Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ρωσικό Ναυτικό: Θα παραλάβει 50+ νέα σκάφη κάθε τύπου εντός του 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Tass το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να παραλάβει περίπου 50 πλοία μάχης και πλοία υποστήριξης, κάθε τύπου φέτος, σύμφωνα κορυφαίο αξιωματούχο. Σε αυτά περιλαμβάνονται υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, μικρά πλοία κατευθυνομένων βλημάτων και πλοία υποστήριξης.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι πέτυχε την πλήρη υποκατάσταση των εισαγωγών στη ναυπηγική της βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι καμία κύρωση δεν μπορεί να επηρεάσει την κατασκευή και την παράδοση νέων πολεμικών πλοίων. Την τελευταία δεκαετία, το ρωσικό ναυτικό παρέλαβε 40 πλοία επιφανείας και 24 υποβρύχια, μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το ρωσικό Ναυτικό αντιμετώπισε σοβαρά θέματα λόγω των μειωμένων αμυντικών δαπανών, της γήρανσης του εξοπλισμού και της αδυναμίας της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. Ωστόσο, στις αρχές του 21ου αιώνα σημειώθηκε σταδιακή αναζωογόνηση, ειδικά με την οικονομική ώθηση από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων.

Ένα από τα βασικά σημεία εστίασης ήταν ο στόλος των υποβρυχίων. Η ένταξη σε υπηρεσία των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei (SSBNs) και των υποβρυχίων κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Yasen (SSGN) αποτέλεσε μεγάλο βήμα. Ο στόλος επιφανείας έχει επίσης κάνει βήματα αν και με βραδύτερο ρυθμό. Η ένταξη σε υπηρεσία των φρεγατών κλάσης Admiral Gorshkov αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό του στόλου. Οι κορβέτες κλάσης Steregushchiy υποδεικνύουν μια στροφή προς πιο ευέλικτα, μικρότερα πλοία που ταιριάζουν καλύτερα στην τρέχουσα ναυτική στρατηγική της Ρωσίας.

Οι γεωπολιτικοί παράγοντες επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη του ρωσικού ναυτικού. Η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία ενίσχυσαν τη στρατηγική σημασία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει εμπλακεί ενεργά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ομοίως, ο Βόρειος Στόλος βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του ενδιαφέροντος της Ρωσίας για τις οικονομικές και στρατηγικές δυνατότητες της Αρκτικής. Οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Οι δυτικές κυρώσεις και η άρνηση των ευρωπαϊκών εταιρειών να προμηθεύουν κρίσιμα εξαρτήματα ανάγκασαν τη Ρωσία να στραφεί στην εγχώρια παραγωγή και σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

/www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου