Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Στραβά μάτια από τη Frontex για επαναπροώθηση στη Λέσβο

Φωτογραφίες από την επαναπροώθηση φουσκωτού με 38 Αφγανούς πρόσφυγες στις 25 Ιανουαρίου 2024, κοντά στη βόρεια ακτή της Λέσβου, από το ελληνικό Λιμενικό, ενώ περιπολικό της Frontex έκανε τα στραβά μάτια | Aegean Boat Report
Στραβά μάτια από τη Frontex για επαναπροώθηση στη Λέσβο
Άνδρες του Λιμενικού καταδίωξαν το φουσκωτό των προσφύγων, κατέστρεψαν με κοντάρι τη μηχανή του και το ρυμούλκησαν μέχρι τα τουρκικά ύδατα, όπου το άφησαν να πλέει ακυβέρνητο.

Τα στραβά μάτια φαίνεται πως κάνει σκάφος της Frontex κατά τη διάρκεια παράνομης επαναπροώθησης 38 Αφγανών προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό έξω από τη Λέσβο, στις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οργάνωση Aegean Boat Report. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, στα οποία περιλαμβάνονται βίντεο και φωτογραφίες, σκάφος της Λετονίας με αριθμό RK-30 που ανήκει στη δύναμη της Frontex που δρα στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ποσειδών, βρισκόταν μπροστά σε δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού -ένα ταχύπλοο με δύο μηχανές και το περιπολικό Lambro 57, σε κοντινή απόσταση στη βόρεια ακτή της Λέσβου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, οι άνδρες του Λιμενικού καταδίωξαν το φουσκωτό των προσφύγων, κατέστρεψαν με κοντάρι τη μηχανή του και το ρυμούλκησαν μέχρι τα τουρκικά ύδατα, όπου το άφησαν να πλέει ακυβέρνητο. Λίγες ώρες αργότερα, το τουρκικό Λιμενικό εντόπισε το φουσκωτό και μετέφερε τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Το λετονικό σκάφος της Ffrontex, ξεκάθαρα παρόν ενώ συνέβαιναν αυτά, έπρεπε να έχει υποβάλει αναφορά μετά το περιστατικό, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες της υπηρεσίας, οι αξιωματικοί πρέπει να αναφέρουν κάθε περιστατικό για το οποίο υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις ότι έχουν συμβεί παραβιάσεις των διεθνών νόμων ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή τη φορά από τις ελληνικές αρχές. [...] Ωστόσο, κατά έναν περίεργο τρόπο, καμία αναφορά δεν υπέβαλε ο καπετάνιος του λετονικού σκάφους της Frontex», αναφέρει η οργάνωση.

Σημειώνει ότι αποτελεί μάλλον τον κανόνα η παράλειψη καταγραφής περιστατικών πιθανής παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Αιγαίο εκ μέρους της Frontex. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε καταγράψει 3.000 περιστατικά επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο, τα οποία αφορούν 82.000 ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων, η παρουσία της Frontex στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυρή: χιλιάδες αξιωματικοί, εκατοντάδες σκάφη, αεροσκάφη επιτήρησης και εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας που κόστισαν δισεκατομμύρια στους Ευρωπαίους φορολογούμενους». Η οργάνωση σημειώνει ότι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι αναφορές για πιθανές παραβιάσεις που έχουν υποβάλει τα σκάφη της Frontex. «Αυτό σημαίνει ότι συγκαλύπτουν επίτηδες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές», καταλήγει η οργάνωση.
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου