Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Προειδοποιεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων μετά τις ευρωεκλογές

efsyn.gr
Η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει επειγόντως την οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια, τονίζει η ETUC.

«Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας τους και έχουν μικρή δυνατότητα λόγου για τη δουλειά τους, είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτοι στα ακροδεξιά μηνύματα».

Το παραπάνω σαφές μήνυμα στέλνει η επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), προειδοποιώντας με ξεκάθαρο τρόπο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το τι μπορεί να συμβεί εάν δεν αντιμετωπιστεί η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών, η γενική γραμματέας της ETUC, Esther Lynch, δήλωσε: «Ενώ περιμένουμε τα πλήρη αποτελέσματα, είναι ήδη σαφές ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοκρατική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη ή δικαιολογία για παρασκηνιακές συμφωνίες με οποιοδήποτε μέρος της αντεργατικής ακροδεξιάς. Αλλά αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα καθιστούν επίσης σαφές ότι η διατήρηση της υφιστάµενης κατάστασης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει επειγόντως την οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια που κρύβεται πίσω από την αυξανόμενη οργή και τον φόβο στην κοινωνία μας».

Η γραμματέας της ETUC υπογράμμισε επίσης ότι «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν πλέον ευθύνη να ανοικοδομήσουν την ασφάλεια και την ελπίδα, παρέχοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, βελτιωμένες δημόσιες υπηρεσίες και μια δίκαιη μετάβαση όπου οι εργαζόμενοι έχουν πραγματικό λόγο, ώστε να μην μείνει πίσω κανένας εργαζόμενος ή κοινότητα».

Σημειώνεται ότι πριν από τις κάλπες, η ETUC είχε χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές του 2024 ως τις «πιο σημαντικές εδώ και πολλά χρόνια», επειδή «θα καθορίσουν εάν η Ευρώπη θα παραμείνει στον δρόμο της προόδου και της αλληλεγγύης», όπως έγινε στα χρόνια του κορονοϊού «και θα στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις κοινότητές τους σε ολόκληρη την ήπειρο ή αν θα επιστρέψει στη λιτότητα, με τις επιθέσεις στους εργαζόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου