Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΜΜΕ: Η κυβέρνηση… επιβραβεύει τους δημοσιογράφους στα κρατικά μέσα με αύξηση 1 ευρώ στα κουπόνια!

Ένα μόλις ευρώ, από 5 σε έξι για 22 ημέρες, είναι η αύξηση που δίνει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους των κρατικών ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γραφεία Τύπου, γενική γραμματεία, κ.λ.π). Αυτό αποδέχθηκε η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων. Για τρίτη συνεχόμενη φορά(από το 2019), τα τροφεία αναξιοπρέπειας και ζητιανιάς βαπτίζονται ως “συλλογική σύμβαση εργασίας” για τα κρατικά Μέσα. Το κείμενο υπογράφηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και Μαξίμου όπου ανήκουν τα κρατικά μίντια και την ΕΣΗΕΑ και αναμένεται να ανακοινωθεί ως “επιτυχία” της συνδικαλιστικής ένωσης.

Προβλέπει μόλις ένα ευρώ αύξηση στα κουπόνια, έξι ευρώ επί 22 ημέρες και δωροεπιταγές 400 ευρώ ετησίως, Χριστούγεννα και Πάσχα. Το νέο που εισάγει το κείμενο είναι η επικύρωση της πλήρους σύνδεσης Μαξίμου και ΕΣΗΕΑ. Οι δυο τους συνεργάζνται ήδη σε διάφορες επιτροπές που έφτιαξε από το 2022 η κυβέρνηση της ΝΔ για να “αποδείξει” στους Ευρωπαίους πως “τιμά” της ελευθερία του Τύπου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας και η επιτροπή ασφάλειας δημοσιογράφων, δυο κυβερνητικές επιτροπές έγιναν αποδεκτές και συμπληρώθηκαν με μέλη από την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις. Τα δυο σημεία που συνδέουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και τα συνδικαλιστικά όργανα είναι: Η υποχρεωτική παρακολούθηση κύκλου σεμιναρίων για όλους τους δημοσιογράφους κρατικών ΜΜΕ, σεμινάρια που θα οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα σε συνεργασία( χρηματοδότηση;) της γενικής γραμματείας ενημέρωσης του Μαξίμου. Και η δυνατότητα στους δημοσιογράφους των κρατικών ΜΜΕ να γίνονται εκπαιδευτές σεμιναρίων ή εργαστηρίων μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ, οι δυο σύμμαχες παρατάξεις που πρόσκεινται πολιτικά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι Ενωμένοι δημοσιογράφοι και η Συσπείρωση, ειχαν υποσχεθεί στο “πελατολόγιο” τους ότι θα διεκδικήσουν δυναμικά αυξήσεις στους μισθούς, από συνδικαλιστικού βήματος ακούστηκε ο κατώτατος των 1.300 ευρώ, στις διαπραγματεύσεις τέθηκε αίτημα για αύξηση 7%.

Τελικά όλα ξεχάστηκαν μετά τις εκλογές όπου οι δύο παρατάξεις θριάμβευσαν πάλι και συγκρότησαν ξανά το προεδρείο των “7” στην ΕΣΗΕΑ. Αποδέχθηκαν το ένα ευρώ αύξηση στα τροφεία της ζητιανιάς, το βαφτίζουν ΣΣΕ. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία κουβέντα για διεκδίκηση ΣΣΕ στα ιδιωτικά ΜΜΕ όπου οι εργοδότες που και που επίσης πληρώνουν με κουπόνια τους δημοσιογράφους.

Το δε επιχείρημα ότι τα κουπόνια είναι “αυξήσεις χωρίς φορολογία” απλά επικυρώνει την τακτική ανακύκλωσης μαύρου χρήματος στο δημόσιο τομέα.

1 σχόλιο:

  1. Εδωσαν bonus λεφτα στα επιτελεια εως και 5000ευρω για παραγωγικότητας ,απλα δεν κοινοποίησαν τα ονοματα ,για να μην φαγωθουν μεταξυ τους οπως εκανα περισσή

    ΑπάντησηΔιαγραφή