Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Kronos: Ένα ουκρανικό υποβρύχιο «τσέπης» απειλεί το Ρωσικό ναυτικό

Ένα νέο υποβρύχιο που ονομάζεται «Kronos» λέγεται ότι προκαλεί πολλά προβλήματα στα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ένα σκάφος που θα μπορούσε να διαμορφώσει το μέλλον του ναυτικού πολέμου», σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής στρατιωτικής πύλης Special Operations Forces Report (SOFREP).

Το υποβρύχιο, που αναπτύχθηκε από Ουκρανούς σχεδιαστές και την εταιρεία Highland Systems με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θυμίζει ένα σκάφος όχημα που πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε ο υπερήρωας Μπάτμαν.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το θωρακισμένο Kronos έχει μήκος 9,03 μέτρα, πλάτος 7,43 ,βάρος 2,09 τόνους και φτάνει σε τελική ταχύτητα 50 km/h κάτω από το νερό.

«Μπορεί να μεταφέρει έως και 11 άτομα»

Το υποβρύχιο ελέγχεται από ένα άτομο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αλλά μπορεί να μεταφέρει έως και 11 άτομα.

Διαφημιζόμενο ως «το πρώτο αιωρούμενο υποβρύχιο στον κόσμο», σύμφωνα με το Newsweek, το σκάφος αναπτύχθηκε αρχικά για πολιτική χρήση προτού προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας.

Ενώ το υποβρύχιο αρχικά προοριζόταν να εντυπωσιάσει με τον κλιματισμό και τον προσαρμοσμένο φωτισμό, η Highland Systems υπογραμμίζει τώρα τον χώρο αποθήκευσης για έξι τορπίλες, στο διαφημιστικό της φυλλάδιο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Ουκρανό Alexander Kuznetsov, ο οποίος τώρα θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της Ρωσίας, με το Kronos.

«Ο σχεδιασμός και οι λειτουργίες του έχουν ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις για το μέλλον του ναυτικού πολέμου», αναφέρει η SOFREP.

«Η έμφαση στην ευελιξία, το φθηνό κόστος και την ταχύτερη ανάπτυξη,θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια στροφή προς μια πιο δυναμική και δυνητικά ασύμμετρη προσέγγιση στην υποβρύχια μάχη», αναφέρει η βρετανική στρατιωτική πύλη.

Ένα πρωτότυπο πλήρους κλίμακας του Kronos παρουσιάστηκε σε μια αμυντική εμπορική έκθεση στο Άμπου Ντάμπι τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με το Newsweek, η Highland Systems καυχήθηκε στην έκθεση ότι μόνο έξι από αυτά τα υποβρύχια μπορούσαν να «ελέγξουν τη Μαύρη Θάλασσα».

Σε κάθε περίπτωση, το Kronos έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους ειδικούς. Όχι μόνο επειδή είναι σημαντικά φθηνότερο από τα συμβατικά βαρέα στρατιωτικά υποβρύχια, αλλά και επειδή ως μικρό όχημα με δυνατότητα ελιγμών θα αποτελούσε «σημαντική απειλή» για άλλα υποβρύχια και πλοία, όπως το θέτει η SOFREP.

Το αν το υποβρύχιο ανταποκρίνεται τελικά στη διαφημιστική εκστρατεία μένει να φανεί.

Αλλά είναι σαφές ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Kronos – όπως πιθανώς και το ρωσικό ναυτικό. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει η πρώτη χρήση του στον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου