Του Ζαφείρη Χατζηδήμου στο neostrategy.gr
Ευτυχώς που υπάρχει και η Ουκρανία να μας ενημερώνει για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Τα ίδια, βέβαια, συμβαίνουν και με την Τουρκία, που πρώτα πληροφορείται τα τετελεσμένα η ελληνική κοινή γνώμη από τις ανακοινώσεις της Αγκυρας και μετά, ως παρατηρητής, η ελληνική κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα για να κάνει επικοινωνιακή «διαχείριση κρίσης».
Πρόοδο να το πεις, δεν το λες. «Μυστική διπλωματία» να την πεις, είναι βάζεις τα γέλια. Διπλωματία «στο πόδι»; Πλησιάζεις στην αλήθεια.
Διαπραγματεύσεις που γνωστοποίησε η Ουκρανία
Εσχάτως, ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών, και πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Σπύρος Λαμπρίδης, προέβη σε επαφές με την ουκρανική πλευρά. Την επαφή πληροφορήθηκαν οι Ελληνες πολίτες από ανακοίνωση του Κιέβου.
Μαζί του, ο Μανώλης Ανδρουλάκης, πρόξενος της Ελλάδος στην Μαριούπολη, ο οποίος έφυγε από την πόλη, προτού περάσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, το 2022.
Εκείνη την περίοδο, πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι ως προς το «Ουκρανικό» επικράτησε ελληνικό, διπλωματικό αλαλούμ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρέσβη στο Κίεβο, Βασίλη Μπορνόβα, ο οποίος τα «μάζεψε κι έφυγε» μετά την στρατιωτική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας.
Γεγονός που αποδόθηκε, εκτός των άλλων, στις αλλοπρόσαλλες οδηγίες του «κέντρου» (της Αθήνας) προς την ελληνική διπλωματική αποστολή στην Ουκρανία.
Ειδικά σε μια φάση, κατά την οποία οι περισσότερες ξένες πρεσβείες στο Κίεβο εκκενώνονταν ή άλλαζαν ραγδαία τρόπο λειτουργίας.
Το Κίεβο ζητάει την … Αρτα με τα Γιάννενα
Κατά την πρόσφατη συνάντηση του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Ιχόρ Ζόβκα, με τον πρέσβη ε.τ., Σπύρο Λαμπρίδη, και τον γραμματέα Β’, Μ. Ανδρουλάκη, από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίεβο, ενισχύεται η υποψία ότι η Ουκρανία ζήτησε από την Ελλάδα άμεσα, γενικευμένη στρατιωτική βοήθεια, κάτι που είναι κοινό μυστικό αλλά η Αθήνα δεν ήθελε να το παραδεχτεί επίσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κίεβο ζητά απεγνωσμένα από την Ελλάδα -και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ- πυρομαχικά, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά (!), τανκ, κ.ο.κ.. Αναλυτικά, τα οπλικά συστήματα που θέλει η ουκρανική πλευρά είναι τα εξής:
Τα όπλα που ζητάει η Ουκρανία από την Ελλάδα
– Τον πλήρη σχηματισμό του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-300 PMU-1 που βρίσκεται στην Κρήτη και όλους τους επιπλέον πυραύλους που βρίσκονται σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης.
– Τουλάχιστον ένα πλήρες σύνταγμα του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος ΜΙΜ-104 Patriot PAC-2 μαζί με τους εφεδρικούς πυραύλους που προβλέπονται και τα ανταλλακτικά.
– Μια μοίρα (!) παλαιότερων μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-16C/D Block 30 που δεν θα εκσυγχρονιστούν.
– Πυραύλους εδάφους-επιφανείας, μαζί με τις πλατφόρμες εκτόξευσης ΜΜ-40 Exocet Block 2/3
– Μια ιλαρχία εξυγχρονισμένων αρμάτων μάχης Leopard-1 A5+, που διαθέτουν νέο σύστημα πυρός και επιπλέον κεραμική θωράκιση.
– Δέκα (10) ειδικά διασκευασμένα Leopard 1A3 με συσκευή διάσπασης ναρκοπεδίου.
– Πάνω από 200.000 βλήματα σε πρώτη φάση. Πυροβολικό (διαμετρήματος 155, 152, 122 και 102 χιλιοστών), όλμων 80 και 120 χιλ. καθώς και αρμάτων μάχης (διαμετρήματος 125, 120, 105, 30, 35 και 40 χιλιοστών).
– Τουλάχιστον 20 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών 122 χιλ. τύπου RM-70, μαζί με όσες επιπλέον ρουκέτες μπορεί να διαθέσει το ελληνικό πυροβολικό.
Επί της ουσίας, το Κίεβο ζητάει να προχωρήσει η Ελλάδα σε μερική «απογύμνωση» – των ήδη προβληματικών αριθμών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγκρουσης με την Ρωσία.
Αντιαεροπορική «τρύπα» και F-16
Παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών, φοβούμενη νέες απώλειες ψηφοφόρων, αποφεύγει να δώσει διευκρινίσεις για τι διημείφθη στην ελληνο-ουκρανική συνάντηση, αν και τι προτίθεται να δώσει στο Κίεβο, κατά καιρούς έχει δείξει τις προθέσεις της.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει απαξιωτικά πως τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας (S-300, TOR-M1, OSA), είναι παλιά και, ουσιαστικά, οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να τα ξεφορτωθούν.
Χαρακτηριστικά, τον Μάρτιο του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, Alpha, είχε πει πως τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά «δεν είναι αμυντικά συστήματα, τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα».
Οι τότε δηλώσεις του, πάντως, είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ελλήνων στρατιωτικών.
Τώρα κάντε εσείς τους υπολογισμούς σας και χοντρικά μπορείτε να καταλάβετε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, σε περίπτωση που δοθούν ακόμη και τα μισά από αυτά.
Για S-300 και ΜIΜ-104 Patriot ας μη το συζητάμε καλύτερα. Ειδικά με τους Patriot που ήδη ένα σύστημα βρίσκεται στη Σ. Αραβία και προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO.
Πάντως σε επαφές που είχαμε με ανώτερα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου τους μεταφέραμε τα αιτήματα της Ουκρανίας, στην καλύτερη περίπτωση «έβγαλαν φλύκταινες». Και η συνέχεια φαίνεται πως θα είναι «εκρηκτική»…
Μένει να φανεί πως θα καλύψει την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας, και με ποιο δυσβάσταχτο κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο, εάν δοθούν τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα των ΕΔ.
Ακόμα, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση προτίθεται να βγάλει στο σφυρί παλαιότερους τύπους, F-16, αλλά και Mirage. Η ουκρανική πλευρά, ως γνωστόν, ενδιαφέρεται ειδικά για τα πρώτα. Αραγε, ο υπουργός Αμυνας έχει στην ατζέντα του το ενδεχόμενο προώθησης ελληνικών F-16 στην Ουκρανία;
Αρματα από νησιά – Εβρο
Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης, όταν πέρυσι είχε ρωτηθεί εάν σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard, είχε πει σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα, «Nikkei Asia, πως «έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία όπως π.χ. με μεταγωγικά, αλλά δεν θα δώσουμε Leopard-2 για τον απλό λόγο ότι μας είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας στρατηγική».
Αναφερόταν, δηλαδή, στα νεώτερου τύπου Leopard-2. Τότε, όμως, ο Κ. Μητσοτάκης απέφευγε να αναφερθεί στα παλαιότερου τύπου, Leopard-1, που όπως φαίνεται ζητάνε τώρα οι Ουκρανοί.
Ως γνωστόν, η ουκρανική πλευρά ζητάει και παλαιότερους και νεώτερους τύπους. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα παλαιότερα Leopard, με διάφορες τροποποιήσεις και χρήσεις, είναι αναπτυγμένα στα νησιά και στον Εβρο.
«Αποστρατιωτικοποίηση» νησιών
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι αποστολές οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο που υπήρχαν στα ελληνικά νησιά, και η μερική αντικατάστασή τους με άλλα όπλα μικρότερης δύναμης πυρός ή ακατάλληλα, καθώς και οι μαζικές αποστολές οβίδων και άλλων οπλικών συστημάτων (π.χ. του άκρως αποτελεσματικού φορητού αντιαεροπορικού, τύπου Stinger) στο Κίεβο.
Ολα αυτά σε μια περίοδο, κατά την οποία αυξάνονται οι «απαιτήσεις» της τουρκικής πλευράς περί «αποστρατιωτικοποίησης» ελληνικών νησιών. Οι αποσύρσεις, προηγούμενες και ενδεχόμενες στο άμεσο μέλλον, βαρέων οπλικών συστημάτων ειδικά από τα ελληνικά νησιά, αυξάνουν τις υποψίες ότι, με πρόσχημα την Ουκρανία, προωθείται σιωπηλά ο «αφοπλισμός» των νησιών από βαρέα όπλα (άρματα μάχης, πυροβολικό, ΤΟΜΑ, κ.α.).
«Μυστική διπλωματία»
Η «μυστική διπλωματία» Αθήνας – Κιέβου αφορά και την σχεδιαζόμενη «συμφωνία εγγυήσεων». Να σημειωθεί ότι, και πάλι, δεν ήταν η Αθήνα που έκανε γνωστά αυτά τα σχέδια, αλλά ο ίδιος ο Ζελένσκι.
Χαρακτηριστικά, τον Μάρτιο του 2024, όταν ο Κ.Μητσοτάκης βρέθηκε στην Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο, ήταν ο ίδιος ο Ζελένσκι, και όχι η Αθήνα, που, σε ανάρτησή του στα social media, έγραψε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι με την Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία διμερούς συμφωνίας για μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας».
Στην τελευταία συνάντηση εκπροσώπων του ελληνικού ΥΠΕΞ με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την διμερή συμφωνία ασφαλείας, ώστε η Ουκρανία και η Ελλάδα να μπορούν να την υπογράψουν στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση έχει επιβεβαιώσει, σε προ μηνός off the record ενημέρωση δημοσιογράφων, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και, όπως είπε, ακόμα δεν είναι έτοιμη.
Βρετανική «συμφωνία εγγυήσεων»
Εως τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες έχει υπογράψει η Ουκρανία με σειρά ΝΑΤΟϊκών χωρών.
Ενδεικτικά, προ μηνών, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, βρέθηκε στο Κίεβο, υπέγραψε με τον Ζελένσκι «σύμφωνο ασφαλείας Βρετανίας – Ουκρανίας». Ως γνωστόν, η Βρετανία αποτελεί βασικό βραχίωνα της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αραγε, στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπογράψει μια συμφωνία παρόμοια με τη βρετανική;
Ενδιαφέρον έχει ο σχολιασμός που είχε κάνει τότε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο, Α.Κέλιν, ο οποίος είχε πει πως «για το Λονδίνο, η υπογραφή της συμφωνίας έχει πολιτική σημασία.
Οι Βρετανοί προβάλλουν την ηγετική θέση που έχουν μεταξύ των δυτικών χωρών στην ουκρανική πίστα». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «στη βάση αυτής της συμφωνίας, θα διαμορφώσουν παρόμοιες συμφωνίες ανάμεσα στο Κίεβο και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ».
Σημείωσε, ακόμα, πως η συμφωνία «καταγράφει την πρόθεση της Βρετανίας να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο την επόμενη δεκαετία. Ουσιαστικά, το Λονδίνο έχει βάλει «στο χαρτί» όλα όσα ήδη κάνει, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού, των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, κ.λ.π.».
Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτά τα βήματα εξυπηρετούν και τη γραμμή αναδιάρθρωσης του τομέα άμυνας της Ουκρανίας σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου