1. Εντάσσονται στην 182η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ’ Σώματος Στρατού, στη Θράκη.
Διόλου άσχετα με τα παραπάνω, στα τέλη Αυγούστου του 2023, μετά την έλευση Ζελένσκι στην Αθήνα και τα όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου με τον Κ.Μητσοτάκη, ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας έκανε γνωστό στη Βουλή ότι οδεύει «προς ακύρωση» η «εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των TOR-M1 και OSA-AK», η οποία αποτελούσε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εντείνονται οι συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες των Αμερικανών και οι πολεμικές προετοιμασίες στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βεβαίως υπογράψει τα Μνημόνια, που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία προβλέπουν την παραχώρηση Ελληνικών στρατευμάτων  που θα δράσουν στην Ευρώπη υπό τις διαταγές των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ το παίζει σε δύο ταμπλό.
Από τη μια μεριά πραγματοποιεί αγορές όπλων δεκάδων δις ευρώ από τη Γαλλία και κυρίως τις ΗΠΑ (F 35, Φρεγάτες, θόλος για τα drone, ελικόπτερα, άρματα μάχης, Rafale κλπ) προβάλλοντας τον τουρκικό κίνδυνο και μιλώντας για τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ενώ από την άλλη μεριά σπεύδει σε συνομιλίες με τον Ερντογάν, εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.
Οι ελληνο-τουρκικές συνομιλίες δεν φέρνουν την ειρήνη αλλά περισσότερους εξοπλισμούς και Χρέη, μεγαλύτερη εμπλοκή-συμμετοχή στους βρώμικους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη στείλει μια συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, καθώς και ειδική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επίσης, η Ελλάδα εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων και των Χούθι της Υεμένης, συμμετέχοντας με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ -άμεσα την αλλάζει η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΕΣ- και το στρατηγείο της Λάρισας στην επιχείρηση Aspides της ΕΕ και του NATO στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επίσης, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού δρουν στην Ανατολική Μεσόγειο για να εμποδίσουν φιλικά καθεστώτα των Παλαιστινίων να επιτεθούν στο Ισραήλ.
Τέλος, όχι μόνο η 12η Μεραρχία δρα ως υπηρέτης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά στην Αλεξανδρούπολη έχει εγκατασταθεί και συστοιχία PATRIOT για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στο στην Αλεξανδρούπολη, στρατηγικό κόμβο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω από καλύπτουν το μέγεθος της πολεμικής εμπλοκής-συμμετοχής στους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Πρέπει να αντιδράσουμε.
 Σε κάθε περίπτωση και επειδή η άρχουσα τάξη αποθρασύνεται και μας απειλεί με τον πολεμικό της τυχοδιωκτισμό, απαιτείται να δυναμώσουμε το Αντιπολεμικό  Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό για το Μπλοκάρισμα της Πολεμικής Μηχανής.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για Έλληνες επιχειρηματίες, ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου