Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Πυραύλους του Κιμ Γιονγκ Ουν με «τσιπάκια» ΗΠΑ ρίχνει η Ρωσία στην Ουκρανία

Στις 2 Ιανουαρίου, μια νεαρή Ουκρανή επιθεωρήτρια όπλων, η Krystyna Kimachuk, έμαθε ότι ένας ασυνήθιστος πύραυλος έπεσε σε ένα κτίριο στην πόλη του Χάρκοβο. Άρχισε να τηλεφωνεί στις επαφές της στον ουκρανικό στρατό, απελπισμένη, θέλοντας να τον πάρει στα χέρια της. Μέσα σε μια εβδομάδα, είχε τα σπασμένα συντρίμμια μπροστά της, σε μια ασφαλή τοποθεσία στο Κίεβο.

Άρχισε να τα ξεχωρίζει και να φωτογραφίζει κάθε κομμάτι, συμπεριλαμβανομένων των βιδών και των τσιπ του υπολογιστή, που ήταν μικρότερα και από τα νύχια της. Μπορούσε να πει σχεδόν αμέσως ότι δεν ήταν ρωσικός πύραυλος, αλλά η πρόκληση ήταν να το αποδείξει.

Θαμμένη ανάμεσα στο χάος των μετάλλων και των καλωδίων που εκτοξεύονταν, η κυρία Kimachuk εντόπισε έναν μικροσκοπικό χαρακτήρα από το κορεατικό αλφάβητο. Τότε συνάντησε μια πιο χαρακτηριστική λεπτομέρεια. Ο αριθμός 112 είχε τυπωθεί σε μέρη του κελύφους. Αυτό αντιστοιχεί στο έτος 2023 στο ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας. Συνειδητοποίησε ότι έβλεπε το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο ότι βορειοκορεατικά όπλα χρησιμοποιούνταν για να επιτεθούν στη χώρα της.

“Είχαμε ακούσει ότι είχαν παραδώσει μερικά όπλα στη Ρωσία, αλλά μπορούσα να το δω, να το αγγίξω, να το ερευνήσω, με έναν τρόπο που κανείς δεν είχε μπορέσει να το κάνει πριν. Αυτό ήταν πολύ συναρπαστικό”, είπε στο BBC.

Από τότε, ο ουκρανικός στρατός λέει ότι δεκάδες βορειοκορεατικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από τη Ρωσία στο έδαφός της. Έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 70.

Αποκάλυψη για τους πυραύλους του Κιμ – Έχουν «τσιπάκια» ΗΠΑ και ΕΕ

Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις για τον Κιμ Γιονγκ Ουν που εμφανίζεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, η πιο άμεση απειλή είναι η ικανότητα της Βόρειας Κορέας να πυροδοτεί υπάρχοντες πολέμους και να τροφοδοτεί την παγκόσμια αστάθεια.

Η κα Kimachuk εργάζεται για την Conflict Armament Research (CAR), μια οργάνωση που ανακτά όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο, για να βρει πώς κατασκευάστηκαν. Αλλά μόλις ολοκλήρωσε τη φωτογράφιση των συντριμμιών του βλήματος και η ομάδα της ανέλυσε τα εκατοντάδες εξαρτήματά του, ήρθε η πιο εντυπωσιακή αποκάλυψη.

Ήταν η τελευταία λέξη της ξένης τεχνολογίας. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είχαν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε ακόμη και ένα τσιπ υπολογιστή των ΗΠΑ που κατασκευάστηκε μόλις τον Μάρτιο του 2023. Αυτό σήμαινε ότι η Βόρεια Κορέα είχε προμηθευτεί παράνομα ζωτικά εξαρτήματα όπλων, τα είχε κρυφά στη χώρα, συναρμολόγησε τον πύραυλο και τον είχε στείλει στη Ρωσία κρυφά, όπου στη συνέχεια είχε μεταφερθεί στην πρώτη γραμμή – όλα σε λίγους μήνες.

«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη, ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό αυστηρές κυρώσεις για σχεδόν δύο δεκαετίες, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να καταφέρνει να έχει ό,τι χρειάζεται για να κατασκευάσει τα όπλα της και με εξαιρετική ταχύτητα», δήλωσε ο Damien Spleeters από την CAR.

Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το BBC:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου