Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Γεωργία: Γεωπολιτική κόντρα «Δύσης» – Ρωσίας για τον νόμο «περί ξένων πρακτόρων»


Από την συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», Τυφλίδα, Γεωργία

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που καταστέλλονται από την αστυνομία, εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες στην Τιφλίδα, ενώ βουλευτές «έρχονται στα χέρια» σχετικά με το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που προωθεί η κυβέρνηση. Η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας για τον συσχετισμό δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη και στον Νότιο Καύκασο οξύνεται και στο μέτωπο της Γεωργίας.

Το νομοσχέδιο, που επιχείρησε και πέρυσι να το περάσει η κυβέρνηση αλλά το απέσυρε λόγω αντιδράσεων, υποχρεώνει ΜΚΟ, «ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων» και ΜΜΕ να εγγράφονται ως «οργανισμοί που προωθούν τα συμφέροντα ξένης δύναμης» εάν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο απαιτεί τρεις αναγνώσεις και μια προεδρική υπογραφή για να γίνει νόμος και την Τετάρτη εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση με 83 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά.

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο, αλλά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο και οι σύμμαχοί του έχουν αρκετές έδρες για να την παρακάμψουν.

Ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, χαρακτήρισε τις «δυτικές» δυνάμεις «παγκόσμιο κόμμα πολέμου» και υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο επειδή «η μη διαφανής χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι το κύριο μέσο για τον διορισμό μιας γεωργιανής κυβέρνησης από το εξωτερικό».

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον νόμο «φιλορωσικό» και προειδοποιούν ότι «υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Γεωργίας για ένταξη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σ. Μισέλ, είπε ότι το νομοσχέδιο – παρόμοιο με νόμο για καταστολή «δυτικής» επιρροής στη Ρωσία – θα απομακρύνει τη Γεωργία «ακόμη περισσότερο από την ΕΕ».

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκερτ Γιαν Κούπμαν, πήγε στη Γεωργία την Τετάρτη εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη γεωπολιτική επιρροή της ΕΕ. Επίσης η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Βαϊόλα φον Κράμον ζήτησε «συγκεκριμένες συνέπειες» για τη Γεωργία, όπως απόσυρση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη, διακοπή της χρηματοδότησης της ΕΕ για αναπτυξιακά έργα, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους βουλευτές που το υπερψηφίζουν.

Ο Τζιμ Ο’ Μπράιαν, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, είχε την Τρίτη μια «σημαντική συνομιλία» με Γεωργιανούς βουλευτές, λέγοντας ότι «ο νόμος αυτός και η αντιδυτική ρητορική του Γεωργιανού Ονείρου θέτουν τη Γεωργία σε επισφαλή τροχιά».

Αντίστοιχα «Δυτικοί» αξιωματούχοι έδειξαν «ευαισθητοποιημένοι» για την «αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών» στη Γεωργία, με αντλίες νερού, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις.

www.alt.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου