Άρθρο στο neostrategy.gr
Ολοένα περισσότερο στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία για την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων, καθώς και για την συντήρηση και χρήση οπλικών συστημάτων που έχει δώσει η Δύση στο Κίεβο, κλίνει το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό το βήμα σημαίνει υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής», σύμφωνα με την οποία η Δύση δεν θα στείλει ανοικτά στρατιωτικούς εντός της Ουκρανίας, και θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ είναι ήδη μέσα στην Ουκρανία
Από το δημοσίευμα, πάντως, προκύπτει σαφέστατα ότι ήδη βρίσκονται εντός της Ουκρανίας ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί, οι οποίοι μάλιστα χειρίζονται σύνθετα οπλικά συστήματα, όπως τα αμερικανικά αντιαεροπορικά, Patriot.
«Μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία -αναφέρουν οι New York Times- επεξεργάζονται σχέδια για να στείλουν στην Ουκρανία ειδικούς που θα αναλάβουν «εργολαβικά» την κατασκευή και επισκευή οπλικών συστημάτων πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.
»Τώρα, ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει την απόφασή του για απαγόρευση σε Αμερικανούς ειδικούς να πάνε στην Ουκρανία, αν και σε έναν μικρό αριθμό έχει ήδη επιτραπεί, υπό την κάλυψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να εργαστεί σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, όπως στα αντιαεροπορικά συστήματα, Patriot».
Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Τέτοιες συζητήσεις, λοιπόν, ήδη διεξάγονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αν και δημοσίως οι περισσότερες Δυτικές κυβερνήσεις -πλην Μακρόν- δηλώνουν ότι είναι κατά της αποστολής στρατευμάτων.
Στις συζητήσεις παίρνει μέρος και η Ελλάδα, η οποία, ως γνωστόν, βάσει ευρωπαϊκού και ΝΑΤΟϊκού προγραμμάτων, ήδη εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεκάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί επέστρεψαν πρόσφατα στην πατρίδα τους μετά από εκπαίδευση στην Κρήτη.
Οι διεργασίες εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ γίνονται σε μια περίοδο, κατά την οποία έχει εκδηλωθεί ρωσική επίθεση προς την κατεύθυνση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, ενώ δυτικές πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί μεγαλύτερη το καλοκαίρι. Στο μεταξύ, το Κίεβο έχει κηρύξει επιστράτευση, η οποία μένει να φανεί εάν θα πετύχει, ή θα αποδειχθεί φιάσκο, όπως η πολυδιαφημισμένη, πλην όμως αποτυχημένη, περσινή ουκρανική «αντεπίθεση».
Κρίσιμη η κατάσταση των Ουκρανών
Οι New York Times επισημαίνουν ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο». Μάλιστα, «τις τελευταίες εβδομάδες η θέση τους στο πεδίο της μάχης έχει επιδεινωθεί, ενώ η Ρωσία αποκομίζει ολοένα περισσότερα κέρδη».
Γι’ αυτό, το Κίεβο «ζήτησε από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 νεοσύλλεκτων όσο πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, ούτως ώστε να μπουν στη μάχη το συντομότερο».
Δυτική απειρία
Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και σύνθετο. Εξάλλου, «το να εκπαιδευτεί κάποιος σε άρματα μάχης, πυροβολικό, και άλλα σύνθετα οπλικά συστήματα είναι πολύ δύσκολο, ειδικά σε μια σύντομη περίοδο 12 εβδομάδων».
Ομως, αυτή καθεαυτή η εκπαίδευση που παρείχαν οι Δυτικοί στους Ουκρανούς τα προηγούμενα χρόνια είναι άκρως αμφίβολο κατά πόσον ήταν αποτελεσματική, ειδικά σε τακτικές μάχης. Το πρόβλημα, σημειώνουν οι New York Times, «επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ένα πεδίο μάχης που είναι σημαντικά διαφορετικό και πολύ πιο έντονο από αυτό στο οποίο πολέμησαν τα αμερικανικά στρατεύματα τα τελευταία χρόνια».
Κοντολογίς, αυτό είναι έμμεση πλην σαφής παραδοχή ότι οι Δυτικοί δεν είναι εξοικειωμένοι με το «ρωσικό μέτωπο» μαχών και με τέτοιου είδους «κανονικό» πόλεμο – κρεατομηχανή. Αντίθετα, μάλλον οι Ουκρανοί είναι πιο εμπεροπόλεμοι από τους Δυτικούς.
Οσον αφορά την εκπαίδευση που παρείχαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «δεν ήταν πάντα επιτυχής». Ως γνωστόν, «Αμερικανοί εκπαίδευαν Ουκρανούς στην Πολωνία, τη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται τώρα ότι η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων είναι ανεπαρκής και ότι πρέπει να γίνει καλύτερα και ταχύτερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια ρωσική επίθεση το καλοκαίρι».
«Εκπαιδευτές»
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ αρνούνται να στείλουν στρατιωτικούς – «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία, αλλά, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο στρατηγός, Τσαρλς Μπράουν Τζούνιορ, επικεφαλής του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε προ ημερών ότι η αποστολή εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ μάλλον φαίνεται αναπόφευκτη. «Τελικά, με τον καιρό, θα οδηγηθούμε εκεί», είπε.
Τέτοιου είδους κινήσεις, όμως, εντός του ουκρανικού εδάφους, σημειώνει η εφημερίδα, «θα έθεταν σε κίνδυνο πολλούς εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ (σ.σ. και αυτούς που ήδη βρίσκονται εκεί), για την προστασία των οποίων θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συστήματα αεράμυνας που σήμερα είναι πολύτιμα για κρίσιμες ουκρανικές υποδομές κοντά στο πεδίο της μάχης».
Επιπλέον, «εάν δέχονταν επίθεση οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, ως μέλος του Οργανισμού, θα ήταν υποχρεωμένες, βάσει του καταστατικού της Συμμαχίας, να σπεύσουν προς βοήθεια. Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως θα παρέσυρε τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία».
Ο Μακρόν
Αν και ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών, στην Ουκρανία, και μάλιστα προέτρεψε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να μην στείλουν, αναφέρουν οι New York Times, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Μάλιστα, «έκτοτε εντείνει τη ρητορική του, αν και ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ του ζήτησαν να σταματήσει».
Επιπλέον, «η κυβέρνηση της Εσθονίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υποστήριξε τη θέση του Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, The Guardian.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου