Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Αποκάλυψη αμερικανοϊσραηλινού κυκλώματος κατασκοπείας στην Υεμένη

Αποκάλυψη αμερικανοϊσραηλινού κυκλώματος κατασκοπείας στην Υεμένη
Photo Credit: The CradleΗ στρατηγική κατάρριψη από τη Σαναά ενός μεγάλου αμερικανοϊσραηλινού κατασκοπευτικού δικτύου σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο στη μάχη της Υεμένης για αυτονομία, διαλύοντας δεκαετίες ξένης κατασκοπείας και υπονόμευσης για να κρατηθεί η Υεμένη αδύναμη.

Η Σαναά ανακοίνωσε ότι πέτυχε μια “στρατηγική επιτυχία” αποκαλύπτοντας ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανοϊσραηλινά δίκτυα κατασκοπείας στην Υεμένη.

Η προσπάθεια αυτή, που διήρκεσε χρόνια, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τον “κώδικα” του κατασκοπευτικού δικτύου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οδηγώντας στη σύλληψη των μελών του, στην αποκάλυψη των μεθόδων τους, των καθηκόντων που εκτελούσαν, των στόχων τους και των διαδικασιών στρατολόγησής τους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υποστράτηγος Αμπντούλ Χακίμ αλ Καϊβάνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, αποκάλυψε την εξάρθρωση του αμερικανοϊσραηλινού κατασκοπευτικού δικτύου, τα καθήκοντα του οποίου είχαν επηρεάσει διάφορες πτυχές του κράτους στρατιωτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Το κρίσιμο είναι ότι τα περισσότερα από τα μέλη του κατασκοπευτικού δικτύου έκρυβαν τις δραστηριότητές τους υπό την “κάλυψη διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών του ΟΗΕ”. Οι αξιωματούχοι της Υεμένης ισχυρίστηκαν ότι η ομάδα συνδεόταν με τη CIA και ασκούσε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη χώρα επί χρόνια, αρχικά μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ, προτού η Ουάσινγκτον αναστείλει τις δραστηριότητές της τον Φεβρουάριο του 2015.

Ως απόδειξη, ο Καϊβάνι είπε ότι το δίκτυο διέθετε σύγχρονο κατασκοπευτικό εξοπλισμό και βρισκόταν σε επαφή με αξιωματικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι συλλήψεις αποκαλύπτουν την κλίμακα του δικτύου κατασκοπείας

Εμπιστευτικές πηγές επιβεβαιώνουν στο The Cradle ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη του δικτύου μεταξύ των τελών του 2021 και των αρχών του 2022 και λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των συλληφθέντων είναι σημαντικά υψηλότερος από τα 10 άτομα των οποίων οι ομολογίες μεταδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης.

Οι ομολογίες που ήταν έτοιμες για μετάδοση διήρκεσαν διακόσιες ώρες, ενώ πολλές ακόμη ετοιμάζονται για μετάδοση και τίθενται ενώπιον της κοινής γνώμης της Υεμένης και της διεθνούς κοινότητας.

Οι πληροφορίες του Cradle υποδηλώνουν ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του κατασκοπευτικού κυκλώματος της Υεμένης, οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν σχετικά με τις αποστολές κατασκοπείας και οι 10 ομολογίες που μεταδόθηκαν ευρέως επηρεάζονται από δύο βασικούς παράγοντες.

Ο πρώτος είναι τεχνικός και σχετίζεται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύλληψης, την εξαγωγή ομολογιών και την ταυτοποίηση όλων των εμπλεκομένων. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον κτηνώδη πόλεμο που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κατάσκοποι υπονόμευαν συστηματικά την κυριαρχία της Υεμένης

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης αποκάλυψαν ότι το ξένο δίκτυο κατασκοπείας συμμετείχε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οδηγώντας σε σημαντική παραβίαση του κράτους και διαιωνίζοντας την αδυναμία της Υεμένης σε πολλαπλά επίπεδα.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν την αποκάλυψη των πηγών χρηματοδότησης των στρατιωτικών οντοτήτων και τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων πληροφοριών που στοχεύουν στις στρατιωτικές δυνατότητες της Υεμένης. Παρακολουθούσαν τις στρατιωτικές κινήσεις και τις στρατηγικές δυνατότητες των δυνάμεων της Υεμένης, παρέχοντας συντεταγμένες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Επιπλέον, παρείχαν στις εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών κρίσιμα στοιχεία για διάφορους επίσημους και ανεπίσημους τομείς.

Το δίκτυο διείσδυσε στις κρατικές αρχές για να επηρεάσει τους ιθύνοντες και να προωθήσει αποφάσεις και νόμους που ευνοούσαν την ατζέντα του. Εργάστηκε για την καλλιέργεια σημαντικών προσωπικοτήτων της Υεμένης, συντονίζοντας επισκέψεις στις ΗΠΑ για να τις επηρεάσει και να τις στρατολογήσει.

Μεταξύ αυτών που στρατολογήθηκαν ήταν οικονομολόγοι και ιδιοκτήτες πετρελαϊκών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίοι συνδέονταν με τις αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Στον τομέα της γεωργίας, το δίκτυο προσπάθησε να υπονομεύσει την εθνική παραγωγικότητα και να αυξήσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, στρατολογώντας κατασκόπους στο Υπουργείο Γεωργίας, σαμποτάροντας ερευνητικούς φορείς και κέντρα πολλαπλασιασμού σπόρων και εφαρμόζοντας επιζήμια αναπτυξιακά προγράμματα. Εισήγαγε ακόμη και παράσιτα και τοξικά φυτοφάρμακα, επιδοτούσε μη βιώσιμες ποικιλίες σπόρων, δημιούργησε επιδημίες στο ζωικό κεφάλαιο μέσω προγραμμάτων θανατηφόρων εμβολίων και υποβάθμισε την ποιότητα του εδάφους με επιβλαβή χημικά λιπάσματα.

Στον τομέα της υγείας, το κατασκοπευτικό δίκτυο υλοποίησε έργα και προγράμματα που συνέβαλαν στην εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών σε διάφορες επαρχίες της Υεμένης.

Πραγματοποίησε επίσης άλλα καταστροφικά σχέδια που επηρέασαν αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία, διαχωρίζοντας την εκπαίδευση από την ανάπτυξη.

Διαπιστώθηκε ότι τα καθήκοντα που εκτέλεσε το δίκτυο χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, αναδεικνύοντας την εκτεταμένη διείσδυση των κρατικών εξουσιών και μια συστηματική ξένη προσπάθεια για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική αποδυνάμωση της Υεμένης. Οι στόχοι αυτοί ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους των αντιπάλων της Υεμένης, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

Με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Το μέγεθος του ξεσπάσματος των μυστικών υπηρεσιών της Σαναά αποτυπώθηκε σε δηλώσεις του ΟΗΕ και της Δύσης, κυρίως από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ αλ-Μπουσάιντι για να συζητήσει τις συλλήψεις “του προσωπικού του ΟΗΕ και του διπλωματικού προσωπικού”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Καταφερόμενος κατά της εκμετάλλευσης του ανθρωπιστικού έργου από τη Δύση για τη διευκόλυνση της κατασκοπείας, ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούτι, μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ρητά:

“Δεν έχουμε καμία θέση κατά των υπαλλήλων του οργανισμού του ΟΗΕ, αλλά καταδικάζουμε τις ΗΠΑ που απασχολούν τους κατασκόπους τους με το πρόσχημα του ανθρωπιστικού και διπλωματικού έργου … Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και τα έγγραφα σε ένα τρίτο μέρος που απορρίπτει την παραβίαση της κυριαρχίας των χωρών με τέτοιες κατασκοπευτικές πράξεις και οι δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα αυτό αποτελούν άρνηση προφανών γεγονότων, όπως η άρνηση του ήλιου στο φως της ημέρας”.

Η Υεμένη έχει υπομείνει μια δεκαετία σοβαρών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός εννιάχρονου πολέμου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και διεξάγεται από τους περιφερειακούς συμμάχους της, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς αποκλεισμούς, τη στέρηση ζωτικών εθνικών πόρων, όπως το πετρέλαιο.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης έχουν αποκαλύψει και εξαρθρώσει διάφορα δίκτυα κατασκοπείας, δολιοφθοράς και εξέγερσης με την πάροδο των ετών. Οι προσπάθειες αυτές συνέβαλαν στη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας στις περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Σαναά -σε αντίθεση με τα εδάφη που κατέλαβαν οι ξένες δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους- και δρομολόγησαν προγράμματα όπως η “γεωργική τζιχάντ” για την άμβλυνση των ελλείψεων τροφίμων που προκαλούνται από τον ξένο σχεδιασμό.

Για μια ισχυρότερη Υεμένη

Η Σαναά μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της δυτικής κατασκοπευτικής διείσδυσης λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα για την απόκρυψη των στρατιωτικών βιομηχανιών της, αντιμετωπίζοντας και αντιστρέφοντας τις κρατικές ελλείψεις, ιδίως στον ζωτικής σημασίας γεωργικό τομέα, βελτιώνοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενισχύοντας τον εγχώριο τομέα της υγείας και συνεργαζόμενη προσεκτικά με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και των ξένων ΜΚΟ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύλληψη του σημερινού δικτύου κατασκοπείας, με βάση προηγούμενες επιτυχίες στον τομέα της ασφάλειας, σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για την Υεμένη. Λειτουργεί ως καταλύτης για τα επόμενα στάδια, επηρεάζοντας τόσο τη συνεχιζόμενη περιφερειακή στρατιωτική αντιπαράθεση όσο και την ευρύτερη κρίση στην Υεμένη.

Η Σαναά αναγνωρίζει ότι η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι συνεχής και μη αναστρέψιμη, ιδίως καθώς επιδιώκει να διορθώσει τις αδυναμίες και τα απομεινάρια της προεπαναστατικής κυβέρνησης της Υεμένης.

Η επί δεκαετίες θητεία του εκλιπόντος προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ άνοιξε τις πύλες της Υεμένης στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και πράκτορες, απογυμνώνοντάς την από τον κυρίαρχο ρόλο της, υποβιβάζοντάς την στην πίσω αυλή της Σαουδικής Αραβίας και βυθίζοντάς την στη φτώχεια, παρά τους άφθονους πόρους του έθνους.

Η εξάρθρωση αυτού του δικτύου κατασκοπείας είναι μόνο μια πτυχή των προσπαθειών της Σαναά να διασφαλίσει το κράτος και την κοινωνία από τη διείσδυση, επιτρέποντάς της να επιμείνει στην αντιπαράθεση στις πλωτές οδούς της ενάντια στους επιτιθέμενους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ναυτιλιακά σκάφη που έχουν ως προορισμό το Ισραήλ.

Οι προσπάθειες αυτές επέτρεψαν στη Σαναά να διαδραματίσει σημαντικό περιφερειακό ρόλο – που αναγνωρίζεται σήμερα τόσο από τους συμμάχους όσο και από τους αντιπάλους – με πιο έντονο παράδειγμα την τολμηρή παρέμβαση της Υεμένης στον πόλεμο της Γάζας για την υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης.

Πηγή: The Cradle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου