ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ - ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ετικέτες

  • EE
  • MME
  • ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
  • ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • ΑΦΡΙΚΗ
  • ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Δίκτυο Σπάρτακος
  • ΕΕ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • ΗΠΑ
  • ΘΗΤΕΙΑ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
  • ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ
  • ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΥΡΔΙΚΟ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • ΛΕΣΧΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ
  • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • ΜΜΕ
  • ΝΑΤΟ
  • ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ
  • ΞΕΝΟΙ-ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ-ΒΙΒΛΙΟ
  • ΠΥΡΗΝΙΚΑ-ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-ΧΗΜΙΚΑ
  • ΡΩΣΙΑ-Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών
  • ΣΤΡΑΤΟΣ
  • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Μεσανατολικό: 76 χρόνια από την παλαιστινιακή Νάκμπα – Δικαιούνται οι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν;

Ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος και η κατάληψη εδαφών από το Ισραήλ ,παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ
Η αραβική λέξη Νάκμπα σημαίνει καταστροφή και θυμίζει στους Παλαιστίνιους την εποχή που έχασαν την πατρίδα τους κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου το 1948. Εκτιμάται ότι περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο εξωτερικό παραμένουν απάτριδες μέχρι σήμερα.
Η 15η Μαΐου 1948 ήταν η αρχή του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου και από τότε οι Παλαιστίνιοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον εκτοπισμό τους. Πολλοί κρατούν παλαιστινιακές σημαίες ή τα κλειδιά των τότε σπιτιών τους δηλώνοντας ότι είναι δικαίωμά τους να επιστρέψουν. Στο παρελθόν, ορισμένες διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και άλλες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούν την ημέρα για να προωθήσουν δικούς τους σκοπούς.

Ο όρος «Ημέρα Νάκμπα» επινοήθηκε το 1998 από τον τότε Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Γιατί έπρεπε να φύγουν οι Παλαιστίνιοι

Μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Παλαιστίνη ήταν υπό τουρκική κυριαρχία ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια τέθηκε υπό βρετανικό έλεγχο. Μετά, εξαιτίας του αυξανόμενου αντισημιτισμού στην Ευρώπη, ένας μεγάλος αριθμός Εβραίων από όλο τον κόσμο εγκαταστάθηκε στην περιοχή που τη θεωρούσε πατρίδα του.

Μετά την εμπειρία του Ολοκαυτώματος από τη ναζιστική Γερμανία, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ένα σχέδιο διχοτόμησης της Παλαιστίνης. Στις 14 Μαΐου 1948 ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ως αντίδραση πέντε αραβικά κράτη κήρυξαν τον πόλεμο, αλλά τελικά ηττήθηκαν από το Ισραήλ το 1949. Περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πάνω από 400 αραβικά χωριά καταστράφηκαν, ενώ παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. Μέχρι το τέλος του πολέμου, το Ισραήλ κατείχε περίπου το 40% της έκτασης που αρχικά προοριζόταν για τους Παλαιστίνιους από το σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ του 1947.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κατέληξαν ως απάτριδες πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και τις γειτονικές αραβικές χώρες. Πολλοί λιγότεροι μετακινήθηκαν στο εξωτερικό. Περίπου 6,2 εκατομμύρια Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή παραμένουν απάτριδες στην τρίτη ή τέταρτη γενιά. Εξακολουθούν να ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς που με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε προσφυγικές πόλεις. Βρίσκονται κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Δικαιούνται οι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν;

Σύμφωνα με το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1948, καθώς και το ψήφισμα 3236 του ΟΗΕ το 1974 και τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, οι Παλαιστίνιοι που θεωρούνται πρόσφυγες έχουν το «δικαίωμα επιστροφής».

Το Ισραήλ πάντως απορρίπτει το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων, δηλώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί επίσης να αναλάβει την ευθύνη για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ότι μεταξύ 1948 και 1972 περίπου 800.000 Εβραίοι εκδιώχθηκαν ή χρειάστηκε να φύγουν από αραβικές χώρες όπως το Μαρόκο, το Ιράκ, την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Υεμένη.

Τα τελευταία 76 χρόνια υποβλήθηκαν διάφορες προτάσεις για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Η πιο σημαντική παραμένει η λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ να διαιρείται σε δύο πρωτεύουσες. Ωστόσο, η σημερινή εξέλιξη του πολέμου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Αναρτήθηκε από spartakos στις 8:39:00 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

ΜΜΕ του Σπάρτακου

 photo youtube1_zps0eaa2243.png

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΓΓΡΑΦΗ:

Αναρτήσεις
Atom
Αναρτήσεις
Σχόλια
Atom
Σχόλια

TRANSLATE | ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ

  • "DIKTΥO SPARTAKOS', the network of the conscripts / What is it and what does it struggle for?
  • Χρήσιμες Συνδέσεις

ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Καμία καταδίκη στο κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΜΑΣ

Αρχείο Ραδιοφωνικών Εκπομπών


ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ | ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Δίκτυο Σπάρτακος on air: εκπομπή για τα δικαιώματα και την πάλη των νεοσύλλεκτων

Δωρεάν μετακίνηση στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων

Η πρώτη μέρα

Σωματική Ικανότητα

Κατ΄εξαίρεση Τοποθετήσεις | Μεταθέσεις

Αναβολές | Απαλλαγές Στράτευσης

Αποσπάσεις

Υπόχρεοι Μειωμένης Θητείας

Ανυπότακτοι

Έγγαμοι κληρωτοί οπλίτες

Άδειες

Καταστάσεις Επιβιβάσεως

Τοποθετήσεις | Μεταθέσεις Οπλιτών

Οι μισθοί των οπλιτών και των ΔΕΑ

Στην Εφεδρεία

Στο Κέντρο

Πειθαρχία | παραπτώματα

Ποινές

Οι υπηρεσίες στον στρατό

Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ)

Αντιρρησίες συνείδησης | Εναλλακτική Θητεία

Συχνές ερωτήσεις


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

  • Στρατιωτικός Κανονισμός 20-1
  • Στρατιωτικός Κανονισμός 20-2
  • Κατάταξη Οπλιτών

ΑΡΧΕΙΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  • 50η Ταξιαρχία: Ο διοικητής Ταξίαρχος Λυμπερέας όφειλε ή όχι να ελέγχει τους στρατιωτικούς του για το εάν κάνουν λαθρεμπόριο ναρκωτικών;
  • ΥΕΘΑ Δένδια: Ξανά προς τη δόξα τραβά...
     
  • ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ και ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ Κινητοποίηση στις 08/01 που ψηφίζεται το Νομοσχέδιο Πολέμου
     
  • Γιατί ο ΥΕΘΑ Δένδιας έκανε Αντιστράτηγο τον Γάκη;
  • 50η Ταξιαρχία: Έχει Παραιτηθεί ο διοικητής Ταξίαρχος Λυμπερέας;
  • Στρατιωτικοί Κομοτηνής: «Θα σας Κρεμάσω στον Ιστό της Σημαίας»
  • 646 Μ/Κ ΤΠ-ΕΛΔΥΚ: Οι φαντάροι θα φάνε τις φρεγάτες Mπελχαρά του Δένδια;
  • ΚΑΑΥ Αγ.Ανδρέα: Πως ο Δένδιας διατηρεί Διοικητή τον Συνταγματάρχη Καπαρώνη ενώ συμμαθητές του έγιναν Αντιστράτηγοι;
  • Σουφλί: Στην 50 Ταξιαρχία υπηρετούν οι συλληφθέντες στρατιωτικοί
Θέμα Απλό. Από το Blogger.