Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σκηνές προσφύγων στη Ράφα


(AP Photo /Jehad Alshrafi)
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σκηνές προσφύγων στη Ράφα
efsyn.gr
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες • Ανησυχία ΟΗΕ για την κλιμάκωση του πολέμου στον Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν ξανά τη Ράφα στη νότια Γάζα την Παρασκευή, καθώς και άλλες περιοχές στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους όταν τα ισραηλινά στρατεύματα επιτέθηκαν στην περιοχή, όπως δήλωσαν κάτοικοι και παραδέχθηκε ο ισραηλινός στρατός.

Εκτοπισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν την επέλαση στη Ράφα, η οποία συνορεύει με τα περάσματα στην Αίγυπτο και βρίσκεται στο στόχαστρο των επιθέσεων από τις αρχές Μαΐου. Τα τανκς εισέβαλαν στο δυτικό και βόρειο τμήμα της Ράφα, έχοντας ήδη καταλάβει τα ανατολικά, τα νότια και το κέντρο. Η επέλαση των ισραηλινών οδήγησε σε νέο κύμα εκτοπισμού από την πόλη, στην οποία είχαν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι τον Οκτώβριο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν «ακριβείς ενέργειες, βασισμένες σε πληροφορίες» στην περιοχή της Ράφα με στόχο να εξοντώσουν μαχητές της Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει υποδομές της Χαμάς και ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων.

Συναγερμός για κρίση δημόσιας υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να επιτείνουν τα προβλήματα υγείας για τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό και τις σφοδρές μάχες. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει προειδοποιήσει ότι στη Γάζα ελλοχεύει τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, τροφής και ιατρικών προμηθειών.

Ανησυχία ΟΗΕ για Λίβανο

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολά, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να τονίζει ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εργάζονται για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν εσφαλμένους υπολογισμούς.

«Μια βιαστική κίνηση - ένας λάθος υπολογισμός - θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ τη συνοριακή περιοχή, και ειλικρινά, ξεπερνά κάθε φαντασία», είπε σε δημοσιογράφους. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Οι άνθρωποι της περιοχής και οι άνθρωποι παγκοσμίως δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να μετατραπεί σε μια άλλη Γάζα».

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν παράλληλα εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο. Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε σήμερα ότι η Χεζμπολά έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τόσο τις δυνάμεις της όσο και τον Λίβανο ενάντια στο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοκαταστροφή αυτού του παράνομου καθεστώτος».

«Οποιαδήποτε απερίσκεπτη απόφαση του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος να σωθεί θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο», τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ του Ιράν στο X.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL) καθώς και μη ένοπλοι τεχνικοί παρατηρητές γνωστοί ως UNTSO, έχουν σταθμεύσει εδώ και καιρό στο νότιο Λίβανο για να παρακολουθούν την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, γνωστή ως Μπλε Γραμμή.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ βρίσκονται στο πεδίο και εργάζονται για την αποκλιμάκωση της έντασης και για να βοηθήσουν στην αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών», τόνισε ο Γκουτέρες. «Ο κόσμος πρέπει να πει δυνατά και ξεκάθαρα: η άμεση αποκλιμάκωση δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά είναι απαραίτητη», είπε. «Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου